Primul bebeluș din Europa care a venit pe lume complet sănătos este român

de:
19 mai 2015
0 Afișari
Primul bebeluș din Europa care a venit pe lume complet sănătos este român

Mai exact, micuţul, care a fost născut în procedurilor de fertilizare in vitro, a primit încă din stadiul de embrion un tratament revoluţionar.

Părinţii acestuia au apelat la un procedeu special de scanare al bolilor genetice, numit Kariomapping, astfel încât băieţelul, acum în vârstă de cinci luni, să nu fie purtător al maladiei Charcot-Marie-Tooth, o boală genetică rară care duce la atrofierea muşchilor, afecţiune ce l-a răpus pe bunicul său şi de care suferă şi mama. 
În consecinţă, şi micuţul risca să moştenească boala, dar pericolul a fost îndepărtat de specialiştii englezi, care au selectat doar embrionii umani sănătoşi, potrivit Adevarul.ro.

Drept urmare, copilul a fost conceput prin fertilizare in vitro pentru că dacă ar fi fost folosită calea naturală, exista riscul întreruperii sarcinii după 16 săptămâni, în cazul în care se descoperea că a preluat gene care îl predispun bolilor transmise pe cale ereditară.

Medicii au putut selecta embrionii care nu sunt afectaţi, iar unul dintre aceştia a fost implantat mamei. 
Doctorii au eliminat astfel 200 de boli ereditare, printre care şi sindromul Down.

„Karyomapping este o metodă de detectare a bolilor genetice în embrionii umani în urma fertilizării in vitro sau IVF. Bolile lasă urme pe întreg genomul, prin toate cele 23 de perechi de cromozomi şi ne permit să urmărim bolile genetice până la nivelul embrionului”, a explicat doctorul Alan Hndyside, citat în presa străină.

Cookies