Primul avion spion NATO din cele trei care vin în România a aterizat astăzi la Otopeni. Aeronavele sunt relocate în contextul războiului din Ucraina

17 ian. 2023
173 afișări
Primul avion spion NATO din cele trei care vin în România a aterizat astăzi la Otopeni. Aeronavele sunt relocate în contextul războiului din Ucraina
Primul avion spion NATO din cele trei care vin în România a aterizat astăzi la Otopeni. Aeronavele sunt relocate în contextul războiului din Ucraina | Sursa foto: captură video Digi24

Trei avioane spion ale NATO (aeronave de supraveghere AWACS – Avertizare Timpurie și Control) au fost relocate din Germania, de la Aachen, în România, pentru a fi mai aproape de războiul declanșat de Rusia în Ucraina și pentru a oferi sprijin Alianței.

Primul avion spion a aterizat astăzi în România

Prima aeronavă de acest tip a aterizat marți, 17 ianuarie 2023, la Baza go Transport Aerian din Otopeni. Aceste nave vor efectua zboruri de supraveghere și recunoaștere pe teritoriul țărilor membre NATO. Sosirea navei AWACS a fost întâmpinată și salutată de ambasadorul Germaniei Peer Gebauer. Aceste nave vor rămâne în România mai multe săptămâni.

Baza permanentă a acestor aeronave AWACS este în Gelsenkirchen, Germania. După cum precizează MapN, transportarea lor se realizează “în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre.

Despre navele AWACS

Aeronavele au posibilitatea de a supraveghea zone mai mari decât toată suprafața României, în timp ce 3 nave de acest tip pot colecta informații din întreaga Europă centrală. Ele pot zbura la o altitudine de 10 – 12.000 metri, iar în același timp pot să detecteze nave inamice de la 400 de metri. Acestea pot transmite informații altor nave din raza lor care sunt echipate corespunzător, fiind folosite drept posturi de comandă zburătoare. Avioanele au desfășurat în trecut acțiuni anti-teroriste și în Afganistan.

Navele au ca scop ținerea sub observație a inamicului, de comandă și control dar și pentru realizarea strategiilor militare.

„În timp ce războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a declarat Purtătorul de cuvânt NATO, Oana Lungescu.

Misiunea va fi condusă de de generalul de brigadă Ștefan Neumann și va dura câteva săptămâni și va implica undeva la la 180 de militari NATO.

Cookies