Primiți cu Art Deco în casă? De Moș Nicolae, designerul Dragoș Dogaru aprinde lămpile inspirate de arhitectura Art Deco a Bucureștiului

06 dec. 2021
1050 Afișari
Primiți cu Art Deco în casă? De Moș Nicolae, designerul Dragoș Dogaru aprinde lămpile inspirate de arhitectura Art Deco a Bucureștiului
Primiți cu Art Deco în casă? De Moș Nicolae, designerul Dragoș Dogaru aprinde lămpile inspirate de arhitectura Art Deco a Bucureștiului

Dragoș Dogaru, un tânăr multidisciplinar prin excelență: este designer, coordonator de proiecte culturale, graphic designer, fotograf, blogger și designer de produs. Este inițiator al proiectului #artdecobucharest și co-autor al primelor trei cărți despre Art Deco în București. A lucrat un timp în publicitate, iar la bază este inginer cu studii făcute si în Danemarca. Știe să facă multe, foarte multe și pe toate le face bine. Marea lui pasiune rămâne Bucureștiul Art Deco. De Moș Nicolae, Dragoș Dogaru aprinde lămpile inspirate de Bucureștiul Art Deco, noile sale creații. Sunt foarte originale și frumoase, aprindeți lampa și citiți.

Dragoș Dogaru a fotografiat peste 300 de clădiri Art Deco din București și a investigat cam 1500. Le admiră și militează să fie înscrise în patrimoniul UNESCO . 

dragos, dogaru, designer
Dragoș Dogaru a fotografiat peste 300 de clădiri Art Deco din București și a investigat cam 1500. Le  cunoaste și militează să fie înscrise în patrimoniul UNESCO .  Foto Antoaneta Dohotariu.

Te poți încălzi cu Art Deco sau poți primi acel „joie de vivre” Art Deco

Dragoș Dogaru este printre puținii concitadini care știe aproape toate imobilele Art Deco din București, sursa sa inepuizabilă de inspirație. Le cunoaște, le prețuiește și le valorifică detaliile de o rară și surprinzătoare frumusețe. In anul 2017 a expus la Paris Design Week colecția sa originală de corpuri de iluminat și design textil inspirate de Bucureștiul Art Deco. Te poți încălzi cu Art Deco sau poți primi lumina de la Art Deco.

lampa, art, deco
Cuplo™ Nude Alma • Veioză cu bec Edison, Foto credit Atrhur Țințu.

Singurul român din Micul Paris care a expus la Paris colecția sa originală de corpuri de iluminat si textile Art Deco

B365: Cum ați fost acceptat să expuneți la Paris Design Week 2017, la Expoziția Centrală? Cum ați ajuns la Paris?

Dragoș Dogaru, designer: “Am fost singurul român la Paris, singurul care a expus. Eu de ani buni fotografiam #Modernism și #Art Deco în București. Chiar așa îi spuneam Modernism și Art Deco. Ulterior, întâlnindu-mă cu mai mulți arhitecți, istorici ai artei și specialiști în domeniu am descoperit că modul în care am clasificat unele imobile Art Deco, cele pe care le fotografiam, versus cele Moderniste era destul de corect. Având un background grafic și citind Architectural Digest Magazine în franceză timp de ani de zile, eu fusesem expus la o cultură, cultura decorației și a stilului francez de design interior. Acest stil este maximalist, îmbină eleganța cu obiecte fetiș, cu obiecte de statement. Am regăsit în acele obiecte de inspirație și de îmbinare a decorației de interior franceze, legătura între București, Art Deco și inspirația culturii franceze și internaționale care au modelat  Bucureștiul interbelic. Am aplicat în anul 2015, dar nu m-au acceptat. În anul 2017 am aplicat din nou și m-au acceptat. Am mers acolo cu o colecție de textile și de corpuri de iluminat, am avut lămpi croșetate, lămpi cu material textil diagonal, lămpi cu textil origami, prosoape și patternuri art deco”.

felicitari, art, deco
Felicitari  Palma Deco Gold si Les Ondules cu motive Art Deco realizate de Dragos Dogaru, foto Antoaneta Dohotariu.

Veți descoperi un ritm optic și o citire în mai multe moduri”

Dragoș Dogaru, designer: “Anul acesta am zis să fac o nouă colecție pe tema #opartdeco, o temă auto impusă care automat mi-a limitat explorările grafice pe care le-am făcut. Nu am publicat toate explorările grafice pentru că nu toate au răspuns temei. Veți descoperi un ritm optic, o citire în mai multe moduri și o anumită proporție care îmi este proprie mie”.

Dragoș Dogaru, designer: „Inspirate de patrimoniul Art Deco și de acel savoire faire al României interbelice și, în același timp, de lupta și geniul lui Nikola Tesla, edițiile limitate ale lămpilor Cuplo Nude, în serii numerotate, lucrate și asamblate în București, evidențiază contrastul dintre fragilitatea și claritatea sticlei borosilicate și frumusețea luminii. Fără umbrire, doar lumina pură – strălucind peste și prin fragila claritate a sticlei, decorată cu accente de alamă”.

corp, iluminat, art, deco
Cuplo™ Nude Alma • foto credit Arthur Țințu.

B365: Care este conceptul noului proiect de corpuri de iluminat pe care l-ați lansat de curând? Ce ne aduce Moș Nicolae?

M-am gândit să elimim acoperirea luminii din corpul de iluminat și să pun lumina în valoare cu sticlă borosilicata produsă în București”

Dragoș Dogaru, designer: “ De fapt, sunt două proiecte: #opartdeco adică Optical Art Deco și #newartdeco, acele corpuri de iluminat inspirate de Art Deco dar noi ca abordare. Pentru #opartdeco m-am gândit la ce am făcut în 2017 pentru Paris când am mers cu o colecție de produse, am avut inclusiv prosoape țesute în Fronttierex, ultima fabrică din Cooperativa Industria Bumbacului, în care am și lucrat doi ani. S-a închis și acum acolo se va întâmpla un alt proiect imobiliar, desigur. În vara aceasta am venit cu ideea să fac niște corpuri de iluminat ca răspuns la această modă în care se folosește foarte mult becul Edison. Becul Edison este folosit invariabil cu un fir textil și cu un fasung comun, de obicei. Cel mult e un fasung mai scump din metal. Corpurile mele de iluminat de până acum aveau o acoperire din tricotaj, din material textil, din hârtie origami. Și din aceste corpuri #newartdeco cu bec Edison m-am gândit să elimim acoperirea luminii și să pun LUMINA în valoare. Dar cu ce? Cu sticlă care este produsă în București la o fabrică de sticlă borosilicată. Componentele le-am luat din Italia. De ce? Pentru că în România nu mai există componente de calitate, din păcate. Inspirația a venit din forme preluate din proiectele lui Nikola Tesla, omul care s-a bătut la modul figurat cu Edison în războiul curenților, iar istoria nu l-a repus în drepturi. Edison a adoptat foarte multe proiecte de la Tesla. Am pus aceste corpuri de iluminat inspirate din Art Deco, dar și din Nikola Testa, împreună intr-un bec Edison. Într-un fel, îndrept o mare nedreptate făcută lui Nikola Tesla”.

Cuplo™ Nude – Globe, foto credit Athur Țințu.
Cuplo Alma”, lampa cu inimă de lumină și “Cuplo Globe”, lampa globuleț

B365: Ați plecat de la o idee și ați ajuns la un produs original, propriu.

Dragoș Dogaru, designer: “Am îmbinat tehnologia de sticlă borosilicata pe care utilizam cu inspirația Art Deco, cu elemente de alamă, cu becul Edison pus în valoare, cu geometria combinată a cercurilor, a cilindrilor și astfel au ieșit aceste trei corpuri de iluminat. Unul este Cuplo Alma, lampa cu inimă de lumină. Altul este Globe care este un globuleț de sticlă care are un cilindru de alamă în el și al treilea este Nikola”. 

Lumină, grafică, geometrie; în corpul de iluminat mă regăsesc”

B365: Care sunt alte produse inspirate de Art Deco și de ce Art Deco?

Dragoș Dogaru, designer: “Eu sunt designer de corpuri de iluminat, am fost grafician mulți ani, sunt inginer la bază iar toate acestea îmbinate, lumina cu inspirația Art Deco, grafismul Art Deco, decorativismul, ele îmbinate reies într-un tot unitar. Lumină, grafică, geometrie; în corpul de iluminat mă regăsesc. De ce Art Deco? Eu m-am plimbat foarte mult cu bicicleta prin București și mi-a plăcut să descopăr aceste incredibile geometrii”.

Cuplo Nude Nikola, foto credit Arthur Țințu.

Contactul designerului Dragoș Dogaru: www.dragosdogaru.ro

www.fb.com/dragosdogarudesign

www.instagram.com/dragosdogarudesign

Despre #Bucureștiul Art Deco astăzi vandalizat, Bucureștiul pe care l-am descoperit la pas cu cel mai mare profesor de Art Deco pe care l-am avut eu vreodată, Dragoș Dogaru, în curând, la Make Bucharest Great Again, un proiect B365.ro dedicat patrimoniului orașului.

dragos, dogaru, art, deco, vandalizat
Despre #Bucureștiul Art Deco astăzi vandalizat, Bucureștiul pe care l-am descoperit la pas cu cel mai mare profesor de Art Deco pe care l-am avut eu vreodată, Dragoș Dogaru, în curând, la Make Bucharest Great Again, un proiect B365.ro dedicat patrimoniului orașului.

 

Cookies