Primele speranțe de pace în Ucraina. Unele puncte sunt aproape de un acord, spune Serghei Lavrov, după anunțul președintelui Zelenski privind realismul din negocieri

16 mart. 2022
468 Afișari
Primele speranțe de pace în Ucraina. Unele puncte sunt aproape de un acord, spune Serghei Lavrov, după anunțul președintelui Zelenski privind realismul din negocieri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și ministrul de externe rus Serghei Lavrov au avut astăzi declarații separate în care au anunțat că sunt semne de un acord între cele două țări, în condițiile în care Rusia și Ucraina continuă și miercuri negocierile.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat miercuri că negocierile de pace cu Ucraina nu sunt uşoare, dar a adăugat că sunt speranţe privind un compromis, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noştri. Ei spun că negocierile nu sunt uşoare din motive evidente. Dar există oarece speranţe de a ajunge la un compromis”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu acordat postului de ştiri RBC.

El a menţionat că negociatorii sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, fiind luat „serios” în considerare un statut de neutralitate pentru Kiev.

Şeful diplomaţiei ruse a precizat însă pentru RBC că mai sunt şi alte chestiuni importante, inclusiv folosirea limbii ruse în Ucraina şi libertatea de exprimare.

Președintele Zelenski: „Poziţiile din negocieri sună acum mai realist”

Președintele ucrainean a afirmat, anterior, că i s-a transmis, după ultima rundă de discuții, că pozițiile celor două tabere „sună acum mai realist”, relatează The Guardian.

„Întâlnirile continuă”, a spus Zelenski, care a spus că a fost informat că „pozițiile din timpul negocierilor sună deja mai realist”.

„Dar mai este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei. Armata noastră ne oferă timp, apărând Ucraina oriunde vrea Rusia să pătrundă”, a continuat președintele ucrainei. Șeful delegației ucrainene de negocieri Mykhailo Podoliak a declarat, marți seară, că există contradicţii fundamentale în negocieri, dar și loc de compromis.

Discuțiile au loc prin videoconferință și ambele părți au transmis mesaje conform cărora înregistrează progrese.

 

 

Cookies