Ministerul Educației a anunțat deja că primele rezultate la Bacalaureat 2021 se afișează luni, 5 iulie, pe edu.ro. Pandemia a afectat elevii de liceu, alături de toți elevii din România, mai ales că majoritatea cursurilor s-a făcut online și în discuție a ajuns chiar oferirea de vouchere pentru meditațiile elevilor. Rămâne de văzut ce note s-au luat în acest an complicat cu multe cursuri online și puțină interacțiune cu profesorii.
UPDATE:
Rezultatele la Bacalaureat au fost publicate, luni, pe site-ul bacalaureat.edu.ro.
Știre inițială:
Primele rezultate la Bacalaureat 2021 se afișează luni, 5 iulie, pe edu.ro. Află în rândurile de mai jos câți liceeni din București așteaptă să afle ce au făcut la examenele din acest an și cât de greu a fost din cauza pandemiei pentru ei.
Zi de foc pentru elevii de clasa a XII-a din București și din România care au susținut în acest examenul de Bac, deoarece astăzi se afișează primele rezultate la Bacalaureat. Află mai jos calendarul complet al examenelor și modul în care se poate face o contestație, dacă nu ești mulțumit de notă.
Pe site-ul Ministerului Educației realizat special pentru examenul de Bacalaureat din 2021, bacalaureat.edu.ro, vor apărea astăzi, 5 iulie, primele rezultatele obținute de absolvenții de clasa a XII-a la așa numitul examen al maturității, care în acest an, din cauza pandemiei și a cursurilor online a fost mult mai dificil, chiar dacă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis că examenele se vor încadra situației prezente.
Pentru susținerea probelor scrise din 2021, s-au înscris 133.663 de candidați, dintre care 114.137 de candidați din promoția curentă, respectiv 19.526 de candidați din promoțiile anterioare.
În București, au susținut probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidați.
Astăzi se vor afișa primele rezultate la Bacalaureat 2021, în jurul orei 12, conform calendarului elaborat de Ministerul Educației și publicat pe edu.ro. Acestea vor fi disponibile, prin update, și pe b365.ro.
Conform procedurii, astăzi este singura zi în care contestaţiile pot fi depuse și transmise, doar în intervalul 12:00-18:00, inclusiv prin mijloace electronice, așa că mare atenție. Mâine deja este prea târziu. Descarcă de mai jos cererea de contestație care poate fi trimisă și online, nu doar fizic.
În această situaţie, elevii ompletează cererea de mai jos, o semnează şi o depun/transmit prin email. Mai mult, trebuie semnată şi o declaraţie-tip în care se recunoaște faptul că elevii au luat la cunoştinţă faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere, dar și prin descreştere.
De ținut minte! Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip trebuie semnată şi de către părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora.
– 5 iulie 2021, adică azi, – Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00. Apoi urmează depunerea contestațiilor între ora 12:00-18:00
– 6-9 iulie 2021 – Rezolvarea contestațiilor
– 9 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale Bacalaureat 202
Practic, rezultatele finale Bacalaureat 2021 vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
Conform ligislației GDPR, prezentă și în România, adică regulamentul european privind protecţia datelor personale, numele şi prenumele candidaţilor la examenele naţionale vor fi publicate în format anonimizat. Asta înseamnă că fiecare elev va avea un cod generat de aplicația informatică EvNat, care va fi distribuit la examenul de Bacalaureat și folosit apoi pentru aflarea rezultatelor la Bacalaureat.
Pe site-ul edu.ro, lista de note urmează să fie însoțită de coduri, în loc de nume și prenume. Conform regulamentului, doar cei care au un cod pot vedea nota. Măsura a fost adoptată în conformitate cu Regulamentului privind protecția persoanelor fizice, la solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Media generală de Bacalaureat 2021 se calculează drept o medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe de examen.
Totuși, nu se calculează media generală de Bacalaureat 2021 pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe sau cei care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă, cum s-a întâmplat cu vreo 60-70 de elevi la nivel național. Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: să susțină toate probele scrise, la care trebuie să obțină cel puțin nota 5 și să obţină media 6, la probele scrise. Nici în 2021 probele de competențe lingvistice și digitale nu au fost organizate, din cauza situației epidemiologice, ele fiind fost echivalate.
Candidatul care, la una din probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale a refuzat să răspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut proba respectivă.
După cum se știe, promovarea examenului de Bacalaureat permite accesul în învăţământul superior, adică accederea la facultate, în conformitate cu condiţiile generale şi specifice stabilite în acest sens. În urma promovării examenului de Bacalaureat, absolventului i se eliberează Diplomă de Bacalaureat. Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc și Diplomă de merit.
Profesorii și elevii au recunoscut că Bacalaureatul a fost afectat de pandemie. Poate nu examenul în sine, însă pregătirea pentru el cu siguranță. Mulți elevi nici măcar nu s-au înscris la acest examen deoarece nu s-au simțit pregătiți, iar meditațiile au fost în floare, cel puțin pentru cei care și-au permis. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele la Bacalaureat din acest an.