ARHIVA B365

Primele concluzii ale raportului medico-legal:De ce au murit membrii echipajului SMURD din elicopter

MEdicul și copilotul au decedat în urma traumatismelor cranio-cerebrale, iar pilotul și asistenta au murit în urma asfixiei, arată raportul. De altfel, medicul și copilotul au fost găsiți legați cu centurile de siguranță, în epava elicopterului. 

Raed Arafat, secretar de stat, declara marți că nu știe cine putea să strige după ajutor după prăbușirea elicopterului, având în vedere traumatismele victimelor: 

„Leziunile care au fost, cei care erau legați de scaune și scafandrii au confirmat că așa erau, ei nu puteau, rămân ceilalți doi , comandantul avea leziuni serioase, iar medicul avea nu doar hipotermie, dar și alte leziuni grave. Era într-o stare critică. Nu știu cine a strigat după ajutor. Deci da, două victime au fost găsite în centuri în epavă. Pilotul aruncat avea fracturi multiple, inclusiv de mandibulă. Iar medicul era în hipotermie.” – spunea Raed Arafat, la Antena 3.

Înregistrarea vocilor membrilor echipajului SMURD din elicopter, strigând Ajutor! după impact. VIDEO

Cine se afla în elicopterul prăbuşit: Pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani, căsătorit, un copil – foto dreapta) a absolvit Şcoala Militară în urmă cu 23 de ani şi era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 10 ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135. Copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 ani, căsătorit, un copil minor – foto dreapta) avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe acest tip de elicopter. Era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de şapte ani şi absolvise cursurile Şcolii Militare în urmă cu 18 ani. Medicul din cadrul SMURD Constanţa, Laura Vizireanu avea 39 de ani, şi avea un copil minor. Aceasta lucra la SMURD încă din 2008. Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton era în vârstă de 38 de ani şi avea un copil minor. Ea lucra din 2008 în cadrul SMURD, iar în timpul liber mai lucra la o clinică medicală de la un hotel din staţiunea Mamaia.

Procurorii militari au decis deschiderea unui dosar in rem pentru ucidere din culpă în cazul accidentului aviatic în care a fost implicat un elicopter SMURD. 

Procurorii militari investighează cauzele producerii accidentului, iar ancheta vizează, deocamdată, doar faptele, nu şi persoanele, conform B1 TV.

Anchetatorii au şi alte indicii care îi determină să facă cercetări şi verifică, totodată, dacă s-a respectat securitatea în muncă.

REDĂM INTEGRAL COMUNICATUL PARCHETULUI MILITAR:

În cauza constituită la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti privind accidentul aviatic produs în judeţul Constanţa constând în prăbuşirea unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol, procurorii au dispus, la data de 15 decembrie 2014, începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 349 alin. 1 şi 2 Cod penal) şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 350 alin. 1 şi 3 Cod penal).

În continuarea cercetărilor, procurorii au dispus, extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă (prevăzute de art. 192 alin 1, 2, 3 Cod penal), având în vedere faptul că toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului au decedat.

Ancheta urmează să stabilească ce s-a întâmplat în ziua de luni, când un elicopter al SMURD cu patru persoane la bord – doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa – s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. Toţi membrii echipajului au murit.

În urma tragediei, comandantul ISU Dobrogea al judeţului Constanţa, colonel Viorel Jianu a fost eliberat din funcţie. Decizia a fost luată, marţi, de ministrul de Interne Gabriel Oprea, după tragedia aviatică care s-a produs în Lacul Siutghiol, în urma căreia patru persoane şi-au pierdut viaţa. De asemenea, vicepremierul Gabriel Oprea a propus schimbarea din funcţie a prefectului judeţului Constanţa, Radu Volcinschi.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button