Privilegiaţii din Primăria Capitalei: prime şi sporuri de 1,1 milioane euro

de:
05 mai 2011
0 Afișari
Privilegiaţii din Primăria Capitalei: prime şi sporuri de 1,1 milioane euro

Anul trecut, primăria condusă de Sorin Oprescu, a avut cheltuieli efective cu personalul de 51,2 milioane lei, adică aproximativ 12,2 milioane de euro. Din această sumă, 1,1 milioane euro au fost cheltuiţi pentru acordarea de premii, sporuri şi prime de vacanţă pentru angajaţii Primăriei.

Astfel, conform situaţiei financiare pe 2010 a Primăriei Capitalei, angajaţii municipalităţii au primit anul trecut sporuri pentru condiţii de muncă în valoare de 1,57 milioane lei (374.000 euro). Reprezentanţii PMB au precizat pentru B365.ro că sporurile au fost acordate în baza art.16 din OG nr. 6/2007. Conform acestuia, funcţionarii publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiilor publice în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice cu radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă sau staţii de bruiaj primesc un spor de condiţii vătămătoare de până 10% din salariul de bază. Autorităţile bucureştene nu au menţionat însă care sunt exact condiţiile vătămătoare pe care angajaţii PMB trebuie să le îndure în clădirea modernă de pe Splaiul Independenţei în care s-au mutat.

În plus, Primăria a mai acordat angajaţilor şi premii de 1,56 milioane lei (373.000 euro). Este vorba mai exact de al 13-lea salariu de care au beneficiat angajaţii municipalităţii.

Funcţionarii care şi-au luat concediu au fost şi ei recompensaţi. Astfel, în 2010 Primăria a acordat prime de vacanţă în valoare de 1,5 milioane lei (370.000 euro). „În baza art 23 din OG nr. 6/2007, cu modificările şi completările ulterioare, la plecarea în concediu de odihnă, funcţionarii publici au dreptul, pe lângă indemnizaţia de concediu, la o primă egală cu salariul de bază brut din luna anterioară plecării în concediu”, explică reprezentanţii Primăriei.

Stimulente de câte 5.000 de euro pentru 60 de angajaţi din Primăria Capitalei

În luna ianuarie a acestui an, B365.ro a scris despre stimulentele de câte 5.000 de euro încasate de şefii din Primăria Capitalei. Mai exact, 60 de angajaţi ai Primăriei Bucureşti, cu funcţii de conducere şi de execuţie au primit stimulente în valoare totală de 1.257.384 lei (aprox. 300.000 de euro). Sumele repartizate pentru funcţiile de conducere au fost de aproximativ 1,5 salarii/lună, iar pentru funcţiile de execuţie de aproximativ 3 salarii/lună.

Stimulentele au vizat doar câteva direcţii de Primărie, respectiv Direcţia Venituri, Direcţia Buget, Direcţia Financiar Contabilitate (Direcţia Generala Economică), Direcţia Inspecţie şi Control General şi Direcţia Resurse Umane. Celelalte direcţii au fost însă scutite de astfel de beneficii.

“Aceste stimulente au fost acordate, în limita fondului realizat, pentru încasarea veniturilor proprii ale P.M.B., prin măsuri de executare silită, în baza prevederilor art.227 din Ordonanţa Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură Fiscal”, explicau atunci reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Potrivit acestora, s-a ajuns la aceste sume datorită faptului că stimulentele “nu au fost plătite lunar conform prevederilor legale, ele fiind plătite integral (atât lunile din anul 2009, cât şi anul 2010) în luna decembrie 2010″.

Primăria Capitalei precizează că „Salariatii Primariei Municipiului Bucuresti au primit prime si sporuri conform prevederilor legale in vigoare, in functie de specificul activitatii desfasurate, asa cum au primit toti salariatii incadrati in sistemul bugetar din Romania. De asemenea, mai mentionam ca la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti au fost aplicate prevederile O.G. nr63/2010 prin care s-au efectuat disponibilizari, asa cum s-au efectuat in tot sistemul administratiei publice locale, de asemenea si salariile au fost diminuate cu 25%. ” De asemenea, Primăria mai susţine că „Primarul General NU propune acordarea de prime sau sporuri angajatilor, ci are obligatia de a respecta si aplica  prevederile legislatiei in vigoare.”

Cookies