Primăvara a venit, dar mai pleacă puțin. ANM a emis cod galben de ploi și vijelii

31 mart. 2022
560 Afișari
Primăvara a venit, dar mai pleacă puțin. ANM a emis cod galben de ploi și vijelii
Primăvara a venit, dar mai pleacă puțin. ANM a emis cod galben de ploi și vijelii. Sursa foto: Pexels

Primăvara a venit, dar se pare că mai pleacă puțin la plimbare. ANM a emis un cod galben de ploi și vijelii în 20 de județe din țară. Vremea începe să se răcească de sâmbătă.

Primăvara a venit, dar mai pleacă puțin

ANM a emis o informare meteorologică, valabilă de joi, 31 martie, ora 12:00, până sâmbătă, 2 aprilie, ora 21:00. Fenomenele vizate sunt: ploi moderate cantitativ, intensificări temporare ale vântului, manifestări de instabilitate atmosferică.

Astfel, în intervalul menționat mai sus, în cea mai mare parte a României va ploua, în special sub formă de aversă. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20-40 l/mp. Vântul va prezenta intensificări, iar vitezele înregistrate vor fi în general de 45-55 kilometri pe oră, joi (31 martie) în zona de vest și sud-est a teritoriului, apoi și în celelalte regiuni. La munte, la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși viteze de 80 kilometri pe oră.

Vremea va deveni instabilă vineri (1 aprilie 2022) și vor apărea descărcări electrice, iar în regiunile sudice posibil să apară și vijelii.

Notă ANM: Începând cu ziua de sâmbătă (2 aprilie 2022), vremea începe să se răcească treptat. Începând cu dimineața zilei de duminică (3 aprilie), în jumătatea de nord a țării vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar la munte va ninge.

ANM a emis cod galben de ploi și vijelii

ANM a emis și un cod galben, valabil în intervalul 31 martie, ora 18:00 – 2 aprilie, ora 21:00. Fenomenele vizate sunt: cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului.

În intervalul menționat mai sus, în jumătatea vestică a Carpaților Meridionali, dar și în Carpații Occidentali și partea de nord a Carpaților Orientali va ploua însemnat cantitativ și se vor acumula 50-70 l/mp, iar stratul de zăpadă va începe să se topească. În Banat și Maramureș, local, cantitățile de apă vor depăși 30-40 l/mp.

Vântul va prezenta intensificări temporar în Dobrogea și în estul Munteniei, iar rafalele vor avea viteza de 55-65 kilometri pe oră și izolat peste 70-75 kilometri pe oră, potrivit ANM.

Cookies