Administrația USR din București se clatină. Primarul de la Sectorul 2, Radu Mihaiu, contestat din interiorul propriului partid. Vicepreședinte USR: Promisiunile lui sunt vorbe goale

06 iun. 2022
3335 Afișari
Administrația USR din București se clatină. Primarul de la Sectorul 2, Radu Mihaiu, contestat din interiorul propriului partid. Vicepreședinte USR: Promisiunile lui sunt vorbe goale

Adrian Albu, vicepreședinte USR Sector 2 și consilier local, a lansat pe pagina lui de socializare un atac dur la adresa colegului său de partid, primarul sectorului 2, Radu Mihaiu. Albu spune că în sectorul 2 nu se prea văd schimbări de când e Mihaiu primar și face o listă de promisiuni neonorate, plus numiri în funcții fără concurs, cu așa numite „asumări personale”. „Promisiunile sunt vorbe goale prin care sunt manipulați oamenii în scopul atingerii unor obiective personale.”, acuză colegul lui Radu Mihaiu.

USR se confruntă, la nivel național, cu o ruptură, după ce fostul lider al partidului Dacian Cioloș a anunțat că a înființat un alt partid, Reper, format din foști colaboratori de-ai săi de la PLUS, în prezent europarlamentari USR.

Acuzațiile lui consilierului local al USR Sector 2, Adrian Albu, pleacă din prima zi de mandat a lui Radu Mihaiul, când aceasta ar fi numit „de nicăieri” doi consilieri personali necunoscuți de echipa USR care elaborase programul electoral al noului primar, iar unui i s-a oferit, fără concurs, postul de administrator public (city manager).

Consilierul local al USR enumeră ce nu s-a întâmplat până acum, în opinia sa, în mandatul lui Radu Mihaiu: revizuirea de urgență a contractului cu operatorul de salubritate, locuri de muncă mai aproape de casă, „trei pagini de promisiuni neonorate”.

„Vom asigura liberalizarea activității de colectare (gratuită) a anumitor categorii de deșeuri de la agenții economici, prin facilitarea autorizării colectorilor privați – nu s-a întâmplat și nicio șansă să se întâmple, s-au vândut gogoși”, spune acesta.

Postarea vicepreședintelui USR Sector 2 Adrian Albu despre primarul USR al Sectorului 2 Radu Mihaiu:

„Și iată că urmează.
Acum voi povesti despre cineva din nucleul dur al echipei Barna, un personaj pentru care promisiunile sunt vorbe goale prin care sunt manipulați oamenii în scopul atingerii unor obiective personale. Este vorba de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, membru și el în Biroul Național.
Povestea începe imediat după ce Alianța USR PLUS a câștigat primăria Sectorului 2. În ziua de învestire au apărut de nicăieri două persoane pe care nu le văzuse nimeni nici în campania de strâns de semnături pentru candidaturi, nici în campania propriu-zisă, dar despre care am aflat apoi că urmau să fie consilierii personali ai primarului. Toți ne așteptam să-și aleagă consilierii personali din rândul celor care munciseră la scrierea programelor de candidaturi sau funcționari publici din partid care ajute la navigarea prin hățișul legislativ.
La prima ședință de Consiliu local a fost propusă și aprobată înființarea postului de administrator public (city manager), poziție care (bănuiam) că va fi ocupată prin concurs. Ei bine, nu. Aveam să aflu mai târziu că unuia dintre cei doi necunoscuți i se promisese acel post drept mulțumire pentru ajutorul primit de Radu Mihaiu în campanie. Acela a fost primul semn că promisiunile pe care le făcusem în campanie, bună guvernanță, organizarea de concursuri, optimizarea fluxurilor de lucru în primărie și așa mai departe era posibil să fi fost doar niște promisiuni. Mai ales că Radu Mihaiu nu spera că va câștiga primăria și folosea candidatura pentru o creștere a notorietății în vederea alegerilor parlamentare care urmau la cateva luni după locale. N-a fost să fie și s-a nimerit să câștige primăria.
Chiar nu știu motivele pentru care primarul a ales să nu-și respecte promisiunile față de cei alături de care dusese până atunci două campanii (europarlamentarele și prezidențialele din 2019) dar a ales să-și respecte angajamentele față de două persoane pe care nu le văzuse nimeni nici muncind în campanie, nici la programe. Bine, n-ar fi fost o excepție asta cu munca în campanie, au fost candidați la consiliul local pe locuri eligibile care n-au călcat o zi în stradă ca să vorbească cu cei cărora le ceream votul, dar măcar acei candidați fuseseră votați de filiala USR Sector 2, dar nici asta nu e o scuză validă.
Decizia numirii administratorului public a fost “asumată politic” de primar, de parcă ajunsese singur în post și nu datora explicații nimănui pentru ce face. De această expresie, „asumare politică”, primarul se va folosi în următorii doi ani atunci când nu va fi capabil să explice motivele unei decizii: “îmi asum politic“. După ce a câștigat mandatul de primar, Radu Mihaiu a început să trateze PLUS-ul doar ca pe niște parteneri de alianță cărora trebuia doar să le ceară să voteze fără a oferi explicații “de ce?”, că doar nu câștigaserăm alegerile împreună.
Tot după ce a câștigat mandatul a marginalizat singurii doi angajați ai primăriei care proveneau din USR și PLUS, dintre care unul chiar îi furnizase informații importante în timpul campaniei. De el știam, de ceilalți doi nu știam să fi contribuit în vreun fel. Având în vedere că e treaba exclusiv a primarului cu cine se consiliază, atenția s-a îndreptat către cel care urma să fie city manager. S-au făcut săpături și s-a aflat că omul lucrase anterior la compania de parcări înființată de Firea la Capitală, anterior lucrând la primăria Sectorului 1, la Tudorache. Omul își pornise cariera în administrație la Pandele în Afumați unde a fusese promovat de 3 ori în 3 luni consecutive, aveam printre noi o somitate care urma să se ocupe de partea de salubritate, ceva ce nu făcuse niciodată înainte. În prezentarea pe care o face membrilor USR primarul spune că l-ar fi cunoscut pe filieră PNL (am verificat informația, nu avea nicio treabă cu PNL Sector 1, de unde ni se spunea că vine). Rezultatul: scandal în filială fără niciun efect, administratorul public este pus în funcție…..”

Citește mai departe postarea pe pagina de Facebook.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies