Primarul Tudorache cere Gărzii de Mediu să ÎNCHIDĂ depozitul de deşeuri al Iridex Group

de:
25 mart. 2020
6 afișări
Primarul Tudorache cere Gărzii de Mediu să ÎNCHIDĂ depozitul de deşeuri al Iridex Group

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sectorului 1, începând de luni, s-au împlinit condiţiile de încetare enunţate în autorizaţia integrată de mediu ce-i permitea funcţionarea.

Într-o scrisoare transmisă marţi, Tudorache solicită Gărzii Naţionale de Mediu să dispună încetarea activităţii depozitului de deşeuri situat pe Strada Drumul Poiana Trestiei nr.17-27 din Sectorul 1 al Capitalei şi administrat de Iridex Group.

El susţine că s-a atins capacitatea de depozitare (4.500.000 mc) şi s-a împlinit termenul până la care activitatea de depozitare este permisă (21 martie 2020).

„Solicit conducerii Gărzii Naţionale de Mediu să dispună de urgenţă încetarea activităţii acestui depozit de deşeuri care otrăveşte de ani buni aerul Capitalei. Conform Autorizaţiei Integrate de Mediu ce-i permitea funcţionarea, activitatea ce face obiectul acestei autorizaţii se poate desfăşura până la împlinirea oricăreia din cele două condiţii. Ori, în prezent, s-au împlinit ambele condiţii pentru stoparea funcţionării acestui depozit, iar continuarea activităţii acestuia este, cu atât mai mult, în afara legii”, a declarat Dan Tudorache.

Potrivit Primăriei Sectorului 1, din expertiza topografică administrată în dosarul nr.15248/3/2018, despre care conducerea Gărzii Naţionale de Mediu are cunoştinţă, a reieşit că încă de pe 25 iulie 2019 capacitatea maximă de depozitare era depăşită cu 450.000 mc. Totodată, şi a doua condiţie la a cărei împlinire activitatea depozitului de deşeuri încetează, a intrat în vigoare pe 23 martie 2020, când Consiliul General al Municipiului Bucureşti a hotărât să nu mai prelungească contractul nr.955/11.03.1999, care a stat la baza emiterii Autorizaţiei Integrate de Mediu nr.15/14.02.2018, menţionează sursa citată.

„În această situaţie, edilul Dan Tudorache consideră că devin incidente prevederile art.15 alin. 2 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, conform cu care Iridex ar fi trebuit să notifice Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti, cu privire la modificarea condiţiilor care au stat la baza actului de reglementare reprezentat de Autorizaţia Integrată de Mediu amintită mai sus şi să înceteze activitatea până la revizuirea autorizaţiei integrate de mediu. Neîndeplinirea acestor obligaţii constituie contravenţie, potrivit art. 96, alin. 3, pct.1, 11 şi 12 din actul normativ menţionat anterior”, explică Primăria Sectorului 1.

Primarul Dan Tudorache informează conducerea Gărzii Naţionale de Mediu că administraţia locală a Sectorului 1 nu va încheia un contract de depozitare cu Iridex Grup.

„Orice altă atitudine sau acţiune ar reprezenta o încălcare a legii, cu consecinţe de natură civilă şi penală. În plus, atât timp cât voi fi primarul Sectorului 1, sănătatea populaţiei este nediscutabilă şi nenegociabilă”, a transmis Dan Tudorache.

Cookies