PRIMARUL SECTORULUI 1, despre GROAPA DE GUNOI: Putem dezamorsa aceste veritabile bombe ecologice

de:
25 iul. 2016
0 Afișari
PRIMARUL SECTORULUI 1, despre GROAPA DE GUNOI: Putem dezamorsa aceste veritabile bombe ecologice

Primarul Sectorului 1 a găsit o posibilă soluție pentru rezolvarea acestei probleme: construirea unei centrale ecologice de cogenerare, care va face ca aceste depozite să dispară de la sine, se arată într-un comunicat.

Solicit Primăriei Municipiului București efectuarea tuturor demersurilor pentru emiterea documentelor necesare în vederea construirii unei centrale ecologice de cogenerare care va rezolva problema deșeurilor acumulate la periferia Sectorului 1. Numai printr-un efort comun putem dezamorsa aceste veritabile bombe ecologice și vom putea crește calitatea vieții locuitorilor din aceste zone‘, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Edilul Sectorului 1 a solicitat, încă de la începutul mandatului, atât Ministerului Mediului, cât și Gărzii Naționale de Mediu, să ia, în regim de urgență, toate măsurile legale pentru dezafectarea depozitelor de deșeuri de la periferia Sectorului 1. Totodată, primarul Sectorului 1 a mai cerut autorităților competente să efectueze și un control riguros al societăților comerciale pentru a vedea dacă acestea posedă și respectă autorizația de mediu.

Rampa ecologică Chiajna — București constituie o veritabilă bombă ecologică pentru locuitorii din cartierele mărginașe ale Sectorului 1. Ca urmare a numeroaselor sesizări primite din partea locuitorilor din cartierele Pajura, Bucureștii Noi, Chitila, zona Șoselei de Centură, Străulești privind calitatea proastă a aerului, o echipă de specialiști ai Primăriei Sectorului 1 s-a deplasat în regim de urgență la fața locului și a constatat că toate sesizările sunt întemeiate.

Disconfortul olfactiv din aceste zone este, cel mai probabil, provocat, de rampa ecologică Chiajna — București (groapa de gunoi IRIDEX), care funcționează din anul 1999, pe strada Poiana Trestiei nr. 17-27 din Sectorul 1 al Capitalei.

Solicit Gărzii de Mediu să ia în regim de urgență toate măsurile pentru a obliga proprietarii acestei gropi să nu pună în pericol sănătatea locuitorilor Sectorului 1. Groapa de gunoi IRIDEX trebuie să se încadreze, în cel mai scurt timp posibil, în parametrii de mediu prevăzuți de legislația în vigoare. În calitate de edil al Sectorului 1 voi apăra întotdeauna interesele cetățenilor din această zonă administrativă și voi face tot ce ține de mine pentru a obliga această societate să nu mai afecteze calitatea aerului din aceste cartiere‘, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Mai mult, în urma monitorizării calității aerului inițiată de Garda Națională de Mediu, începând cu data de 23 mai 2016, s-a constatat depășiri ale nivelului de hidrogen sulfurat în zonele afectate de disconfortul olfactiv. Din nefericire, legislația în domeniu este extrem de defavorabilă administrațiilor locale, în condițiile în care doar autoritatea centrală — Ministerul Mediului și autoritățile din subordinea sa — au competență de supraveghere și control în ceea ce privește protecția atmosferei, respectiv calitatea aerului.

Cookies