Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, aduce precizări în cazul scandalului de la Liceul „Nicolae Tonitza”. Imagini cu intrarea care a intrigat părinții

15 dec. 2021
462 afișări
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, aduce precizări în cazul scandalului de la Liceul „Nicolae Tonitza”. Imagini cu intrarea care a intrigat părinții
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, aduce precizări în cazul scandalului de la Liceul „Nicolae Tonitza”. Imagini cu intrarea care a intrigat părinții . Sursa foto: Facebook

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a postat pe pagina sa de Facebook o serie de nereguli sesizate la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, nereguli incluse în raportul de expertiză tehnică extrajudiciară realizat în luna februarie 2017, dar și o serie de probleme din cauza cărora Corpul C al liceului nu a fost folosit niciodată, deși a fost dat în folosință acum cinci ani.

Potrivit lui Clotilde Armand, raportul realizat la acea vreme indica o serie de deficiențe și probleme legate de lucrările efectuate la corpul C al Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”.

Corpul C al Liceului „Nicolae Tonitza” nu a fost dat în folosință niciodată

Deși corpul C al Liceului „Nicolae Tonitza” a fost terminat și recepționat în anul 2016, acesta nu a fost dat niciodată în folosință. Mai mult, la doar 2 săptămâni de la inaugurarea clădirii, subsolul acesteia a fost inundat. Repararea și renovarea acestuia a costat 18 milioane de lei și a durat 3 luni, potrivit lui Armand.

Problemele legate de infiltrațiile de apă în subsol și la terasele din exterior au fost sesizate și în 2017, când au fost semnalate și probleme legate de adăpostul de apărare civilă, dar și în cazul măsurilor de apărare împotriva incendiilor. De asemenea, au fost identificate și neetanșeități la elementele constructive exterioare, dar și faptul că apa stagnează în evacuările de la subsol. Aceste nereguli au fost observate și cu ocazia lucrărilor de reparații demarate de Primăria Sectorului 1 în anul 2021.

Potrivit raportului, deficiențele identificate se datorează în principal nivelului slab de execuție a lucrărilor, atât pe partea de construcții cât și pe cea de instalații. Mai mult, raportul reliefează „superficialitatea proiectanților și a diriginților de șantier”, a transmis Clotilde Armand.

„În ciuda acestor nereguli, în decembrie 2019 a fost depusă documentația tehnică pentru a obține autorizația ISU, iar răspunsul primit de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov arată din nou probleme majore pentru care nu se poate da curs solicitării: avizul inițial ISU a fost dat pentru un proiect care nu se regăsește decât parțial în construcția actuală (gangul de trecere are dimensiuni mai mici decât cele prevăzute în proiect, compartimentările și funcționalitățile sunt diferite față de proiect, evacuările sunt insuficiente și prost amplasate).”, a scris Armand pe Facebook.

În această toamnă a avut loc un audit al instalației de protecție la incendiu, susține Clotilde Armand

În toamna anului 2021 a fost realizat un audit al instalației de protecție la incendiu din cadrul Corpului C al liceului „Nicolae Tonitza”. Acest control a scos la iveală următoarele nereguli, potrivit edilului:

  • instalația de desfumare prin tiraj organizat nu era funcțională,
  • centrala de alarmare la incendiu nu era conectată,
  • instalația de hidranți nu a fost niciodată pusă în funcțiune și avea defecțiuni,
  • semnalizarea de evacuare insuficientă și amplasată necorespunzător,
  • ferestre și pereți din materiale neconforme care nu asigură protecție în spațiile cu risc mare în caz de incendiu.

Mai mult, primarul Sectorului 1 susține că în execuția proiectului nu a fost respectată documentația tehnică pentru execuția lucrării, astfel că au apărut diferențe mari între documentația vizată și situația din teren.

Liceul „Nicolae Tonitza” a fost preluat de aparatul de specialitate din Sectorul 1 pentru reparații

În luna februarie a anului 2021, aparatul de specialitate al Primarului Sectorului 1 a preluat în administrare directă unitățile școlare în februarie 2021. Înainte de această decizie, acestea erau gestionate prin intermediul unității descentralizate Administrația Unităților de Învățământ Preuniveristar și Unităților Sanitare Publice (AUIPUSP) Sector 1.

Astfel, aparatul prioritar a lansat o procedură prin care a demarat lucrări de reparații la școlile ce prezentau diferite defecțiuni sau probleme.

Liceul „Nicolae Tonitza” a fost inclus de autorități în lotul prioritar într-un acord-cadru cu Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat Sector 1. Acest contract se desfășoară și în prezent, susține Armand.

„Constatările de pe teren au arătat că lucrările executate în 2016 și reparațiile din 2018 nu au fost de calitate și nu au remediat problema infiltrațiilor la subsol, la terase și pe casa scărilor. Nu fuseseră întreprinse acțiuni pentru conformitatea cu normele ISU.”, a declarat primarul Sectorului 1.

Edilul a anunțat că lucrările începute în luna septembrie au soluționat o serie de probleme, precum terminarea lucrărilor din interior și refacerea hidroizolației externe. Una dintre cele mai cunoscute probleme este calea de acces în Corpul C, care necesită o rectificare bugetară, care a fost propusă sub formă de solicitare Consiliului Local.

Imagini publicate de Clotilde Armand cu intrarea în corpul C al Liceului „Tonitza”.
Sursa foto: Facebook
Cookies