Primarul salută aprobarea schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural independent din Capitală: Revenim cu informaţii privind termenele şi procedurile

22 iun. 2021
70 Afișari
Primarul salută aprobarea schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural independent din Capitală: Revenim cu informaţii privind termenele şi procedurile

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a salutat, marți, aprobarea schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural independent din Capitală. Mai mult, edilul spune că va reveni cu informaţii privind termenele şi procedurile, acesta urmând să fie aplicat imediat.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, salută, într-un mesaj pe Facebook, aprobarea de către Comisia Europeană a schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural independent din Bucureşti, în valoare de 3 milioane de lei.

Anunțul lui Nicușor Dan

Edilul a anunţat că schema de ajutor va fi pusă rapid în aplicare, iar din banii primiţi beneficiarii pot să plătească chirii, utilităţi, salarii şi contribuţiile salariale la stat.

„Salut aprobarea de către Comisia Europeană a schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural independent din Bucureşti. Reamintesc că am decis să oferim acestui sector, care a fost afectat în contextul epidemiei COVID-19, un ajutor total de 3 milioane de lei, din bugetul Primăriei Capitalei, ca măsură de susţinere a redresării. Aşa cum am menţionat în urmă cu două luni de zile, e vorba de granturi cu valoare maximă de 75.000 de lei pe beneficiar, din care se vor putea plăti chirii, utilităţi, salarii şi contribuţii salariale la stat. Acum, odată ce avem acordul Comisiei Europene, putem pune în aplicare foarte rapid această schemă de ajutor. Revenim cu informaţii privind termenele şi procedurile de depunere a dosarelor”, a scris Nicuşor Dan, marţi, pe Facebook.

Comisia Europeană a aprobat luni o schemă de ajutor în valoare de 610.000 euro (aproximativ trei milioane de lei) lansată de autorităţile române pentru sprijinirea companiilor active în sectorul cultural independent din Bucureşti, în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Subvenții directe

Conform schemei, ajutorul va lua forma subvenţiilor directe. Scopul schemei este de a atenua lipsa lichidităţilor cu care se confrunta beneficiarii, din cauza măsurilor restrictive pe care Guvernul român a trebuit să le pună în aplicare pentru a limita răspândirea virusului.

Sprijinul public va acoperi anumite costuri suportate de beneficiari în perioada august – decembrie 2020: cheltuieli de închiriere pentru sediul central / biroul operaţional, până la o sumă maximă de 4.020 euro (20.000 lei) pe lună; cheltuieli cu utilităţile publice (căldură, electricitate, apă, canalizare, deşeuri, gaze naturale); salarii şi contribuţii pentru maximum trei angajaţi, plafonate la salariul minim lunar naţional.

Comisia a constatat că schema românească este în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar privind ajutorul de stat: sprijinul nu va depăşi 1,8 milioane de euro per beneficiar, iar ajutorul va fi acordat cel târziu până la 31 decembrie 2021.

Executivul comunitar a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia perturbările grave în economia unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFEU) şi condiţiile Cadrului temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura conform normelor UE privind ajutoarele de stat.

Cookies