Primarul Rareș Mănescu a pierdut un proces cu cetățenii, pentru distrugerea spațiului verde

de:
11 feb. 2015
0 Afișari
Primarul Rareș Mănescu a pierdut un proces cu cetățenii, pentru distrugerea spațiului verde

Grupul de cetățeni, care s-a organizat și pe Facebook sub titulatura Lăsați copacii în pace! l-a acționat în instanță pe primarul Rareș Mănescu și Direcția de Investiții din Primăria Sectorului 6, pentru „modernizarea” spațiului dintre blocurile I1, I2, I3 și I4, „modernizare” ce a constat, însă, din distrugerea spațiului verde, tăierea rădăcinilor copacilor și punerea la pământ a unui nuc de 30 de ani, arbore protejat de lege. Și mai interesant, „modernizarea” s-a făcut de către Primăria Sectorului 6 din fonduri europene, după cum B365.ro scria aici. 

Tribunalul București, Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, a decis, marți, că „Respinge excepţiile inadmisibilităţii invocate de pârâţi. Admite cererea. Suspendă Autorizaţia de construire nr. 118/17.03.2014 până la soluţionarea în fond a cauzei. Obligă pârâtele la plata către reclamante a cheltuielilor de judecată în cuantum de 4497,85.00 lei.” Pârâții în cauză sunt Primarul Rareș Mănescu și Direcția de Investiții din Primăria Sectorului 6. 

Autorizația de construire nr. 118/17.03.2014 se referă la proiectul „Modernizare urbanistica in Cartierul Militari” (intre b-dul lulu Maniu, sas. Virtutii, str. Baia de Aries si str. Ariesul Mare). 

Victoria locatarilor din Sectorul 6 este momentan una de etapă, autorizația de construire fiind doar suspedndată, până la o decizie definitivă. Primăria Sectorului 6 și primarul Rareș Mănescu pot ataca cu recurs decizia. 

Vă reamintim situația din teren, din vara anului trecut: Primăria Sectorului 6 a început, de curând, lucrările de refacere a spaţiilor verzi din cartierele Militari şi Drumul Taberei. Proiectele, finanţate din fonduri europene (Modernizare urbanistică spaţii verzi în cartierul Drumul Taberei;Militari cod SMIS 7809), finanţate prin POR , AXA 1, DMI 1.1. Sub-domeniul Centre Urbane), au atras însă nemulţumirea locatarilor din zonă, imediat după începerea lucrărilor. După cum susţin mai mulţi bucureşteni din cartierul Militari, administraţia locală a început investiţia „cu stângul” din cauză că spaţiile verzi din jurul blocurilor au fost distruse, la mai mulţi copaci fiind tăiate rădăcinile când s-au săpat şanţurile pentru instalarea aspersoarelor, ca în imaginea de mai jos.

„S-au făcut lucrări pentru realizarea unor instalaţii de irigaţii şi au fost secţionate rădăcinile mai multor copaci, acum aceştia reprezentând un real pericol pentru noi. Un nuc de 30 de ani (n.r. – arbore protejat de lege), ale cărui rădăcini au fost şi ele secţionate, a căzut la pământ, zilele trecute”, a declarat pentru B365.RO Andreea Farcaş, unul dintre locuitorii nemulţumiţi din cartierul Militari şi membru al grupului de iniţiativă Lăsaţi copacii în Pace!.

 Mai mult, membrii grupului de cetăţeni nemulţumiţi se tem că dezastrul va fi şi mai mare, în perioada următoare, respectiv când vor începe lucrările şi la proiectele de modernizare a străzilor, trotuarelor şi parcărilor din cartierele Drumul Taberei şi Militari.

„Acum, în spatele blocului nostru (n.r. – str. Politehnicii nr.3), sunt copaci din cinci în cinci metri. Cum se va construi parcare acolo, printre copaci? E clar că vor tăia pomii”, a comentat Andreea Farcaş. Probleme similare sunt însă şi în cartierul Drumul Taberei având în vedere faptul că proiectele de amenajarea a spaţiilor de parcare sunt asemănătoare.

La rândul lor, reprezentanţii administraţiei locale recunosc greşeala şi spun că vor încerca să remedieze lucrurile „din mers”. „Poate fi o greşeală a firmelor care au intervenit acolo. Oricum a fost sesizată Garda de Mediu şi, în urma constatării făcute de Garda de Mediu, se poate aplica şi amendă. Altă măsură nu vom lua deocamdată”, a anunţat Liviu Vasile Lazăr, managerul de proiect. Societăţile care fac această lucrare sunt Asocierea de firme:SC.ROVERDE LANDSCOPING SRL cu SC.ECO HORTICULTURA SRL şi SC.DAFLO GROUP. 

Cookies