Primăria Sector 3 împrumută 100 milioane lei de la bancă. Ce proiect finanțează

de:
02 mart. 2014
1 Afișari
Primăria Sector 3 împrumută 100 milioane lei de la bancă. Ce proiect finanțează

Potrivit deciziei Consiliului Local Sector 3, creditul de 100 de milioane de lei pe care administraţia locală intenţionează să îl contracteze acum de la bancă ar urma să fie folosit exclusiv pentru lucrări de investiţii în reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, imobile cuprinse pe listă în perioada 2013-2014. Împrumutul va fi rambursat în termen de zece ani. 

Potrivit datelor centralizate de administraţia locală, în programul de reabilitare termică din Sectorul 3 sunt incluse, în prezent, 1.477 blocuri. LISTA COMPLETĂ a imobilelor poate fi descărcată de aici. 

„Prioritatea numărul 1 şi cea mai mare dorinţă exprimată a cetăţenilor o reprezintă reabilitarea termică a blocurilor. Acest împrumut va fi folosit numai pentru a finanţa lucrările de reabilitare termică, nu pentru altceva”, a precizat Miahi Niţu, consilier local PSD. 

În replică, consilierul local PDL, Victor Tărtăcuţă, fost viceprimar în mandatului lui Liviu Negoiţă, a solicitat să se precizeze de ce ar trebui aprobat acest împrumut, în condiţiile în care un credit de o valoare similară propus pentru investiţii în anul 2011 de fosta administraţie nu a primit votul consilierilor PSD de la acea vreme. 

„Creditul de 250 milioane de lei (n.r. – erau de fapt 235 milioane lei), condiderat atunci imoral şi ilegal a fost neconsumat până în 10 iunie 2012 (n.r. – când au avut loc alegerile locale), iar banii au fost preluaţi integral de dumneavoastră (n.r. – alianţa USL). Într-un an jumate s-au consumat toţi banii aceia şi luăm acum un alt credit? De ce nu aţi votat atunci?”, l-a întrebat consilierul PDL Tărtăcuţă pe consilierul local PSD Mihai Niţu. Acesta a comentat că nu a putut aproba un astfel de credit la vremea respectivă din cauza investiţiilor propuse. „Dumneavoastră doreaţi reamenajarea Pieţei Republica pentru 9 milioane lei, bazin de înot la Liceul Cuza de 12 milioane lei şi 25 milioane de lei la alte unităţi de învăţământ. De aceea nu am votat. Dacă aţi fi propus tot reabilitarea termică a blocurilor aş fi fost de acord”, a specificat consilierul Niţu. 

Edilul Robert Negoiţă a schimbat destinaţia creditului luat de fostul primar Liviu Negoiţă

La sfârşitul lunii august 2011, Consiliul Local al Primăriei Sectorului 3 a aprobat „contractarea şi garantarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 235.000.000 lei, cu o maturitate de 10 ani”. Creditul a fost aprobat pentru realizarea unor investiţii publice, printre acestea numărându-se alimentarea cu apă a 20 de străzi, sistematizarea pe verticală la unităţi de învăţământ, modernizarea sistemului rutier pe cinci străzi, construcţia a două clădiri multifuncţionale în incinta grădiniţelor, extinderea unei creşe, realizarea unui bazin de înot în incinta Liceului „A.I. Cuza”, reabilitarea termică a blocurilor, lucrări de construcţii la două parcări subterane şi modernizarea Parcului Titan.

Potrivit anexei Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 3, construcţia bazinului de înot cu trambulină ar fi costat 38,6 milioane de leiparcarea subterană de pe Câmpia Libertăţii era estimată la 12,6 milioane de lei, cea de pe Lucreţiu Pătrăşcanu la 9,4 milioane de lei, iar în Parcul Titan investiţia era de 18 milioane de lei. Sistematizarea pe verticală a unităţilor de învăţământ ar fi costat 29,7 milioane de lei, iar construcţia Pieţei Republica 32,4 milioane de lei.

Între timp, după schimbarea primarului în 2012, noua conducere a administraţiei locale a decis să renunţe la o parte din investiţiile propuse de fostul edil, Liviu Negoiţă, şi să aloce fondurile în alte scopuri, cele mai multe fonduri fiind destinate pentru reabilitarea termică a blocurilor. Astfel, cei mai mulţi bani din creditul de 235 milioane lei, au fost direcţionaţi către anveloparea apartamentelor, respectiv suma de 211.928.420 lei, după cum B365.RO a scris aici. 

Anveloparea blocurilor în sectorul lui Negoiță, la DNA: șpagă de 200.000 euro pentru 40 de blocuri 

Programul de reabilitare termică a adus însă multiple probleme pentru administraţia locală, în curs fiind o anchetă a DNA după ce oficiali din Primăria Sectorului 3 au fost acuzaţi că au cerut mită pentru atribuirea unor lucrări de reabilitare termică. 

Astfel, la sfârşitul anului trecut, un bărbat a fost trimis în judecată după ce a cerut peste 200.000 de euro pentru a-şi folosi influenţa pe lângă reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 astfel încât să obţină pentru administratorul unei firme mai multe lucrări de reabilitare termică, informează DNA. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a inculpatului George Navon, persoană fără o calitate anume, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale). Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, la sfârşitul lunii octombrie 2012, inculpatul George Navon a pretins pentru sine şi pentru alţii suma 210.000 de euro, din care 200.000 de euro cu titlu de consultanţă de afaceri (dintr-un avans obţinut pentru lucrări viitoare) şi 10.000 de euro cu titlu de „taxă de încredere”, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă reprezentanţi ai Primăriei Sectorului 3, astfel încât să-i obţină unui administrator al unei societăţi comerciale (denunţător în cauză) încredinţarea directă a unor lucrări de reabilitare termică a 10 blocuri. Această din urmă pretenţie de 10.000 de euro a fost diminuată la 20.000 de lei, sumă care a fost primită de inculpat la data de 30 octombrie 2012. În cursul lunii decembrie 2012, inculpatul a pretins pentru sine şi pentru alţii 20.000 de euro, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă reprezentanţi ai Primăriei Sectorului 3 Bucureşti, astfel încât să-i obţină aceluiaşi administrator de firmă încredinţarea directă a unor lucrări de reabilitare termică a 40 de blocuri.

Cookies