Primarul Negoiţă, copleşit de procese: vrea firmă privată pentru instanţă

de:
22 nov. 2012
0 Afișari
Primarul Negoiţă, copleşit de procese: vrea firmă privată pentru instanţă

Din cauza proceselor numeroase, Negoiţă susţine că este nevoit să achiziţioneze servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor de judecată, „în vederea apărării intereselor Sectorului 3 şi ale primarului Sectorului 3, pentru dosare complexe cu probatoriu amplu”. 

În aceste condiţii, pe lângă consilierii juridici ai primăriei, Negoiţă vrea să mai angajeze o firmă specializată care să reprezinte în instanţă instituţia pe care o conduce. 

Propunerea primarului a fost aprobată de majoritatea consilierilor locali Sector 3 de la USL şi PP-DD. 

„În prezent, în cadrul Serviciului Juridic Contencios sunt încadraţi un nnumăr de şase consilieri juridici care desfăşoară în mod constant un volum foarte mare de activităţi în domeniu”, se menţionează în expunerea de motive care a stat la baza hotărârii de Consiliu Local Sector 3 privind achiziţia de servicii de consultanţă şi reprezentare juridică în instanţă. 

Conform sursei citate, consilierii juridici îşi ocupă o mare parte din timp cu verificarea documentaţiilor pentru întocmirea şi încheierea de contracte publice, îndeosebi proiecte cu finanţare europeană. „Instituţia noastră derulează proceduri de achiziţie de complexitate deosebită, aferente proiectelor cu finanţare nerambursabilă, cu valori mari, iar organizarea şi desfăşurarea unor astfel de proceduri încă din faza de pregătire a documentaţiilor aferente necesită servicii de consultanţă juridică specializată, pe care nu le poate asigura serviciul juridic al instituţiei”, a motivat Negoiţă care a adăugat că, în prezent, pe rolul instanţelor de judecată se află un număr de 400 de dosare, natura acestora fiind diversificată: civilă, contencios administrativ şi penală. 

Contracte contestate, date unor apropiaţi de partid

Tocmai contractele de achiziţii publice din Sectorul 3 au ridicat mai multe semne de întrebare din cauza modului în care au fost atribuite. Încălcarea legislaţiei achiziţiilor publice a fost indicată inclusiv de Comisia Europeană (CE) la sfârşitul lunii ianuarie, în cazul unui contract de reabilitare a infrastructurii din Sectorul 3, în valoare de aproximativ 110 milioane euro, atribuit de primăria condusă atunci de Liviu Negoiţă (PDL) către asocierea de firme Axela Construcţii, AB Construct, Tehnologica Radion şi Pro Cons XXI, societăţi care, de-a lungul anilor, au câştigat numeroase contracte cu administraţia locală

Mai mult decât atât, la scurt timp după alegerile locale din vară, „tunurile” fostului primar Negoiţă au ajuns şi în atenţia ANRMAP (Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice). Potrivit datelor centralizate de instituţie, din cele 77 de contracte atribuite de Primăria Sectorului 3 în perioada 2007-2008, 40 au probleme în sensul că au fost acordate fără licitaţie publică sau cu licitaţii trucate, cele mai multe din acestea vizând lucrări de reabilitare a străzilor.

În replică, fostul primar al Sectorului 3 a declarat că cele 77 de contracte de achiziţii publice au fost verificate şi de Curtea de Conturi, însă nu au fost semnalate probleme. „Contractele verificate de Curtea de Conturi sunt perfect legale, nu a fost încălcată legislaţia în Primăria Sectorului 3”, a precizat Liviu Negoiţă. Mai mult, fostul edil s-a lansat în acuzaţii la adresa PSD şi a şefului ANRMAP. „Ascultăm vorbe în vânt de la un incompetent. Să vină cu documente că s-a încălcat legea achiziţiilor publice”, a răspuns Negoiţă în luna iulie. 

Cookies