Primarul Negoiţă înlocuieşte iarba din parcuri cu „iarbă deasă”. Nota de plată: 5,8 milioane lei

Primarul Negoiţă înlocuieşte iarba din parcuri cu

Potrivit anunţului postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) de Administraţia Parcurilor Sector 3, contractul privind lucrările de reabilitare a terenului în parcuri a fost atribuit firmei SC Cris Garden SRL pentru suma de 5,8 milioane lei cu TVA (1,38 milioane euro).

„Lucrările solicitate au ca scop reabilitarea terenului în parcuri, respectiv înlocuirea stratului vegetal şi gazonarea suprafeţelor reabilitate în parcuri. Pentru realizarea lucrărilor de decopertare a stratului vegetal şi refacerea acestuia este necesară scoaterea gardului împrejmuitor din zona reabilitată. Acesta va fi reparat şi montat ulterior pe poziţia iniţială”, se menţionează în caietul de sarcini publicat de Direcţia Parcurilor Sector 3.

În sarcina firmei care a câştigat licitaţia intră, de asemenea, scoaterea buturugilor, defrişarea vegetaţiei spontane, decopertarea la o adâncime de 20 cm, săparea solului, refacerea stratului vegetal, afânarea şi nivelarea acestuia şi însămânţarea gazonului şi udarea vegetaţiei plantate. Tot societatea Cris Garden SRL este responsabilă pentru asistenţa ulterioară pentru aplicarea îngrăşămintelor specifice pentru gazon cu personal specializat.

Tarife mai mici la alte firme

Ținând cont de faptul că suprafaţa de teren de reabilitat este de 19 hectare, potrivit caietului de sarcini publicat de Administraţia Parcurilor Sector 3, rezultă că, în medie, Negoiţă a a plătit firmei SC Cris Garden SRL 30 de lei (7,1 euro) pentru un metru pătrat.

Prin comparaţie, societatea Garden Services SRL Bucureşti susţine că practică tarife de însămânţare a gazonului de până la 10 lei/mp, potrivit propriului site de prezentare (Vezi oferta). În sumă este inclusă erbicidarea suprafeţei, dacă este cazul, săparea, mărunţirea şi nivelarea terenului de gazonat, seminţele de gazon (50 grame/mp), împrăştierea şi încorporarea seminţelor, tăvălugirea suprafeţei şi prima udare, operaţiuni similare celor prestate de SC Cris Garden SRL.  „Preţul variază între 1-1,5 euro pe metru pătrat, în funcţie de lucrare. În aceşti bani intră şi sămânţa”, a transmis telefonic un reprezentant al firmei la solicitarea reporterilor B365.ro.

Și SC Virens Group SRL din Bucureşti se laudă cu tarife mai mici decât cele plătite de administraţia Sectorului 3 firmei Cris Garden SRL. (Vezi oferta). Numai gazonarea este taxată de această companie cu cu 10 lei/mp, la care se adaugă costurile de pregătire şi curăţare a terenului. „Cu tot cu curăţat, costă 5 euro pe metru pătrat. Este inclusă şi sâmânţa aici”, a precizat reporterilor B365.ro un reprezentant al firmei Virens Group SRL.

Trebuie precizat faptul că simulările de mai sus au fost realizate doar pentru o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi însă pentru o întindere de 190.000 de metri pătraţi, cum a cerut administraţia Sectorului 3, tarifele pot fi negociate mult mai bine.

Afaceri înfloritoare din peisagistică

Contactaţi de reporterii B365.ro pentru a contracta, teoretic, o lucrare de gazonare, reprezentanţii firmei căreia i-a fost atribuit contractul de 5,8 milioane lei au precizat „nu avem acest serviciu. Avem o altă firmă dar are foarte multe lucrări în această perioadă. Nu mai poate face nimic anul acesta”.

Potrivit paginii de internet a Ministerului de Finanţe, SC Cris Garden avea, la sfârşitul anului 2009, o cifră de afaceri de 14,82 milioane lei şi un profit net de aproximativ 6 milioane lei. Societatea ce are ca obiect principal de activitate întreţinerea peisagistică număra, în urmă cu un an, circa 100 de salariaţi.

Recent, primarul Liviu Negoiţă, a închiriat şi gîşte, raţe, lebede şi păuni de 120.000 de lei (30.000 euro) pentru a le expune în parcurile din Sectorul 3. Acelaşi edil, vrea să cheltuiască încă 1,5 milioane lei (374.000 euro) pentru servicii de pază cu ambulanţă în parcurile A.I.Cuza, Titan, Titanii, Pantelimon şi Ghe. Petraşcu. În acest moment însă, există o singură firmă pe piaţă care s-ar plia 100% pe condiţiile cerute de Direcţia Parcurilor Sector 3, respectiv BGS.