ESENTIAL

Primarul Negoiţă cumpără 4.800 de coli de aur ca să poleiască icoane FOTODOCUMENTE

Biserica Sfinţii Doctori Cosma şi Damian a solicitat ajutor financiar de la Primăria Sectorului 3 pentru realizarea picturilor din interiorului capelei Spitalului de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş”, Bucureşti. Lucrările presupun, printre altele, îmbrăcarea iconostasului cu foiţă de aur de 22 K, produsă „obligatoriu” în Germania. Banii au fost deja alocaţi de primarul democrat liberal, Liviu Negoiţă, din bugetul local: 400.000 de lei.

Pictor autorizat de BOR

Pentru realizarea picturilor interioare, în tehnica frescă, conform proiectului iconografic, conducerea bisericii a încheiat un contract cu pictorul autorizat de BOR (Biserica Ortodoxă Română), Dan Mihai Ivanovici. Conform devizului de specialitate întocmit de acesta, valoarea totală a lucrărilor de pictură se ridică la suma de 454.821,14 lei, acestea urmând să fie executate până la sfârşitul anului.

Icoane îmbrăcate în foiţă de aur de 22 K

Potrivit contractului de prestări servicii încheiat între părţi, pictorul Ivanovici, împreună cu câţiva ucenici, va acoperi cu pictură „din nou” suprafaţa interioară a bisericii, în tehnica frescă, pe o suprafaţă de 600 mp. Un alt obiectiv al contractului îl reprezintă „îmbrăcarea suprafeţei iconostasului cu foiţă de aur de 22 K, produs de firma Noris Blattgold GMBH – Schwabach din Germania”. (Vezi contract).

4.800 de coli de aur

Pentru poleirea cu aur a peretelui de icoane se vor folosi 5 kg de alcool denaturat, un adeziv special de lipit, lacuri speciale pentru aur şi 4.800 de coli de aur de 22 K pentru formele sculptate, în total fiind incluse şi eventualele pierderi, se menţionează în contract. (Vezi document).

Costurile sunt suportate de credincioşi

Lucrările de construcţie a Bisericii Sfinţii Doctori Cosma şi Damian au demarat în luna martie 2008 şi au fost finalizate în noiembrie 2009. Execuţia lăcaşului costă în total 1.354.821,14 lei, costurile fiind suportate în întregime de la credincioşi şi ctitori, după cum se menţionează în actele oficiale.

Terenul pe care este ridicată capela din incinta Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” a fost preluat de Arhiepiescopia Bucureştilor în baza unui protocol încheiat cu Ministerul Sănătăţii, în urmă cu 11 ani, cu scopul de a deservi în mod special cadrele medicale şi bolnavii din spital.

Milioane din buget pentru biserici

Recent, primarul PDL Liviu Negoiţă, a mai alocat tot din bugetul local al Sectorului 3 suma de 5 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Într-o solicitare înaintată de Patriarhia Română, patriarhul Daniel a cerut Primăriei Sectorului 3 să contribuie cu aproximativ 120 milioane lei (28,5 milioane euro) pentru lucrările de infrastructură la subsolurile Catedralei. Suma solicitată de Patriarhie echivalează cu 20% din tot bugetul pe anul 2011 al administraţiei Sectorului 3.

Citeşte despre funcţiunile complete ale lăcaşului de cult de pe Dealul Arsenalului în materialul publicat în exclusivitate de B365.ro Catedrala Neamului: turlă zgârie-nori, săli polivalente şi apartamente .

În urmă cu câteva zile, jurnaliştii de la Deutsche Welle au publicat un raport în care acuză Guvernul României că cheltuieşte sute de milioane de euro pentru construirea unei catedrale gigantice, dar închide zilnic şcoli şi spitale, din lipsă de fonduri.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button