Primarul general, Gabriela Firea, a inaugurat Casa memorială „Dinu Lipatti”

de:
21 mart. 2018
8 Afișari
Primarul general, Gabriela Firea, a inaugurat Casa memorială

„Avem, in sfarsit, un centru cultural menit sa puna in valoare opera si personalitatea lui Dinu Lipatti, dar si un festival care ii poarta numele, inaugurat anul trecut, odata cu centenarul nasterii marelui artist. Si iata ca in anul in care sarbatorim cu totii Centenarul Marii Uniri, festivalul „I love Lipatti” se intoarce acasa, acolo unde ii e locul si unde sper sa devina, asa cum merita, un reper major al spatiului cultural bucurestean. Considerat unul dintre primii zece pianisti ai lumii din toate timpurile, Dinu Lipatti a devenit, asa cum s-a intamplat si in alte cazuri celebre, un brand cultural international inainte de a fi unul local. E timpul, asadar, sa ni-l revendicam ca reprezentant de seama al elitei culturale bucurestene si sa ne mandrim cu geniul sau. Geniul muzical al lui Lipatti va fi pus in valoare, de-acum incolo, intr-un loc cu totul special, casa in care a trait si a compus. S-a spus de nenumarate ori ca Bucurestiul are foarte multe alte urgente, cum ar fi traficul, scolile, spitalele. Dar o suma investita in cultura nu este niciodata o suma pierduta sau prost investita in detrimentul altor domenii. Dimpotriva, investitia in cultura ne-a adus atat de multe satisfactii. De aceea, atat timp cat voi avea aceasta pozitie, voi continua sa investesc in cultura”, a declarat Gabriela Firea.

In cadrul evenimentul, Gabriela Firea a anuntat ca intentioneaza sa identifice o alta cladire, mai generoasa ca dimensiuni, care va fi dedicata, de asemenea, marelui artist Dinu Lipatti.

La randul sau, directorul fondatorul al Casei Artelor „Dinu Lipatti”, Alice Barb, a subliniat faptul ca Dinu Lipatti a fost unul dintre geniile recunoscute la nivel international ale Romaniei, dar care a fost apreciat mai mult in strainatate: „Dupa 75 de ani, Dinu Lipatti se intoarce acasa pentru ca doamna Primarul General, alaturi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, au fost de acord sa infiinteze un centru cultural care sa-i poarte numele, Casa Artelor „Dinu Lipatti” si au fost de acord, de asemenea, sa salvam aceasta casa. S-au unit foarte multe forte pentru a recupera aceasta valoare extraordinara care cred ca va fi, de acum incolo, mult mai respectata in propria tara. Artistul Dinu Lipatti este un diamant care trebuie pus la locul lui, in coroana culturii romanesti si trebuie facut sa straluceasca”.

La propunerea Primarului, General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in septembrie 2017, infiintarea Centrului Cultural Casa Artelor „Dinu Lipatti”, in semn de omagiu pentru artistul de geniu Dinu Lipatti, tinand cont ca in anul 2017 s-au implinit 100 de ani de la nasterea acestuia.

Noul centru isi are sediul chiar in casa in care artistul a trait si a creat, pe bulevardul Lascar Catargiu nr. 12. Aceasta a fost inchiriata de Primaria Municipiului Bucuresti si va fi introdusa in circuitul cultural al Capitalei.

Ideea proiectului Casa Artelor „Dinu Lipatti” apartine regizoarei Alice Barb, director fondator al acestei institutii si presupune crearea unui centru cultural ce va avea ca scop organizarea de festivaluri, concerte si manifestari cultural- educative, publicarea unor lucrari de specialitate, partituri sau alte materiale care au legatura cu viata si activitatea lui Dinu Lipatti. Noul centru cultural va elabora, de asemenea, studii si publicatii care sa puna in valoare patrimoniului spiritual reprezentat de opera marelui muzician roman si transformarea lui intr-un brand de tara in conditiile constientizarii acestuia pe plan intern si international, actiuni ce vor dezvalui valoarea incontestabila pe care Dinu Lipatti o are pentru cultura romaneasca.

Odata cu inaugurarea casei memoriale, a avut loc si deschiderea celei de-a doua editii a Festivalului „I Love Lipatti”, ce se desfasura in perioada 19 – 25 martie 2018.

Festivalul „I Love Lipatti” se inscrie in seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri si omagiaza, de asemenea, personalitatea pianistului roman de geniu Dinu Lipatti.

In cadrul evenimentului, cei prezenti au admirat expozitia „Dinu Lipatti 1917-1950”, alcatuita din 20 de fotografii cu familia, profesorii, prietenii acestuia.

De asemenea, soprana Irina Iordachescu, tenorul Lucian Corchis, actrita Daniela Nane si pianista Madalina Pasol au sustinut un moment artistic, Integrala liedurilor Dinu Lipatti.

In perioada 21-23 martie, vor avea loc conferinte despre viata si creatia lui Dinu Lipatti sustinute de catre Prof. Univ. Dr. Grigore Constantinescu („Walter Legge despre Dinu Lipatti”), Prof. Univ. Dr. Dan Dediu („Despre pianistica lui Dinu Lipatti”), Lector Univ. Dr. Irina Hasnas („Dinu Lipatti – Predecesori si urmasi”), jurnalistul Marius Constantinescu („Dinu Lipatti. Schita pentru un anti-brand”).

Nota: Cunoscut mai mult in strainatate decat in propria tara, supranumit „al doilea Enescu” si comparat, nu de putine ori, cu Mozart, Dinu Lipatti este perceput la nivel international drept unul dintre simbolurile culturii romanesti. Desi destinul a facut ca marele nostru muzician sa se stinga din viata la varsta de doar 33 de ani, activitatea sa concertistica fulminanta desfasurata in intreaga Europa, precum si invitarea sa ca Profesor Emerit la Conservatorul din Geneva, desemnarea de catre BBC Music Magazine ca unul dintre cei mai buni 10 pianisti care au existat vreodata alaturi de Liszt si Rachmaninov, sunt elemente de natura sa convinga de anvergura geniului sau muzical.

Pentru informatii despre programul integral al Festivalului „I Love
Lipatti” si detalii despre accesul la evenimente si rezervari va rugam sa accesati urmatorul link:

https://www.facebook.com/Casa-Artelor-Dinu-Lipatti-931943986982043/

Cookies