Primark AFI Cotroceni este al doilea magazin pe care îl deschide în București, după doar șase luni de la inaugurarea celui din ParkLake Mall.
În ParkLake, numai în prima zi au fost câteva mii de clienți, bucureșteni, dar și oameni veniți din alte părți, căci era primul magazin al retailerului de „fashion pentru toată lumea” care se deschidea în România. Poate vă mai amintiți imaginile cu aglomerația și cozile, cu-atât mai mari cu cât inaugurarea era și în preajma Crăciunului.
250 de angajați are noul magazin; majoritatea sunt din București, dar lucrează aici și alte 5-6 naționalități, inclusiv oameni din Iran și Maroc.
Magazinul din AFI Cotroceni, care se deschide marți, 20 iunie, la ora 10:00, este un pic mai mic, ca suprafață, decât cel din ParkLake, dar senzația de „imens” e acolo, fiindcă, spre deosebire de fratele său mai mare, este pe un singur nivel, nu pe două.
Sunt aceleași prețuri ca în Primark-ul din Titan și aceleași colecții. Este posibil, totuși, ca în ParkLake se existe, la unele produse, diversitate mai mară în gamă sau serie, tocmai fiindcă magazinul de acolo e un pic mai mare, deci e mai mult spațiu. Ce înseamnă? Înseamnă, spre exemplu, că un model de tricou să fie în nouă variante de culoare într-un loc și în opt în celălalt.
Prețurile, față de inaugurarea din decembrie, sunt un pic mai mari, dar la colecțiile pentru copii sunt neschimbate, spune Maciej Podwojski, directorul de vânzări pentru Europa Centrală și de Est al Primark:
Am mărit prețurile din cauza inflației pentru colecția din sezonul trecut din cauza inflației. Am înghețat prețurile la produsele pentru copii pentru a sprijini consumatorii afectați de inflația în creștere. Pentru acest sezon, nu intenționăm să mai creștem prețurile. Sperăm ca inflația să fie mai mică, costul logistic și pentru materia primă a scăzut.
Strategia de vânzare rămâne aceeași: doar în magazin. Pe site-ul Primark putem vedea produsele, dar de cumpărat, se cumpără exclusiv din magazin, nu și online. Este una dintre deciziile de business care, mai spune reprezentantului Primark, permite retailerului să mențină prețurile mici:
Practic, Primark nu face marketing și advertising în mod tradițional. Nu vedeți reclame cu Primark la televizor. (…) De asemenea, în magazine, nu folosim standere și decorațiuni fancy și scumpe. Banii sunt, astfel, economisiți și la fel se întâmplă cu banii pe care nu îi dăm pe packaging.
În ParkLake, spune reprezentantul Primark, acum au succes nebun gențile de călătorie, costumele de baie și produsele din denim, de la jeanși și până la geci. Astă iarnă, cele mai bine vândute produse au fost puloverele și gecile. Și departamentul de cosmetică are succes remarcabil.
Fiecare manager de magazin are libertatea de a comanda stocuri de produse, în funcție de reacțiile și preferințele clienților. Dacă, spre exemplu, într-un loc sunt mulți fani tricouri, iar în altul fanii papuci sunt dominanți, în primul magazin vor fi mai multe tricouri, în cel de-al doilea vor fi, evident, mai mulți papuci.
Deocamndată, Primark Cotroceni are colecția curentă, împărțită în patru categorii mari:
Primark, H&M, Zara, C&A, Stradivarius ori Bershka sunt retaileri care întră în așa numita categorie „fast fashion”: produse „în tendințele de modă” unui sezon sau altul, doar că la prețuri mici. Nu-s materiale precum ale hainelor pe care le vezi pe catwalk, dar modelele sigur seamănă.
Este un segment de piață care s-a dezvoltat spectaculos și care, practic, poate face pe oricine să se îmbrace și să se simtă oricând în pas cu moda stabilită primăvara și toamna de marile case de modă de la Paris, Milano, Londra ori New York.