ȘTIRI

Primăriile primesc liber la contracte directe: filtrele de control împotriva fraudării, amputate

Legea, votata pe 5 iunie. prevede eliminarea procedurilor de achizitii publice pentru companiile cu capital de stat si regiile autonome si cresterea pragului de achizitii publice (la 30.000 euro) si lucrari (100.000 euro) fara licitatii, informeaza Hotnews.ro

„Sistemul de achizitii e complet scapat de sub control”, sustine un cunoscator al fenomenului, in timp ce Sorin Ionita (Forum Expert) arata ca s-a dat drumul la strangerea de bani pentru anul electoral. O analiza a IPP arata ca miza este de aproximativ 17 miliarde de euro – volumul achizitiilor publice din Romania din 2012. Efecte colaterale ale legii: „castrarea” a doua institutii de control si verificare, ANRMAP si CNS. ANRMAP a pierdut dreptul de a contesta in instanta licitatiile, Guvernul anuntand in repetate randuri ca intentioneaza sa desfiinteze CNSC.

Miza modificarilor legislative facute de Parlament au fost companiile cu capital de stat si regiile autonome, locurile in care se deruleaza cele mai mari contracte de servicii, bunuri sau lucrari. Cele doua tipuri de entitati nu mai sunt obligate acum sa deruleze proceduri de achizitii publice, putind incheia contracte fara a fi obligate sa organizeze licitatii conform OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica.

Practic, noile reguli elimina complet transparenta in achizitiile publice la companiile cu capital de stat si regiile autonome si le face incontrolabile. Noile reguli se aplica unor companii precum Tarom, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, CFR SA, Posta Romana, Regia Autonoma de Transport Bucuresti, RADET, etc. – adica exact companiile care au fost permanent in atentia publica pentru lipsa de transparenta a achizitiilor. Acum, companiile nu trebuie sa se mai supuna nici unei reguli privind achizitiile de bunuri, servicii sau lucrari.

O alta prevedere controversata este si aceea prin care pragul achizitiilor publice se ridica de la 15.000 de euro la 30.000 de euro si plafonul de lucrari de la 50.000 de euro la 100.000 de euro fara licitatie. Principalii „beneficiari” sint primarii de localitati mici si medii, unde uneori bugetele totale anuale sint de 100.000 de euro – ceea ce inseamna ca practic nu vor mai exista licitatii.

De asemenea, Legea votata in Parlament elimina si dreptul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) de a cere in justitie anularea unor contracte de achizitie.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button