Primarii USR, front comun împotriva lui Cîțu: Reconsiderați urgent criteriile de alocare a sumei de 1 miliard de lei din fondul de rezervă/ Ne amințiți de Liviu Dragnea

08 oct. 2021
47 Afișari
Primarii USR, front comun împotriva lui Cîțu: Reconsiderați urgent criteriile de alocare a sumei de 1 miliard de lei din fondul de rezervă/ Ne amințiți de Liviu Dragnea
Primarii USR, front comun împotriva lui Cîțu: Reconsiderați urgent criteriile de alocare a sumei de 1 miliard de lei din fondul de rezervă/ Ne amințiți de Liviu Dragnea

17 primari USR au semnat o scrisoare deschisă în care îi cer premierului demis Florin Cîțu să retragă hotărârea prin care sunt alocați bani din fondul de rezervă „pe criterii politice”. ”Amințiți de perioada în care Liviu Dragnea împărțea fondurile publice echipei baronilor din PSD”, scriu edilii USR care au fost excluși de la împărțirea fondurilor.

O serie de primari ai USR îi cer vineri premierului Cîțu să reconsidere alocarea banilor. Printre cei care au semnat o scrisoare deschisă se află Clotilde Armand și Radu Mihaiu, primari ai sectoarelor 1 și 2, dar și edilii Timișoarei și Brașovului, Dominic Fritz și Allen Coliban.

Premierul Florin Cîțu a decis la ultima ședință de guvern să fie alocat 1 miliard de lei din fondul de rezervă către primării, majoritatea deținute de PNL și UDMR.

Scrisoarea publicată de Clotilde Armand în numele semnatarilor:

„Scrisoarea deschisă a primarilor USR cu privire la alocarea pe criterii politice a unui miliard de lei din Fondul de rezervă al Guvernului României. În atenția domnului Florin Cîţu, Prim-Ministru al României
Domnule Prim-Ministru,

  • Având în vedere “Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unități administrativ-teritoriale”, publicată în Monitorul Oficial, Partea 1, numărul 961, în seara zilei de 7 octombrie, vă solicităm public să reconsiderați urgent criteriile de alocare a sumei de 1.010.966 mii lei pentru proiecte locale.
  • Modul prin care acești bani au fost alocați unor unități administrativ-teritoriale a fost unul arbitrar, strict pe criterii politice, amintind de perioada în care Liviu Dragnea împărțea fondurile publice echipei baronilor din PSD. Sunt vremuri de tristă amintire, împotriva cărora am luptat alături de cetățenii României, vremuri pe care nu credeam că le vom mai retrăi într-o guvernare viitoare.

Milioane de lei au fost alocate din pix, după bunul dumneavoastră plac, răsplătind cu taxele românilor colegii Dumneavoastră de partid pentru susținerea electorală din fruntea PNL.

  • Unități administrativ – teritoriale în care trăiesc zeci și sute de mii de oameni – Timișoara, Brașov, Sectoarele 1 și 2 din București, Bacău, Alba Iulia – cu contribuții substanțiale la bugetul de stat, au fost pur și simplu ignorate de dumneavoastră, doar pentru faptul că primarii nu fac parte din echipa de la guvernare pe care vremelnic o conduceți. Prin hotărârea adoptată de dumneavoastră, locuitorii acestor orașe sunt considerați cetățeni de mâna a doua, sunt buni plătitori de taxe, dar nu primesc ajutor când au nevoie. Am pledat constant pentru transparență în alocarea banilor publici și din păcate constatăm că nu s-a ținut cont de niciun criteriu în acest caz.
  • Milioane de lei au fost alocate din pix, după bunul dumneavoastră plac, răsplătind cu taxele românilor colegii Dumneavoastră de partid pentru susținerea electorală din fruntea PNL.
  • Nu știu dacă dumneavoastră realizați însă este un moment greu pentru România. Suntem în pragul unei ierni dure, care cel mai probabil va fi marcată de o dublă criză sanitară și energetică. Deja alocăm o mare parte din bugete pentru a atenua efectele pandemiei de COVID-19 în școli și spitale.
  • Oamenii vor avea de suferit din cauza creșterii prețurilor la gaz și electricitate, problema energetică este una mondială, iar problemele noastre cu termoficarea trebuie rezolvate rapid. Avem nevoie de bani din Fondul de rezervă al Guvernului României pentru finalizarea unor proiecte de investiții locale urgente și pentru a continua serviciile de asistență socială care lucrează la capacitate maximă în această perioadă.
  • Vă atragem atenția că ignorați nevoile primare ale cetățenilor din motive strict politicianiste și revanșarde. Vă cerem, așadar, în mod public să revizuiți urgent HG 1.088/6 octombrie 2021, pentru ca banii să ajungă în mod echitabil la oamenii care au nevoie cu adevărat de ei. Clotilde Armand – Primarul Sectorului 1 al Municipiului București
    Radu Mihaiu – Primarul Sectorului 2 al Municipiului București
    Dominic Fritz – Primarul Municipiului Timișoara
    Allen Coliban – Primarul Municipiului Brașov
    Gabriel Pleșa – Primarul Municipiului Alba Iulia
    Elena Lasconi – Primarul Municipiului Câmpulung Muscel
    Silviu Zinica – Primarul Comunei Smârdan, județul Galați
    Raul Urdă – Primarul orașului Întorsura Buzăului
    Ionel Andrișan – Primarul Comunei Horodnic de Jos, județul Suceava
    Leon Bălteanu – Primarul Comunei Mircești, județul Iași
    Ionuț Daniel Postolache – Primarul Comunei Maxineni, județul Brăila
    Bogdan Ștefan Marin – Primarul Comunei Valea Mare, județul Covasna
    Marinel Moruz – Primarul Comunei Dimăcheni, județul Botoșani
    Vasile Popa – Primarul din Gârbovi, județul Ialomița
    Horia Grigore Bugarin – Primarul din Dumbrăvița, județul Timiș
    Camelia Bertea Elena – Primarul orașului Victoria
    Tița Andrei Codruț – Primarul Comunei Cenad, județul Timiș
Cookies