ARHIVA B365

Primarii ar putea primii pensii speciale de 1500-6500 lei. Oprescu şi Chiliman, pe liste şi ei

Potrivit legii privind Statutul aleşilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, în ultima şedinţă de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, preşedinţii de Consilii judeţe şi vicepreşedinţii acestora care îndeplinesc condiţiile vârstei de pensionare vor putea primi, la încetarea mandatului, o „indemnizaţie pentru limită de vârstă” (pensie specială), în acelaşi regim cu senatorii şi deputaţii.

Condiţiile de acordare sunt ca aleşii locali să nu fie realeşi pentru un nou mandat şi ca aceştia să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie precum luarea sau darea de mită şi traficul de influenţă. De subliniat că aceste dispoziţii se aplică doar în cazul în care condamnarea survine ca urmare a săvârşirii infracţiunii în calitatea oficială de ales local. Mai mult, nu sunt incluse infracţiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.

Pentru ca un ales local să beneficieze de această pensie specială, este nevoie să aibă cel puţin un mandat complet. Pensia se calculează în funcţie de un indice de 0,55% din indemnizaţia brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulţit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate. Această pensie poate fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel în completarea altor venituri, însă nu poate fi cumulată cu o altă pensie specială, cum ar fi cea de parlamentar. Dacă se află într-o astfel de situaţie, aleşii locali vor trebui să opteze pentru ce pensie specială doresc să aibă în plată.

În calculele efectuate de MEDIAFAX.ro pentru stabilirea sumelor care ar putea intra în plată pentru aleşii locali s-a luat în vedere indemnizaţia de serviciu lunară medie a acestora, potrivit ultimelor declaraţii de avere, raportate la venitul brut realizat în ultimul an fiscal, şi numărul efectiv de luni în exerciţiul funcţiei, fie ca mandate complete, fie ca mandate întrerupte ca urmare a suspendării din funcţie. Mai mult, pensia rezultată este la nivel de venit brut, fiind supusă, potrivit legii adoptate de Parlament, impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, ar putea primi, în cazul în care nu va fi condamnat definitiv pentru fapte de corupţie, o pensie specială brută de aproximativ 4.700 de lei. Sorin Oprescu a avut un mandat complet la Primăria Capitalei – condiţie necesară pentru acordarea pensiei – şi un mandat incomplet de trei ani şi 7 luni, până la suspendarea din funcţie, în luna septembrie 2015. Potrivit declaraţiilor sale de avere, Oprescu avea un salariu de aproximativ 6.500 de lei lunar net ca primar al Capitalei.

În schimb, Marian Vanghelie se afla la al patrulea mandat de primar al Sectorului 5 în momentul în care a fost suspendat din funcţie, astfel că pensia lui – dacă nu va fi condamnat pentru fapte de corupţie – va fi calculată în funcţie de cele 3 mandate complete, potrivit legii. Marian Vanghelie a intrat însă în vizorul ANI din cauza unor sume nejustificate de bani din averea sa, în condiţiile în care nu şi-a completat anual declaraţia de avere, ea nefiind publicată pe site-ul Primăriei Sectorului 5. Potrivit unei declaraţii de avere aferentă anului fiscal 2013, Vanghelie avea un salariu lunar mediu net de 4.600 de lei. Astfel, Marian Vanghelie ar putea beneficia de o pensie specială brută de 5.200 de lei – mai mare decât a Primarului General, având în vedere că a ocupat funcţia de ales local o perioadă mai îndelungată.

O situaţie asemănătoare este şi în cazul lui Andrei Chiliman, care se apropie de trei mandate complete. Acesta a fost suspendat din funcţie de primar al Sectorului 1 în luna iunie, la nivelul unui salariu mediu de 4.100 de lei. Pensia lui specială s-ar putea ridica la suma de 4.500 de lei, brut.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button