EXCLUSIV:Un cartier întreg a fost racordat ilegal la Enel cu iluminatul public, de Primăria Sector 6

de:
26 feb. 2015
40 Afișari
EXCLUSIV:Un cartier întreg a fost racordat ilegal la Enel cu iluminatul public, de Primăria Sector 6

După ce o locuitoare din Cartierul Constantin Brâncuși a trimis mai multe sesizări privind întreruperea iluminatului public din cartier, a ieșit la suprafață faptul că Primăria Sectorului 6 a racordat iluminatul public la Enel fără respectarea procedurilor legale. 

„Rețeaua de iluminat public din cartierul Brâncuși a fost pusă în funcțiune înainte de finalizarea, conform legislației în vigoare, a tuturor pașilor necesari pentru furnizarea energiei electrice și racordarea la rețeaua de distribuție a Enel”, se arată într-un răspuns al reprezentanților Enel formulat la solicitarea B365.ro.

Astfel, Enel a transmis Primăriei Sectorului 6, care este proprietarul rețelei de iluminat public din cartierul ANL Brâncuși, „necesitatea de a depune documentațiile pentru finalizarea acestui racord”. Întrucât Primăria nu a transmis documentația necesară în timp util, Enel a sistat furnizarea energiei electrice pentru iluminatul public. 

„Suntem obligați, conform legislației, să înterupem alimentarea cu energie electrică până la obținerea de către beneficiar (n.r. – Primăria Sectorului 6) a unui racord definitiv”, au declarat pentru B365.ro reprezentanții Enel.

UPDATE Primăria Sectorului 6 a transmis într-un răspuns formulat pentru B365.ro faptul că în data de 19 februarie a depus cerere de emitere a Avizului Tehnic de Racordare pentru Zona C din Cartierul ANL Constantin Brâncuși.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 6 au declarat pentru B365.ro că „În anul 2013, au fost realizate lucrări de conectare la reţeaua de iluminat public în întreaga zonă B (88 de stâlpi) şi într-o parte din zona C (52 de stâlpi) a Cartierului „Constantin Brâncuşi”. În anul 2014, Primăria Sectorului 6 a investit suma de 200.000 lei în iluminatul public al parcării din zona A, de care beneficiază 250 de familii. Primăria Sectorului 6 are încheiat în această privinţă un contract cu Enel, în virtutea căruia se fac plăţi conform facturilor primite.”

„În ceea ce priveste lucrările realizate în Cartierul Brâncuşi în perioada 2009-2011, precizăm că au fost montaţi stâlpi într-o altă parte a zonei C, în care există numai proprietari care au cumpărat casele prin credit de la ANL. Pentru această zonă, Primăria Sectorului 6, care este proprietarul reţelei de iluminat public, a depus la data de 19 februarie 2015 cerere de emitere a Avizului Tehnic de Racordare. Reprezentanţii Enel ne-au asigurat că cererea pentru avizare şi contract va fi soluţionată cu celeritate”, au mai menționat reprezentanții Primăriei Sectorului 6, la solicitarea B365.ro.

Mihaela Tămășanu, locuitoare a Sectorului 6, a trimis o sesizare către compania Enel cu privire la faptul că o echipă a companiei a sistat în data de 10 februarie 2015 furnizarea energiei electrice pentru iluminatul public stradal din Cartierul ANL Constantin Brâncuși, Zona C (străzile: Aleea Pasărea în Văzduh, Aleea Pupăza cu Moț, Aleea Cumințenia Pământului). Aceeași sesizare a fost trimisă și către Primăria Sectorului 6, Cabinetul Primarului Rareș Mănescu, firma Luxten și Direcția de Administrare a Fondului Locativ Sector 6.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 6 i-au răspuns Mihaelei Tămășanu că lumina a fost oprită pentru că expirase contractul cu Enel și că acesta este în curs de reînnoire, însă reprezentanții Enel spun cu totul altceva.

Mesajul Primăriei către Mihaela Tămășanu: „Ne cerem scuze pentru disconfortul creat. Lumina a fost oprită deoarece contractul de furnizare a energiei electrice pentru iluminatul public a expirat şi este în curs de reînnoire. Situaţia va fi remediată cât mai curând posibil.Toate cele bune!” 

În răspunsul Enel oferit prin departamentul Customer Care și transmis prin e-mail, reprezentanții companiei precizează că iluminatul public din zona semnalată a fost racordat ilegal la Enel Distribuție Muntenia de către Primăria Sectorului 6 care este proprietara instalației de iluminat public din acest cartier de locuințe pentru tineri.

„În urma verificărilor efectuate și consultării operatorului Enel, vă informez faptul că în zona cartierului ANL Constantin Brâncuși rețeaua de iluminat public a fost dezvoltată de către Primăria Sectorului 6, care este proprietara instalației.

Menționez faptul că întreaga instalație de iluminat public a fost racordată ilegal la rețeaua Enel Distribuție Muntenia.

Vă informez că pentru reglementarea situației, este necesar ca Primăria Sectorului 6 să depună documentația pentru obținerea Avizului tehnic de racordare, respectiv întocmirea contractului de furnizare a energiei electrice prin care să se alimenteze instalația de iluminat public”, se arată în răspunsul Enel din data de 23 februarie transmis prin e-mail Mihaelei Tămășanu.

Reprezentanții companiei Enel au confirmat pentru B365.ro faptul că „Primăria Sectorului 6 a depus, pe data de 19 februarie 2015, cereri de emitere a Avizului Tehnic de Racordare pentru rețeaua de iluminat public din cartierul ANL Brâncuși.” Enel precizează, de asemenea, că „acesta este primul pas, dintr-o serie de mai multe etape (unele în sarcina noastră, ca operator al rețelei de distribuție, altele fiind sub controlul beneficiarului), pentru finalizarea procedurii de conectare definitivă.”

Cartierul „Brâncuşi” are o suprafaţă totală de 115.000 mp și include 30 de blocuri de locuinţe cu chirie pentru tineri (circa 1.680 de apartamente) și 360 de unităţi locative pe credit ipotecar (grupate în 6 blocuri ), plus o zonă cu vile.

Programul de construcţie a locuinţelor din Cartierul „Brâncuşi” a fost derulat prin Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) şi a beneficiat în primă fază de o finanţare de la bugetul de stat de 1.147 de miliarde de lei.

Potrivit site-ului Direcției de Administrare a Fondului Locativ Sector 6, „Lucrările de viabilizare a terenului – introducerea utilităţilor în zonă au intrat în atribuţia Primăriei Sectorului 6 care a investit pentru execuţia acestora următoarele sume:

– Introducere reţele apă şi canalizare în valoare de 5 milioane de lei;

– Drumuri şi sistematizare pe verticală care includ parcările şi amenajarea aleilor adiacente blocurilor – 9,5 milioane de lei;

– Alimentare cu energie electrică de joasă tensiune şi iluminat public, în valoare de 600 mii lei.”

Astfel, aflăm că Primăria Sectorului 6 a investit în iluminatul public și alimentarea cu energie electrică suma de 600 mii de lei, însă nu a trimis și dosarul pentru racordare la energie către compania Enel.

Mihaela Tămășanu a precizat că „de la sfârșitul toamnei anului 2010, locatarii cartierului au beneficiat de condiții civilizate în ceea ce privește iluminatul public stradal, în condițiile în care stâlpii erau montați încă de la începutul anului 2010.” Locuitoarea cartierului C-tin Brâncuși a mai sesizat și faptul că „de-a lungul perioadei 2011 – 2014 au existat perioade scurte în care iluminatul public stradal a fost nefuncțional”, însă locuitorilor nu le-au fost aduse la cunoștință motivele acestor sistări.

Zona C cuprinde 8 blocuri de locuinţe (C1.1; C1.7; C1.8; C1.9; C1.10; C1.12; C1.13; C1.14) în sistem de închiriere, cu un total de 499 de unităţi locative, din care 206 sunt garsoniere, 226 apartamente cu două camere şi 27 apartamente cu trei camere. Și un număr de 6 blocuri locuințe ( C1.2, C1.3, C1.4, C1.5, C1.6, C1.11 ) în regim credit ipotecar.

„Pentru utilităţile din zona C, suma investită de Primărie se ridică la 15,1 milioane de lei”, se mai arată pe site-ul Direcției de Administrare a Fondului Locativ Sector 6.

Cookies