Primăria Sectorului 4 vrea să introducă o taxă pentru cei care au mașini, dar nu au loc de parcare. Proiectul nu a fost încă aprobat, iar bucureștenii pot trimite propuneri până la finalul lunii

23 nov. 2024
3783 afișări
Primăria Sectorului 4 vrea să introducă o taxă pentru cei care au mașini, dar nu au loc de parcare. Proiectul nu a fost încă aprobat, iar bucureștenii pot trimite propuneri până la finalul lunii
Primăria Sectorului 4 vrea să introducă o taxă pentru cei care au mașini, dar nu au loc de parcare. Proiectul nu a fost încă aprobat, iar bucureștenii pot trimite propuneri până la finalul lunii | Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Conform unui proiect de hotărâre ce se dezbate în Consiliul Local, Primăria Sectorului 4 vrea să aplice o taxa în plus pentru șoferii care își iau mașină, dar nu au loc de parcare. Aceasta ar urmă să se aplice de anul viitor, în situația în care Consiliul Local o va aproba.

Primăria Sectorului 4 vrea să introducă o taxă pentru cu mașini, dar fără loc de parcare

Problema locurilor de parcare insuficiente este una dintre cele mai apăsătoare din București. Numărul vehiculelor a crescut extrem de mult în ultimii ani, astfel că indiferent de câte locuri ar fi create de administrațiile locale, necesarul nu ar putea fi acoperit.

Scopul acestui proiect inițiat de către Primăria Sectorului 4 este de a descuraja bucureștenii să își cumpere mașini, atâta timp cât un există suficiente locuri de parcate, conform HotNews.ro.

În cazul în care proiectul ar urma să fie aprobat de Consiliul Local, taxa se va aplica începând de la 1 ianuarie 2025.

Se aprobă instituirea taxei speciale pentru dezvoltare urbană în Sectorul 4 al Municipiului București, pentru finanțarea serviciului de interes public local în vederea creșterii numărului de parcări publice și de reședință, optimizarea mobilității urbane şi scăderea poluării. (…)

Taxa se aplică din data de 01.01.2025 pe o perioadă de 10 ani, tuturor persoanelor fizice sau juridice care au în proprietate sau în folosință un autovehicul aflat în evidențele Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 4 și care nu dețin în proprietate sau în folosință un spațiu având destinația de parcaj și prevăzut ca atare în documentațiile de urbanism, pentru fiecare autovehicul în parte, se arată în proiectul de hotărâre.

Te-ar mai putea interesa și:

Pentru ce vor fi folosiți banii

În ceea ce privește sumele strânse din această nouă taxă, aceștia vor contribui la finanțarea serviciului public respectiv a proiectelor de dezvoltare urbană aferente domeniului de activitate al Direcției Mobilitate Urbană Sector 4. Conform regulamentului, se vor folosi pentru:

  • dezvoltarea de zone de parcare,
  • modernizarea infrastructurii rutiere,
  • proiecte de mobilitate urbană,
  • alte activități care contribuie la îmbunătățirea mediului urban.

Tot în regulament este explicat de înseamnă loc de parcare deținut:

Orice spațiu având destinația de parcaj și prevăzut ca atare în documentațiile de urbanism, deținut în proprietate sau în folosință prin contract de închiriere/comodat sau pe baza abonamentului nominal sau nenominal achitat anual.

În cazul în care o persoană reușește să dobândească un loc de parcare pe parcursul unui an, el va achita taxa aferentă perioade în care nu a avut un loc de parcare. De asemenea, dacă mașina este cumpărată la mijlocul anului, respectiva persoană va achita doar pentru perioada rămasă din anul respectiv. regulamentul mai transmite și:

Persoanele care dețin mai multe autovehicule sunt obligate să achite Taxa pentru fiecare vehicul în parte, cu excepția cazului în care acestea dețin suficiente locuri de parcare pentru toate autovehiculele înmatriculate pe numele lor.

Dacă proiectul este aprobat, taxele se vor achita la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4, până la data de 31 martie a fiecărui an. Valoarea taxei urmează să fie stabilită de CL.

Bucureștenii din Sectorul 4 au posibilitatea de a trimite propuneri și sugestii către Primăriei până pe 30 noiembrie 2024.

Întregul proiect poate fi consultat la ACEST link.

Cookies