Primăria Sectorului 4 lansează Concursul Internațional de Soluții pentru realizarea de „Pereți Verzi”

18 nov. 2020
58 Afișari
Primăria Sectorului 4 lansează Concursul Internațional de Soluții pentru realizarea de „Pereți Verzi”

Primăria Sectorului 4 lansează Concursul Internațional de Soluții pentru realizarea de „Pereți Verzi”, pentru a accesa fondurile Pactului Ecologic European (Green Deal).

Cetățenii Sectorului 4 vor putea beneficia de un mediu mai curat și de reducerea poluării, datorită implementării proiectului „Pereți Verzi”, care va fi finanțat cu fonduri europene. Primăria Sectorului 4 a anunțat într-un comunicat lansarea Concursul Internațional de Soluții pentru realizarea de „Pereți Verzi”, pentru a accesa fondurile Pactului Ecologic European (Green Deal). România poate primi consistente fonduri nerambursabile, prin mecanismul european, apt de a asigura implementarea Pactului Ecologic.

Autoritățile publice din România vor putea primi aceste sume, ce se ridică până la 800 milioane de euro, dacă își asumă prin proiecte cât se poate de riguroase, realizarea de transformări în domenii precum energia verde, eficiența energetică, digitalizarea, conservarea și recuperarea biodiversității etc.

Despre proiect

Proiectul se referă la creșterea suprafețelor de spații verzi prin plantarea pe verticală, pe fațadele școlilor, ale blocurilor și ale instituțiilor publice, de plante specifice climei și zonei. Primăria lansează concursul urmărind nu doar înfrumusețarea orașului, ci și scăderea facturilor de utilități ale populației cu până la 30% (împreună cu alte măsuri, cum ar fi anveloparea blocurilor). Scopurile fundamental ecologice ale Green Deal sunt creșterea calității aerului și combaterea poluării.

Cine se poate înscrie în cadrul proiectului

Deoarece experiența în domeniu este una încă redusă în România, agenții economici și/sau persoanele fizice sunt invitate să se înscrie la concurs atât în nume propriu, cât și în colaborare cu entități europene din domeniu, astfel încât soluțiile propuse să fie cât mai aprofundate și realizabile, având în vedere clima din Capitală. Soluțiile propuse vor fi analizate de o comisie din care vor face parte specialiști în domeniu, inclusiv grupuri de expertiză propuse ca urmare a parteneriatului încheiat de Primăria Sectorului și Ambasada Țărilor de Jos în România.

„Una dintre marile probleme cu care ne confruntăm în București este legată de poluare și de calitatea aerului. E datoria noastră să găsim soluții, iar la nivelul administrației locale a sectorului 4 intenționăm să folosim toate soluțiile furnizare de finanțările europene. Sper că vom avea propuneri interesante ca urmare a acestui concurs de soluții și să ne apucăm cât mai repede de treabă pentru ca mediul în care trăim să fie curat, îngrijit și sigur”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Un prim pas în acest sens a fost făcut la începutul lunii septembrie 2020, când un astfel de perete verde a fost construit pe una dintre fațadele Colegiului Național „Octav Onicescu.” Vorbim practic despre o mini-grădină verticală, de aproximativ 150 de mp, realizată pe un suport special, cu sistem de irigare integrat, din plante perene, rezistente la căldură, frig și umezeală accentuată. Plantele compun un micro-ecosistem, care reține praful și reduce poluarea. Poziționarea lor oferă un tablou vizual unic, pe tot parcursul anului.

Green Deal este planul european care își propune reducere a emisiilor de gaze de seră cu 55% până în 2030. Totodată, Green Deal își propune ca, până în 2050, Europa să devină prima zonă neutră din punct de vedere climatic. România este parte a Green Deal, drept pentru implementarea căruia beneficiază de mari oportunități de finanțare.

Cookies