Primăria Sector 3 prinsă cu minciuna: În loc de parcare publică a construit o clinică privată

de:
05 feb. 2013
166 Afișari
Primăria Sector 3 prinsă cu minciuna: În loc de parcare publică a construit o clinică privată

Consiliul General al Municipiului București a oferit Primăriei Sectorului 3 în 2005 un teren de 2.500 de metri pătrați de la intersecția Șoseaua Mihai Bravu-Calea Vitan cu scopul construirii unei parcări etajate. Șapte ani mai târziu, mai multe direcții din Primăria Capitalei au constatat că parcarea „s-a transformat” într-o clinică medicală controlată de o firmă privată și cer CGMB să ia înapoi terenul de la Primăria Sector 3. 

După ce a primit terenul din strada Răcari nr. 6A, Primarul Liviu Negoiță a încheiat în 2006 un contract de asociere cu firma S.C. Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 SRL. În urma acestui contract, Primăria Sector 3 punea la bătaie terenul primit de la CGMB, în valoare de 821.000 de euro, iar Delta ACM se obliga să construiască parcarea propriu-zisă și lucrările anexe, cu un cost estimat de 8,4 milioane de euro. Urmare a contractului, Delta ACM ar fi primit 164 de locuri de parcare, iar Primăria Sector 3 ar fi primit doar 35 de locuri de parcare

Până la urmă această „înțelegere” nu a mai fost pusă în practică pentru că în 2010 Delta ACM a fost autorizată de Primăria Sectorului 3 să schimbe destinația construcției din parcare în „spații medicale și parcaj”. Concret, în locul mai multor nivele ale parcării s-a construit o clinică privată – Delta Hospital. 

Robert Negoiță, noul primar al Sectorului 3, a trimis în luna iulie 2012 către Primarul General Sorin Oprescu o înștințare oficială în care stă scris că Primăria Sectorului 3 a ridicat clădirea cu funcția de parcare și activități secundare, încă din 2009. Totuși, fotografiile și constatările oficialilor din Primăria Capitalei relevă clar faptul că, în loc de o parcare de trei etaje se află de fapt o clinică medicală și „parțial parcaj de reședință”. 

Fotografii cu clădirea transformată de Primăria Sectorului 3 din parcare în clinică privată, realizate de inspectorii din cadrul Primăriei Capitalei

Compania Delta ACM este văzută, potrivit informaţiilor apărute în presă, ca una dintre firmele apropiate Partidului Democrat Liberal, având în vedere că în urmă cu câţiva ani printre directorii companiei se număra şi Ionel Pirpiliu, fratele lui Ştefan Pirpiliu, fost deputat din colegiul 13 al sectorului 3. Astfel, Delta ACM a primit o parte semnificativă din contractele Primăriei Sectorului 3 pentru reparaţii de străzi, trotuare sau parcări, potrivit relatărilor din presa de atunci.

Hotărârea CGMB nr. 202 din 2005 aproba transmiterea în administrarea Sectorului 3 a următoarelor terenuri:

– un teren din Șoseaua Mihai Bravu-Calea Vitan, pentru realizarea unei parcări etajate

– un teren din Splaiul Independenței nr. 225 și Calea Dudești nr. 165 pentru realizarea de locuințe

Nici pe celalalte două terenuri, Primăria Sectorului 3 nu a construit ce se obligase să facă prin înțelegerea cu CGMB din 2005. Pe aceste două terenuri, inspectorii Primăriei Capitalei au descoperit construcții neautorizate. Primăria Sectorului 3 ar fi trebuit să înceapă construcția pe aceste două terenuri în maxim doi ani de la intrarea în vigoare a hotărârii din 2005, însă Primarul Robert Negoiță anunța în scrisoarea sus-menționată că va începe construcția abia din ianuarie 2013.

Având în vedere că Primăria Sectorului 3 nu a construit ce trebuia pe niciunul din cele trei terenuri, Primăria Capitalei vrea să ia înapoi cele trei terenuri. Proiectul a fost supus deciziei Consiliului General al Municipiului București în ședința din 18 decembrie 2012, însă a fost respins de consilieri. 

Proietul de hotărâre referitor la această situație, care conține toate deltaliile referitoare la ancheta Primăriei în acest caz, poate fi vizualizat sau descărcat aici.

Cookies