Primăria Sectorului 1 se va muta în sediul din Banu Manta

de:
17 oct. 2014
0 Afișari
Primăria Sectorului 1 se va muta în sediul din Banu Manta

„În februarie-martie vom începe să ne mutăm înapoi în sediul Primăriei de pe Banu Manta, care în momentul de față este în refuncționalizare”, a spus Andrei Chiliman într-o conferință de presă, citat de Agerpres.

„Consolidarea clădirii s-a făcut cu circa 40 cm de beton armat prin interior iar toate utilitățile din interior au trebuit să fie demontate. Acum se lucrează la reinstalarea lor în așa fel încât clădirea să devină funcțională cât mai repede. Este o treabă care mai durează patru-cinci luni, după estimările noastre. Lucrările au început în 2007, au fost întrerupte în 2011, nejustificat, după părerea mea, de Ministerul Dezvoltării, ce a avut această lucrare în coordonare și refuncționalizarea a trebuit să o preluăm noi pe bugetul nostru, însă, cum a fost contestată licitația, doi ani a trebuit să așteptăm o soluție a instanței. Firma câstigatoare a licitației a câștigat și în instanță alături de noi, ceea ce înseamnă că licitația a fost corectă”, a afirmat edilul. 

Andrei Chiliman a precizat că lucrările la sediul din Bld. Banu Manta au costat peste 20 de milioane de lei. 

„Lucrările la sediul din Banu Manta se vor finaliza la începutul anului 2015, iar prin februarie-martie se vor muta birourile. În prezent se finalizează lucrările de amenajare interioară, se lucrează la recompartimentare”, a declarat pentru B365.ro Alex Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1. 

Lucrările de reabilitare la sediul Primăriei Sectorului 1 au început în anul 2006 în baza unui grant obţinut de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajarea Teritoriului (actualul Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului) de la Banca Mondială pentru consolidarea monumentelor istorice din Bucureşti.

Astfel, ministerul de resort trebuia să suporte costurile de renovare exterioară, primăria Sectorului 1 contribuind financiar doar pentru amenajarea interioară şi alte finisaje, cu aproape zece milioane de euro.

În toamna anului 2009, acoperişul clădirii din Bdul. Banu Manta a luat foc, după care o parte din acesta s-a prăbuşit. La vremea respectivă nu se afla nicio persoană în interiorul imobilului şi nu au fost înregistrate victime.

Reabilitarea fostului sediu al Primăriei Sectorului 1 din Bdul. Banu Manta ar fi trebuit finalizată în decembrie 2011, dar termenul a tot fost decalat din cauza unui litigiu. Licitația pentru refuncționalizarea imobilului a fost contestată în instanță iar procesul a durat aproape 2 ani.

Monument istoric, clădirea Primăriei Sectorului 1 din Bld. Banu Manta a fost construită în stilul arhitecturii neoromâneşti interbelice, în perioada 1927 – 1929, şi are un regim de înălţime S+P+M+3E şi o suprafaţă totală de 7.096,28 mp. Sediul Primăriei Sectorului 1 din Bucureşti face parte din categoria clădirilor publice importante pentru managementul situaţiilor de urgenţă, clădire administrativă inclusă în Lista monumentelor istorice cu servicii şi funcţiuni publice.

CITEȘTE ȘI: Chiliman mai întreţine un an apropiații lui Voiculescu: De ce zace neterminată Primăria Sector 1

Sediul din Şos. Bucureşti-Ploieşti în care activează Primăria Sectorului 1 din 2009 aparţine unui apropiat al lui Voiculescu: Corneliu Pascu, fost senator din partea Partidului Conservator, fost coleg în alianţa USL cu Andrei Chiliman – demis din PNL de Crin Antonescu, actualmente membru în Iniţiativa România Liberală. B365.ro a dezvăluit cu cât cotizează lunar primarul Andrei Chiliman la afacerile apropiaților lui Voiculescu AICI.

Corneliu Pascu deţine controlul grupului de firme Iridex cu afaceri de la construcţii până la gestionarea deşeurilor. Iridex controlează şi Societatea de Servicii Bucureşti (SSB) care a câştigat în 2005 controversatul contract pentru igienizarea Camerei Deputaţilor, alături de alţi acţionari: deputatul William Brânză şi „starul” Daddy Fizz.

 

Cookies