Primăria Sectorului 1 cumpără apartamente de lux ca să le transforme în locuințe sociale

de:
20 nov. 2012
1 Afișari
Primăria Sectorului 1 cumpără apartamente de lux ca să le transforme în locuințe sociale

Până la sfârşitul anului, Primăria s-ar pregăti să cumpere 400 de apartamente în zona Cartierului Latin, un cartier de lux, informează România Liberă.
Aceste apartamente, spun dezvoltatorii, au preţuri care variază între 50 şi 60 de mii de euro. Iar numărul de cereri sociale este de 6.000 în momentul de faţă, a declarat purtătorul de cuvând al Primăriei pentru RL.

Conform publicației, practica este păguboasă pentru bugetul sectorului 1, întrucât este vorba de un complex imobiliar nou construit în Cartierul Latin, care se află la graniţa localităţii Bragadiru cu sectorul 6 al Bucureştiului.

Primăria a cumpărat inițial 128 de apartamente la un preţ mediu de aproximativ 100.000 de euro, iar chiriaşii din sectorul 6 ai Primăriei Sectorului 1 sunt oameni de condiţie modestă. 

În blocul vecin cu al asistaţilor social se lucrează intens, iar muncitorii au declarat publicației că îl pregătesc pentru alţi viitori asistaţi social din sectorul 1. Dan Tudorache, fostul viceprimar din Sectorul 1 a precizat că „potrivit planului, până la sfârşitul anului vor mai fi achiziţionate aproximativ 400 de apartamente în zona Cartierului Latin. Chiria plătită de locatari este foarte mică, se calculează în funcţie de venit şi poate ajunge să fie şi de câteva zeci de lei. Spre exemplu, preţul maxim al chiriei unei locuinţe sociale este la Piaţa Victoriei şi nu depăşeşte 100 de euro.”
Reprezentanţii Cartierului Latin spun că un apartament costă între 56.700 şi 60.900 de euro. Purtătorul de cuvânt al primarului sectorului 1 a refuzat să dea detalii legate de suma exactă plătită de autorităţile locale.

Însă, apartamente similare, în aceeași zonă și tot noi, au prețuri mai mici: în Avangarde Rezidenţial- 49.000 euro, un alt dezvoltator vinde cu 42.000 euro, iar la etajul 2, pentru 55 de mp un alt dezvoltator cere chiar mai puţin 40.000 euro. În Latin Residence preţul este de 50.000 euro, iar CBI Imobiliare are o ofertă cu 45.000 euro.

Alexandru Ichim, purtător de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, a confirmat achiziţia unor apartamente pentru a fi folosite pentru rezolvarea unor cazuri sociale dar a refuzat să dea detalii legate de numărul lor și preţul de achiziţie. „Acesta nu este un subiect de presă”, a precizat Ichim care a refuzat să comunice preţul de achiziţie a noilor apartamente. „Locatarii acestor blocuri sociale sunt oameni care au fost evacuaţi din case naţionalizate şi, dintr-o dată, s-au trezit că nu au unde să stea. De asemenea, sunt cazuri sociale de familii fără venit. În sectorul 1 sunt 6.000 de cereri pentru locuinţe sociale”, a completat acesta.
Reporterii de  la România Liberă au întrebat de ce a ales Primăria Sectorului 1 să cumpere apartamente sociale la Bragadiru, în altă localitate, într-un bloc nou, dacă s-a organizat vreo licitaţie în acest sens sau dacă s-a folosit metoda încredinţării directe. „Totul s-a făcut cu respectarea legii achiziţiilor publice”, a răspuns Ichim care, într-un final, a precizat că s-a ţinut cont de preţul cel mai mic de pe piaţă.

În blocul social, dat în folosinţă în 2009 în Cartierul latin, s-au mutat deja 128 de familii, iar viceprimarul Dan Tudorache a precizat că preţul de achiziţie a fost de 110.000 euro. După criza imobiliară preţurile s-au dus în jos, aproape înjumătăţindu-se.

O situaţie asemănătoare s-a petrecut în 2007, potrivit presei de la acea vreme, în complexul Rezidenţial Lacul Morii. Apartamentele ar fi fost scoase la vânzare la sfârşitul anului 2007, dar nu s-au bucurat de succes, doar 20% dintre ele fiind vândute. Presa susţine că „proprietarii, printre care Ştefan Petre, Valentin Nica, Nicolae Iulian Badiu – oameni apropiaţi liberalilor – au aranjat cu Primăria sectorului 1 să încheie un contract de vânzare-cumpărare prin care Consiliul Local să achiziţioneze 80% din apartamente şi să transforme complexul rezidenţial în locuinţe sociale. Conform Legii 215 pe 2001, articolul 95, administratiile locale au competente administrative doar pe raza teritoriala a sectoarelor pe care le conduc. Este lesne de înţeles de ce singura primarie liberală de sector a cumparat locuinte tocmai in acel complex rezidential”,  scrie RL, citând portalul imopedia.ro

Cookies