Primăria Sectorului 1: Bucureștii Noi, primul cartier din Capitală cu toate blocurile reabilitate

de:
24 sept. 2014
0 Afișari
Primăria Sectorului 1: Bucureștii Noi, primul cartier din Capitală cu toate blocurile reabilitate

“Primăria Sectorului 1 își va îndeplini angajamentul față de cetățenii din această zonă administrativă și va reabilita termic, gratuit, toate blocurile eligibile de a intra în acest program. După exemplul cartierului Bucureștii Noi, rând pe rând, toate zonele Sectorului 1 se vor bucura în totalitate de avantajele reabilitării termice. La sfârșitul anului 2016, vom fi prima comunitate din România cu toate blocurile eficiente energetic”, afirmă Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

158 de blocuri reabilitate termic în primele nouă luni ale anului

În 2014, Primăria Sectorului 1 și-a propus reabilitarea termică a 190 de blocuri din această zonă administrativă. Până la mijlocul lunii septembrie, administrația locală a finalizat anveloparea la 158 de blocuri, iar lucrările la alte 22 de imobile se află în diverse stadii de execuție. Administrația locală și-a propus ca, până la sfârșitul anului 2016, Sectorul 1 să devină prima comunitate locală din România în care toate blocurile eligibile de a intra în acest program să fie reabilitate termic, anunță Primăria. 

Pentru finalizarea programului de reabilitare termică, Primăria Sectorului 1 a semnat, la sfârșitul lunii iulie, un nou acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiții (BEI) în valoare de 136,5 milioane de euro.
Acordul a fost semnat la Luxemburg de către Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, și Vicepreședintele BEI, Mihai Tănăsescu, în prezența Președintelui BEI, Werner Hoyer. Din banii alocați ca urmare a acestui nou acord se vor termoizola ultimele 200 de blocuri, cu aproximativ 10.000 de apartamente, rămase nereabilitate.

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor, administrațiile locale pot introduce în programul de anvelopare numai blocurile care sunt construite între anii 1950 și 1990 și în care există asociație de proprietari legal constituită.

Certificate energetice gratuite, la pachet cu reabilitarea termică

Primăria Sectorului 1 acordă gratuit asociațiilor de proprietari, odată cu reabilitarea termică a blocurilor, și certificatul de performanță energetică al clădirii. Acest document se acordă pe clădire şi nu pentru fiecare apartament în parte. Până în prezent, administrația locală a Sectorului 1 a înmânat către președinții de asociații de proprietari din această zonă administrativă aproximativ 500 de certificate energetice.
Certificatul energetic este un document oficial valabil 10 ani de la data emiterii, prin care se atestă performanţa energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente. În funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare sau iluminat, clădirea primeşte un indicativ pornind de la A – eficienţă energetică ridicată – până la G – eficienţă energetică scăzută.

Cookies