Primăria promite că va subvenţiona în continuare gigacaloria. Nicuşor Dan are și un mesaj pentru bucureșteni: să dârdâie cu răbdare pe termen lung | VIDEO

26 oct. 2021
138 Afișari
Primăria promite că va subvenţiona în continuare gigacaloria. Nicuşor Dan are și un mesaj  pentru bucureșteni: să  dârdâie cu răbdare pe termen lung | VIDEO
Primăria promite că va subvenţiona în continuare gigacaloria. Nicuşor Dan are și un mesaj pentru bucureșteni: să dârdâie cu răbdare pe termen lung | VIDEO

Primăria va subvenţiona în continuare gigacaloria, anunță Nicuşor Dan, edilul Bucureștiului, care nu a explicat totuși încă valoarea ajutorului. De asemenea, primarul vine cu trei mesaje pentru bucureșteni în prag de iarnă, Mai mult, acesta le cere oamenilor să aibă răbdare pe termen lung pentru că aceste probleme vor fi rezolvate.

Primarul Nicușor Dan a venit luni seară cu un mesaj la adresa bucureştenilor transmițând că în luna noiembrie gigacaloria își va mări prețul cu 20%.Totuși, PMB continuă să subvenționeze prețul căldurii în București, însă nu se știe cu cât. Calculele arată că am putea plăti și cu 100 de lei în plus pentru un apartament cu două camere.

Nicușor Dan, mesaj pentru bucureșteni privind gigacaloria

Primarul general le-a cerut luni seară bucureștenilor să aibă răbdare pe termen lung pentru că probelemele se vor rezolva. Mai mult, ar trebui să fie puțin mai bine decât anul trecut pentru că au mai fost făcute reparații la sistemul de termoficare. De asemenea, chiar dacă prețul gigacaloriei va crește, Primăria va continua să subvenționeze gigacaloria.

„Peste o săptămână o să avem și preţul stabilit de ANRE pentru producţie şi prețul pentru transport. În momentul de faţă raportul este cam – fără TVA – 206 producţia, 220 transportul, cam jumătate-jumătate. Iar în ceea ce priveşte preţul, cu tot cu TVA – 164 plătit de bucureşteni şi 330 plătiţi de primărie.

Primăria va subvenţiona în continuare gigacaloria, al doilea mesaj – o să fie puţin mai bine decât iarna precedentă pentru că s-au făcut reparaţii în acest an, şi al treilea mesaj – să aibă răbdare pe termen lung, o să rezolvăm problema asta.” a spus primarul Nicuşor Dan luni seară pentru Digi 24.

Care sunt calculele actuale privind prețul gigacaloriei

Acum, preţul de producţie şi transport al gigacaloriei este de 490 de lei, din care bucureştenii plătesc 164 de lei. Restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție. În 2021, subvenția plătită de municipalitate se ridică la peste 1 miliard lei.

Conform calculelor, facturile ar putea fi mai mari cu 100 de lei pe lună pentru un apartament cu două camere. Astfel, la o creștere de 20%, dacă nu va fi subvenționată, prețul pe gigacalorie va urca cu 100 lei, aproximativ 80%, va crește de la 164 lei la circa 264 lei. Totuși, dacă se păstrează același procent al subvenției, bucureștenii ar plăti mai mult cu doar 37 de lei pentru gigacaloria, adică aproximativ 200 de lei.

Totuși, majorarea subvenţiei ar însemna o gaură uriașă în bugetul primăriei, mai ales că PMB are deja datorii de peste jumătate de miliard de lei către Elcen.

Cookies