Primăria plătește 50 de milioane de euro pentru recuperarea Parcului Verdi. Reacția lui Nicușor Dan

de:
06 sept. 2018
0 Afișari
Primăria plătește 50 de milioane de euro pentru recuperarea Parcului Verdi. Reacția lui Nicușor Dan

 

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 37 de voturi „pentru”, opt abţineri şi trei voturi „împotrivă”. Pentru a trece, proiectul avea nevoie de vot de două treimi. O parte dintre consilierii generali USR s-au abţinut de la vot.

Potrivit proiectului de hotărâre, Geta Săvulescu şi Dragoş Săvulescu vor vinde municipalităţii cele şapte terenuri pe care le deţin din Parcul Verdi, în suprafaţă totală de 46.088 de metri pătraţi,cu 1.080 de euro pe metru pătrat, însemnând un preţ de aproape 50 de milioane de euro pe toate cele şapte terenuri, care au între 752 de metri pătraţi şi 13.113 metri pătraţi.

Suprafaţa a fost retrocedată în urmă cu mulţi ani, însă a rămas nefolosită: spaţiul verde este neîngrijit şi nici proprietarii nu pot exploata zona.

Deputatul Nicuşor Dan a fost şi el prezent la şedinţa CGMB de joi. Când a luat cuvântul pe proiectul privind Parcul Verdi, consilierii generali PSD şi ALDE au părăsit sala de şedinţă, refuzând să-l asculte.

Nicuşor Dan a explicat că suma pentru care sunt cumpărate terenurile este mult prea mare şi că din punctul său de vedere, terenurile ar fi trebuit cumpărate cu maximum 100 de euro/mp, nu 1.080 de euro, cum este cererea familiei Săvulescu.

„Această hotărâre va avea exact efect contrar. În Bucureşti, este vorba despre o suprafaţă de 200-300 de hectare de teren care aparţine privaţilor. Dacă veţi consfinţi prin acestă hotărâre o sumă de 1.000 de euro pe metru pătrat, o să ajungem la o sumă de 2-3 miliarde de euro, pe care Bucureştiul nu şi-o permite”, a afirmat Nicuşor Dan.

Deputatul a spus că va face propria expertiză a terenurilor şi că va sesiza Curtea de Conturi.

„Având în vedere solicitarea doamnei Săvulescu Geta şi domnului Săvulescu Emil Dragoş, Comisia municipală pentru analiza şi identificarea soluţiilor pentru trecerea în propietatea Municipiului Bucureşti a terenurilor retrocedate şi amenajate ca spaţii verzi sau locuri de joacă pentru copii (…) a analizat şi stabilit începerea procedurilor de achiziţie a şapte ternuri în suprafaţă totală de 46.088 de metri pătraţi situate în Bucureşti, ce reprezentau înaintea retrucedărilor imobiul denumit generic Parcul Verdi”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit raportului de specialitate, în 2017, la nivelul Primăriei Capitalei a fost formată o comisie pentru analizarea şi identificare unor soluţii pentru recuperarea terenurilor retrocedate, spaţii verzi sau locuri de joacă, aşa cum este şi situaţia Parcului Verdi.

Iniţial, în iunie 2018, această comisie a cerut un raport de evaluare pentru stabilirea costului per metru pătrat din terenurile care formează Parcul Verdi. Astfel, SC Media City a stabilit o valoare totală de 26,4 milioane de euro pentru cele 4,6 hectare, adică aproximativ 600 de euro pe metru pătrat.

Între timp, însă, de la data întocmirii rapoartelor şi până la întrunirea comisiei, a fost modificată Legea 255/2010 privind exproprierile pentru cauză de utilitate public, noile prevederi stabilind că pot face obiectul exproprierii şi lucrările de conservare sau amenajare a spaţiilor verzi, adică şi terenurile încadrate ca spaţii verzi pot fi evaluate după grilele notariale, care se situează în acest caz la 1.300 euro/mp.

De acest motiv s-au legat şi proprietarii terenurilor din Parcul Verdi atunci când au făcut şi ei propria lor evaluare şi au cerut 1.855 de euro/mp, adică peste 87,4 milioane de euro pentru cele 4,6 hectare.

Primăria a cerut un nou raport de evaluare, din care a reieşit că valoarea pe care ar trebui să o plătească PMB ar fi de 59 de milioane de euro.

Într-un final, familia Săvulescu a stabilit oferta de 1.080 de euro/mp, adică aproape 50 de milioane de euro.

Primarul Capitalei Gabriela Firea şi-a anunţat încă din luna iunie intenţia de a cumpăra de la actualii proprietari parcurile Verdi şi Nicolae Iorga.

Parcul Verdi se află în Sectorul 2 al Capitalei şi avea iniţial 17 hectare, atunci când fostul proprietar al moşiei Floreasca l-a construit pe locul fostului hipodrom. În prezent, parcul are mai puţin de şase hectare şi întreaga suprafaţă a fost retrocedată.

Actualul proprietar al terenurilor de 4,6 ha este Emil Dragoş Săvulescu, fost acţionar la Clubul Dinamo, condamnat anul trecut alături de Radu Mazăre la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar cu prejudiciu de 114 milioane de euro.

Cookies