Oprescu, obligat de justiție să dărâme Cathedral Plaza

de:
25 ian. 2013
2 Afișari
Oprescu, obligat de justiție să dărâme Cathedral Plaza

Dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a cere și obține protecția legală prin demolarea turnului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată această construcție la destinația inițială (de parc), a devenit o realitate juridică incontestabilă, prin rămânerea irevocabilă a sentinței civile nr. 2520/2012, pronunțată de Tribunalul Dâmbovița. Prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curții de Apel Ploiești, sentința civilă a fost confirmată ca irevocabilă, prin respingerea recursului exercitat împotriva acesteia.

„Construirea fără autorizație valabilă, îndreptățește la demolare și corespunde unui interes public (…). Deasemeni, legiuitorul și-a mai propus să confere monumentelor istorice o zonă de protecție menită să asigure atât conservarea acestora, punerea lor în valoare, cât și protejarea victimelor oricărei agresiuni civile prin repararea integrală și în natură a prejudiciului produs” se evidențiază în motivarea sentinței civile nr. 2520/28.06.2012, arată ARCB într-un comunicat remis B365.ro.

Nu mai există căi de atac şi doar o anulare a acestei hotărâri pe care a luat-o Instanţa din Dâmboviţa ar mai putea salva controversata clădire situată lângă Catedrala „Sf. Iosif”.

În decizia Instanței din Dâmbovița se spune, de altfel, că se „dispune obligarea piritului la luarea tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif.” – pârâtul fiind,  în acest caz, Primăria Municipiului București. 

Primarul general al Municipiului București, Sorin Oprescu, a recunoscut că demolarea Cathedral Plaza se va face din bani publici, după cum puteți citi aici. 

Impozanta clădire se poate demola, susţin specialiştii. Potrivit estimărilor făcute, costurile de desfiinţare se situează între două şi cinci milioane de euro. Dragoş Marcu, directorul firmei de inginerie care a proiectat structura turnului, a declarat pentru HotNews.ro că imobilul se poate demola în condiţii de siguranţă pentru clădirile din jur.  Mai multe detalii despre acțiunea de demolare găsiți aici.

Avocatul Robert Roşu, partener coordonator la „Ţuca Zbârcea & Asociaţii”, care-l reprezintă pe dezvoltator, consideră că decizia pronunţată de instanţa din Târgovişte „nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate asupra «Cathedral Plaza», întrucât proprietarul clădirii nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces”.
Domnia sa ne-a precizat că „Millennium Building Development” (MBD), dezvoltatorul proiectului, nu a fost citat ca parte în acest dosar. 

Chiar dacă nu a fost parte din acest dosar, Primăria Municipiului București fiind cea în măsură să pună în aplicare demolarea clădirii, Millenium Building a încercat să își apere dreptul la proprietate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Curte care a respins, însă, demersul dezvoltatorului. 

De altfel, există și o hotărâre legală împotriva dezvoltatorului: Prin decizia irevocabilă nr. 1989 din 3 noiembrie 2010 a Curţii de Apel Suceava autorizaţia de construire a Cathedral Plaza a fost declarată în mod irevocabil ilegală, pentru că dezvoltatorul nu a avut acordul notarial al ARCB, n-a făcut expertiza Catedralei înainte de începerea lucrărilor, s-a adresat unei autorităţi necompetente.

Litigiul cu Millennium Building Development a început în aprilie 2006, fiind strămutat de patru ori la cererea acestei firme şi a fost soluţionat în favoarea ARCB de Tribunalul Dâmboviţa iar apoi în favoarea firmei Millennium Building de Curtea de Apel Ploieşti.

Prin decizia irevocabilă din 3 noiembrie 2010 a Curţii de Apel Suceava, lucrările la Cathedral Plaza au fost declarate ilegale. Ulterior, investitorii de la Millenium Building Development au declarat însă că turnul de birouri nu va fi demolat pentru că lucrările au fost definitivate, au deja primii chiriaşi şi clădirea a intrat în circuitul civil.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a început urmărirea penală a dezvoltatorului Cathedral Plaza, Millenium Building Developement, dar și împotriva grupului britanic din care acesta face parte: Willbrook Construct SRL,  în toamna lui 2012.

Clădire nesigură, cu beton de calitate inferioară – conform proiectantului

O expertiză tehnică realizată chiar de proiectantul clădirii, citată de Arhiepiscopia Romano-Catolică a Bucureștiului, arată că la construcția turnului s-a folosit beton de o calitate inferioară, ceea ce „reprezintă o abatere foarte gravă deoarece stâlpii parterului susţin o clădire de 18 etaje cu o suprafaţă totală de 24.000 mp. şi o greutate de cca 30.000 de tone.” Expertiza mai notează și alte lacune ce ridică semne de întrebare asupra rezistenței clădirii.

Edificiul „este periculos pentru vecinătăţi şi vieţile bucureştenilor, fiindcă a fost ridicat în grabă, folosindu-se materiale de calitate inferioară faţă de ceea ce prevedea caietul de sarcini şi nu au existat lucrări de conservare în cei 2 ani de suspendare a autorizaţiei, fiind expus coroziunii şi intemperiilor de tot felul, iar execuţia a avut multe lacune.” – se arată în comunicatul ARCB remis redacției B365.ro.

„Trebuie precizat că după reluarea lucrărilor (septembrie 2009) ISC nu si-a asumat riscul participării la controlul lucrărilor ajunse în faze determinante, motivaţia fiind rezultată chiar din concluziile „Expertizei tehnice pentru reluarea execuţiei” întocmită de proiectantul structurii clădirii:

– „(…) în cei doi ani de zile de la emiterea sentinţei de suspendare a lucrărilor (10.07.2007 – septembrie 2009, n.n.) construcţia a fost expusă acţiunilor mediului înconjurător, fără ca vreo măsură de conservare să fie pusă în aplicare” (pag 5, cap. Istoric din raport),

– „Problemele apărute pe parcursul execuţiei: unele abateri de execuţie dincolo de toleranţele admise, cu precădere la verticalitatea profilelor metalice din infrastructură, implicit şi a piloţilor; lipsa de aprovizionare cu diametrul de armături prevăzut în proiect, înlocuite cu alte tipuri de bare, montarea incorectă a unor armături; segregarea betonului; fisuri în planşee; lungimi insuficiente de suprapunere a armăturilor, ancorare necorespunzătoare; probleme de continuitate în zona rosturilor de turnare (pag 30, pct 5.3. din raport),

– „(…) dintr-o eroare de comandă, în stâlpii BAR ai parterului a fost turnat beton clasa C20/25 în loc de C32/40″ (pag. 34 din raport). Turnarea stâlpilor de rezistenţă BAR ai parterului cu un beton de o clasă inferioară C20/25 faţă de propunerea din proiect reprezintă o abatere foarte gravă deoarece stâlpii parterului susţin o clădire de 18 etaje cu o suprafaţă totală de 24.000 mp. şi o greutate de cca 30.000 de tone.

– „(…) încercările realizate de SC IMCOM SRL (laborator de încercări) pe betonul pus în operă au confirmat calitatea inferioară a betonului pus în operă, clasa de beton fiind inferioară celei prescrise”, astfel încât „se pune problema neasigurării valorii coeficienţilor de siguranţă pe care s-a contat în cadrul calculelor de dimensionare a acestor stâlpi” (pag 35 din raport);

Primarul a cerut Millenium Building desființarea construcției

Primăria Generală a Municipiului București trimisese, în 2011, o notificare la adresa Millenium  Building, prin care cerea eliberarea terenului: 

„In continuarea demersurilor pentru respectarea legalitatii si a disciplinei in constructii, avand in vedere ca imobilul cunoscut sub denumirea Cathedral Plaza nu are autorizatie de construire, hotararea 1989/03.11.2010 a Curtii de Apel Suceava este irevocabila, Primarul General a indeplinit o formalitate a notificarii debitoarei Millennium Building Development srl, sa desfiinteze constructia fara autorizatie aflata pe domeniul public al Municipiului Bucuresti. Aceasta este o practica extinsa, in  cazurile de incalcare a legii, aspect pe care presa si televiziunile l-au prezentat pe larg in luna iunie a.c., cand s-au respins toate cele 6 cai extraordinare de atac exercitate de dezvoltatorul in culpa, MBD, contra Hotararii Curtii de Apel Suceava.  Reamintim ca aceasta a fost si procedura utilizata de Ministerul Dezvoltarii si Turismului, la eliberarea domeniului public din localitatile de pe Litoral de constructiile fara autorizatie de construire, asa fiind tratate asemenea  incalcari ale disciplinei in constructii in toate capitalele din UE.  Constructia in cauza s-a realizat fara o autorizatie de construire valabila, Tribunalul Dambovita anuland inca din anul 2006 autorizatia emisa eronat de Primarul Sectorului 1. Asadar, nici Municipiul Bucuresti, nici Primarul General nu au vreun amestec sau vreo responsabilitate in legatura cu construirea nelegala a Blocului turn care a afectat Catedrala Sf Iosif, monument istoric si arhitectural care apartine patrimoniului Bucurestiului, Romaniei si Europei.” – se arată în comunicatul transmis de Primăria Municipiului Bucureşti către B365.ro.

Cookies