Primăria dă BANI spitalelor. Bănuieli privind prețuri umflate: Este vorba despre o eroare materială

de:
23 sept. 2016
0 Afișari
Primăria dă BANI spitalelor. Bănuieli privind prețuri umflate: Este vorba despre o eroare materială

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București are în subordine 19 spitale. 14 dintre acestea își împart suma de 130,35 de milioane de lei, acordată suplimentar de CGMB, în baza raportului de specialitate (nr. 601/5606/15.09.2016) întocmit de Direcția Generală de Dezvoltare și Investiții, Direcția Generală Economică și ASSMB, scrie digi24.

Cum au fost distribuiţi banii de ASSMB:

– Spitalul Filantropia – 2,81 milioane lei

– Spitalul Dr. Carol Davila – 35,92 milioane lei

– Spitalul Colentina – 8,34 milioane lei

– Spitalul Foișor – 38,99 milioane lei

– Spitalul Sfântul Ștefan – 2,45 milioane lei

– Spitalul Nicolae Malaxa – 5,71 milioane lei

– Spitalul Dr. Victor Gomoiu – 1,2 milioane lei

– Spitalul Dr. Victor Babeș – 2,05 milioane lei

– Spitalul Colțea – 23,11 milioane lei

– Spitalul Dr. Th Burghele – 7,11 milioane lei

– Spitalul Dr. Panait Sârbu – 1,54 milioane lei

– Spitalul Dr. Al. Obregia – 243.300 lei

– Spitalul de Psihiatrie Titan – 33.220 lei

– Spitalul Sf. Stelian – 796.000 lei

ASSMB a întocmit o listă pentru fiecare spital cu echipamentele și aparatura ce urmează a fi cumpărate, de la pături electrice și hotă până la monitoare, defibrilatoare, computere tomograf, etc. Ei bine, tocmai această listă ridică semne de întrebare.

Oana Gheorghiu, unul dintre membrii fondatori ai Asociației „Dăruiește Viață”, atrage atenția că multe dintre prețurile trecute în Nota de fundamentare întocmită de ASSMB sunt mult umflate. Chiar și de 300-600 de ori. „Prețul unui echipament Fortigate 100 D, echipament de protecția datelor, este estimat la 5.892 mii lei. Adică 5.892.000 lei, adică 1 milion și ceva de euro, deși în realitate costă în jur de 4.000 de euro. Veți mai vedea cum un panou radioprotecție costă 15.500 mii lei, adică 15.500.000 lei, adică 3 milioane și ceva de euro, bani cu care putem cumpăra peste 600 de panouri”, atenționează Oana Gheorghiu. „În opinia mea, solicitările unor spitale privind tipul de echipamente sunt excesive în raport cu serviciile medicale prestate de acestea. E ca și cum îmi cumpăr o mașină de lux dar stau într-o casă de chirpici și am toaleta în grădină”, a declarat vicepreședintele Asociației „Dăruiește Viață”.

Potrivit acesteia, o achiziție centralizată făcută de ASSMB ar putea duce la discounturi de până la 40% pentru echipamentele și aparatura aflate pe listă. De asemenea, ASSMB, care are rolul de a administra spitalele și de a gestiona eficient bugetul alocat de Primăria București, nu ar trebui să se limiteze doar la preluarea solicitărilor spitalelor, ci ar trebui să supervizeze și să organizeze aceste solicitări în funcție de criterii de oportunitate și nevoi prioritare.

Cum s-a tranșat subiectul în Consiliul General

De menționat că unele nereguli privind informațiile cuprinse în Nota de fundamentare a ASSMB au fost semnalate chiar în timpul dezbaterilor din Consiliul General al Municipiului București din 21 septembrie, după cum rezultă din minuta ședinței.

Inclusiv cele referitoare la prețurile supraevaluate:

„Primarul general Gabriela Firea (PSD): Avem 19 spitale în subordinea Consiliului General. ASSMB a solicitat managerilor acestor spitale necesarul de dotări, necesarul de aparatură. Avem în acest moment un inventar al aparaturii necesare pentru ca spitalele din Capitală să arate la nivel european și să poată să ofere servicii de calitate pacienților care ajung în aceste spitale. (…) Toate sumele pentru aceste aparate au fost luate de pe SEAP, deci dintr-o sursă publică, transparentă. Este vorba despre, în total, 130 de milioane de lei, circa 30 de milioane de euro. (…) Nu intervine resursa umană. Nu au loc subiectivismele. Suma, subliniez, este una estimativă, calculată după prețurile care se află în acest moment la dispoziție de către societățile care activează pe SEAP.

Consilier Ana Maria Ciceală (USB): Bun, bun, pe piață avem așa: ecograf Premium 4D, 430 de mii de euro. Într-o licitație, avem discount de 40-60%. (…) La Filantropia, avem o estimare de 980 mii lei, la Carol Davila zice pe același lucru 450 mii lei, Spitalul de Ortopedie – un milion două sute de mii de lei, Malaxa – 382 de mii. După aceea, defibrilatoare. Prețul corect este pe piață de 13 mii lei (…) Carol Davila vrea să dea pe ele 80 de mii de lei/bucata, Colentina – 36 mii lei / bucata, Colțea – 25 mii lei / bucata.

Emanuel Gabriel Botnariu, director ASSMB: Toate sunt făcute pe baza analizei managerilor și specialiștilor care sunt în aceste spitale.”

În aceeași ședință, consilierul USB Ana Maria Ciceală a propus un amendament la proiectul de hotărâre supus la vot. În principiu, amendamentul viza ca repartizarea efectivă a banilor să nu fie la dispoziția primarului general, ci a CGMB, la propunerea aparatului de specialitate al primarului general. Amendamentul a fost respins cu 28 de voturi „împotrivă” și 23 de voturi „pentru”.

În schimb, forma agreată de ASSMB și primarul Gabriela Firea a primit 30 de voturi „pentru” și 21 de voturi „împotrivă”.

Cu toate acestea, PMB se apără explicând că a fost vorba de o serie de erori materiale care nu au fost sesizata initial nici de catre managerii spitalelor care si-au asumat, sub semnatura, preturile estimate. Ulterior, aceste erori au fost identificate si corectate.

‘”dintr-o eroare materiala la unele pozitii s-au trecut preturile in lei in loc de mii lei, dupa cum urmeaza :

1. La pozitia 11 (Defibrilator portabil) din lista de investitii, apare la pret unitar suma de 80.000 lei , in loc de 8,00 mii lei;

2. La pozitia 38 (Panou radioprotectie) din lista de investitii, apare la pret unitar suma de 15.500 lei , in loc de 15,50 mii lei;

3. La pozitia 39 (Echipament fortigate 100D) din lista de investitii, apare la pret unitar suma de 5892 lei , in loc de 5,89 mii lei”

– Mai mult decat atat, echipamentul Fortigate 100D nu este un aparat medical ci un firewall care se instaleaza in reteaua de calculatoare.

– eroarea materiala nu avea cum sa produca efecte, pentru ca, la licitațiile care se vor efectua prin SEAP, se vor regulariza absolut toate preturile estimate.

– Asa cum a subliniat Primarul General, Gabriela Firea, la sedinta de consiliu, aparatura destinata spitalelor aflate in administrarea ASSMB se va achizitiona numai in urma unor licitatii „transparente, deschise, electronice, fara interventia nici unei persoane„”se arată în explicaţia Primăriei Generale.

La sedinta de consiliu din data de 21 septembrie, consilierii generali au aprobat un proiect de hotarare care vizeaza „modificari in bugetul propriu al Municipiului Bucuresti pe anul 2016, in vederea demararii Programului de investitii necesare pentru dotarea unitatilor sanitare din subordinea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, cu echipamente şi aparatura medicala”.

Cookies