Primăria cere o STRADĂ prin curtea Parlamentului, care ar presupune ”spargerea zidului”. Ideea devine publică în timpul escaladării de la mitingul AUR

21 dec. 2021
3591 afișări
Primăria cere o STRADĂ prin curtea Parlamentului, care ar presupune ”spargerea zidului”. Ideea devine publică în timpul escaladării de la mitingul AUR

Primăria Capitalei vrea să facă o stradă pentru pietoni și bicicliști, prin curtea Parlamentului, între Muzeul de Artă Contemporană și Catedrala Mântuirii Neamului, astfel încât Calea 13 Septembrie să fie legată cu bd. Națiunile Unite și centrul istoric al orașului. Propunerea a fost avansată de Nicușor Dan către conducerea Camerei Deputaților, respectiv liderul PSD Marcel Ciolacu. Potrivit Hotnews, cererea a fost înaintată în 15 decembrie, însă ea a devenit publică în ziua protestului de la Palatul Parlamentului când mai mulți protestatari au forțat intrarea în curte și au vandalizat mașini.

Subiectul eliminării zidului de la Palatul Parlamentului este vehiculat din 2000 începând, de mai toate administațiile, inclusiv în timpul conducerii PSD a Parlamentului, prin celebra ipostază cu fostul șef Valeriu Zgonea și Roger Waters, fondatorul trupei Pink Floyd, în care cei doi au dărâmat simbolic zidul. Toate tentativele au eșuat.

Astăzi, în ziua cu escaladarea zidului și a forțării intrării în Palatul Parlamentului de la mitingul AUR a fost publicată și intervenția lui Nicușor Dan. Fără acordul instituției Parlamentului, proiectul nu se poate face. Zona respectivă este acum în paragină.

Ce prevede proiectul pentru care Nicușor Dan cere aprobare de la Marcel Ciolacu

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a cerut acordul Parlamentului pentru implementarea obiectivului traseu prioritar de pietoni și bicicliști – Calea 13 Septembrie Nr. 55, 57 – Traversare Uranus – MNAC, care face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), și care va duce la „spargerea” unei bucăți a zidului ce înconjoară acum Parlamentul.

Edilul a cerut printr-o scrisoare adresată Biroului Permanent al Camerei Deputaților emiterea acordului administrației Palatului Parlamentului pentru strada nou propusă, amenajările propuse și pentru străpungerile ce se vor efectua în gardul Palatului Parlamentului în vederea obținerii autorizației de contruire și a organizării lucrărilor de execuție pentru proiectul de referință, scrie Green Report.

Dan mai arată că acordul Camerei este ultimul act necesar pentru obținerea autorizației și că acest proiect este aprobat de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) încă din 2012. Prioritatea acestui proiect este reconectarea fizică a arealelor izolate, prin crearea de noi legături și fluxuri de circulație, cât și regenerarea zonei prin acțiuni care să crească nivelul investițiilor în zonă și coeziunea la nivelul comunității, potrivit documentului transmis Parlamentului.

Acest parcurs conectează arealul central de la nord de Dâmbovița – Centrul Vechi – Academiei – Arthur Verona – Piața Lahovari – Piața Amzei – Câmpineanu – Brezoianu, cu cel subdezvoltat de la sud de râul Dâmbovița – Parc Izvor – Uranus – Rahova – George Georgescu.

Asigurarea continuității traseului, a conectivității între cele două zone, este un element foarte important al PIDU, susține Nicușor Dan, în scrisoarea sa. Lipsa unei legături duce la distanțe foarte mari de parcurs, descurajante pentru pietoni ce trebuie să ajungă din centrul Bucureștiului în zona Rahova – Uranus. Din acest motiv, cele două poduri peste râul Dâmbovița (podul Calicilor și podul Mihai Vodă) sunt deosebit de importante.

Un alt aspect important este facilitarea accesului în Muzeul Național de Artă Contemporană, ce se realizează dificil în prezent.

Prin deschiderea zidului Palatului Parlamentului – utilizând traseul străzii noi create la limita terenului Ansamblului Catedralei Mântuirii Neamului se crează un spațiu de primire corespunzător, un lounge urban amenajat, aceasta fiind propunere denumită de PIDU „Camera de cultură contemporană”.

Cookies