ARHIVA B365

Primăria Capitalei vrea să se îndatoreze cu 800 milioane euro la bănci

Proiectul de hotărâre prevede aprobarea contractării unei/unor finanţări rambursabile interne sau externe în valoare totală de până la 800 de milioane de euro sau echivalentul în lei, în vederea restructurării datoriei de până la 500 milioane de euro, contractată de Adriean Videanu şi scadentă în 2015, şi contractării de noi credite.

Sorin Oprescu a spus că diferenţa de 300 milioane de euro ar urma să fie cheltuită pe diferite proiecte de investiţii, fără a specifica însă care ar fi acestea. „Toate băncile doresc să dea aceşti bani. Primăria Capitalei are oferte cu o dobândă între 2,5 şi 3,2 la sută”, a mai spus edilul-şef.

Reprezentanţii grupului PDL din CGMB, care deţin şi majoritatea, spun că nu vor aproba acest proiect până când primarul general nu va menţiona exact pe ce va cheltui cei 300 milioane euro rămaşi după achitarea datoriei. Călin Murg, membru PDL şi preşedinte de şedinţă în CGMB a mai precizat că la dobânda de 2,5-3,2 menţionată de primarul general se adaugă dobânda Euribor, ajungându-se astfel la aproximativ cinci la sută.

Pe lângă datoria de 500 milioane de euro, scadentă în 2015, Primăria Capitalei mai derulează în prezent alte 10 finanţări rambursabile, în calitate de împrumutat, subîmprumutat sau garant. Finanţările sunt de la Banca Europeană de Investiţii, Banca de Dezvoltare a Comunităţii Europene, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru realizarea şi modernizarea sistemului dse termoficare, infrastructură urbană, infrastructură şcolară, reabilitarea staţiei de ape uzate de la Glina, reabilitarea zonei istorice, managementul traficului, modernizarea sistemului de alimentare cu apă. Acestea sunt contractate pentru perioade de până în 25 de ani.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button