Primăria Capitalei vrea să cumpere jumătate din Muzeul „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”. Nicușor Dan: Propunem să se voteze la prima ședință CGMB

27 iun. 2022
309 Afișari
Primăria Capitalei vrea să cumpere jumătate din Muzeul „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”. Nicușor Dan: Propunem să se voteze la prima ședință CGMB
Primăria Capitalei vrea să cumpere jumătate din Muzeul „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”. Nicușor Dan: Propunem să se voteze la prima ședință CGMB. Sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan

Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei vrea să cumpere, prin exercitarea dreptului de preempțiune, jumătate din Muzeul „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”. „Facem toate demersurile legale astfel încât să păstrăm intact patrimoniul cultural al Capitalei”, declară Primarul Capitalei.

Primăria Capitalei vrea să cumpere jumătate din Muzeul „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”

Primarul General al Capitalei a declarat că, în următoarea ședință de consiliu, va supune aprobării consilierilor generali un proiect de hotărâre prin care să cumpere, prin exercitarea dreptului de preempțiune, jumătate din imobilul „Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu – Storck”.

Jumătatea a fost scoasă la vânzare de unul dintre moștenitori, spune Nicușor Dan.

Clădirea este monument istoric și datează din anul 1914. Aceasta se află pe Strada Vasile Alecsandri, numărul 16, din Sectorul 1 al Capitalei.

Nicușor Dan, despre dreptul de preempțiune

Potrivit definiției din DEX, dreptul de preempțiune se referă la dreptul unei persoane de a fi preferată la cumpărarea unui lucru.

„Consider că exercitarea dreptului de preemțiune de către Municipalitate ar fi singura oportunitate de a păstra intact acest monument, fiind cea mai valoroasă operă a sculptorilor Karl şi Frederick Storck, precum şi a pictoriței Cecilia Cuțescu Storck din România.”, declară Nicușor Dan.

Este unicul imobil din România unde se păstrează reperele reunite ale operei acestor trei artişti.

Patrimoniul Muzeului „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu – Storck” este format din donația facută în octombrie, anul 1951 de către Cecilia Cuțescu-Storck și de fiicele acesteia, Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck-Botez, către Sfatul Popular al Bucureștiului.

În acest moment, clădirea funcționează ca filială a Muzeului Municipiului București, în baza unui contract de comodat cu cei doi moștenitori, care au oferit imobilul pentru expunerea și conservarea colecției.

În decembrie 2021, unul dintre moștenitori a înștiințat Primăria Capitalei că vrea să vândă cota de 1/2 din imobil. Astfel, Nicușor Dan spune:

„Comisia de analiză a solicitărilor privind exercitarea dreptului de preemțiune de către Municipiul București pentru imobile monumente istorice a decis exercitarea dreptului de preemțiune”, a declarat Primarul General al Capitalei pe Facebook.

Cookies