Primăria Capitalei vrea să cumpere activele ELCEN cu aproximativ 1 miliard de lei. Nicușor Dan nu are banii, dar poate „face rost”

28 aug. 2021
317 afișări
Primăria Capitalei vrea să cumpere activele ELCEN cu aproximativ 1 miliard de lei. Nicușor Dan nu are banii, dar poate „face rost”
Primăria Capitalei vrea să cumpere activele ELCEN cu aproximativ 1 miliard de lei. Nicușor Dan nu are banii, dar poate „face rost”

Primăria Capitalei vrea să cumpere activele ELCEN, prin intermediul Companiei Termoenergetica, cu aproximativ 1 miliard de lei. Nicușor Dan nu are banii, dar poate „face rost”.

Primăria Capitalei vrea să cumpere activele ELCEN cu aproximativ 1 miliard de lei. Nicușor Dan nu are banii, dar poate „face rost”.

Consiliul General al Capitalei urmează să decidă transferul afacerii în data de 1 septembrie 2021, conform unui proiect de hotărâre aflat pe site-ul Primăriei Capitalei.

Primăria Capitalei vrea să cumpere activele ELCEN cu aproximativ 1 miliard de lei

Circa 1 miliard de lei valorează activele ELCEN, potrivit unei declarații făcute de Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica, potrivit hotnews.ro. Primăria Municipiului București trebui să achite această sumă pentru transferul afacerii. Pentru început, municipalitatea trebuie să achite o tranșă de 200 – 300 de milioane de lei.

Recomandăm și: Ministerul Energiei pregătește modernizarea ELCEN. Se vor acorda fonduri de milioane de euro

Directorul Termoenergetica a explicat care sunt pașii pentru preluarea ELCEN. Prima dată trebuie să existe acordul de principiu al Consiliului General. Pasul doi este o formalitate: se modifică planul de reorganizare ELCEN, iar creditorii trebuie să-și dea acordul.

„Aceasta este o formalitate întrucât creditorii își vor încasa 100% datoriile de la masa credală”, a declarat Claudiu Crețu pentru sursa citată.

Iar mai apoi, Consiliul Concurenței și Ministerul Energiei, trebuie să ofere avizele. Nu se preconizează ca această etapă să întâmpine probleme, spune directorul Termoenergetica.

Finanțarea este cea mai importantă pentru acest proiect. Fără finanțare nu s-ar putea realiza, a subliniat Claudiu Crețu.

Peste 600 de milioane de lei sunt datoriile pe care le are ELCEN, dar acestea nu vor fi achitate de Primărie.

După ce va avea loc transferul, municipalitatea trebuie să obțină fondurile necesare pentru modernizarea CET-urilor. Vorbim despre mai multe sute de milioane de euro.

Nicușor Dan nu are banii, dar poate „face rost”

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a explicat pentru sursa citată de unde va obține suma de bani necesară.

„În momentul ăsta nu avem acești bani, dar putem face rost de ei cu ajutorul Guvernului”, a declarat Nicușor Dan pentru hotnews.ro.

Atât Primăria Capitalei, Termoenergetica, ELCEN, cât și creditorii ELCEN au cerut o întâlnire cu premierul Florin Cîți și cu ministrul Finanțelor, pentru ca Bucureștiul să obțină un împrumut din Trezorerie sau…

„Să ne lase să ne împrumutăm de pe piață, numai să ne mărească plafonul de îndatorare”, a spus Primarul General al Capitalei.

Acestea fiind propunerile prin care municipalitatea să poată să obțină bani pentru a cumpăra ELCEN.

Recomandăm și: Risc major ca bucureștenii să rămână fără apă caldă și gaze. Tensiunile dintre ELCEN și Termoenergetica lovesc în oamenii de rând

Consiliul Concurenței trebuie să dea avizul pentru această tranzacție. De aceea, chiar dacă în prezent nu există suma de bani necesară, a fost dată hotărârea de Consiliu, în baza căreia poate începe procedura de evaluare și care durează câteva luni bune.

Nicușor Dan este optimist și crede că avizul din partea Consiliului Concurenței va fi dat.

„Nu este nimic anticoncurențial, există un singur distribuitor de energie termică și atunci e clar că nu e anticoncurențial. În plus, constituirea SACET este obligație legală”, a mai spus Primarul General al Capitalei.

Atât transferul activelor ELCEN, cât și avansul de 200 – 300 de milioane de lei trebuie achitat până la sfârșitul anului, a spus Nicușor Dan.

Cookies