Primăria Capitalei vrea să cumpere 46 de tramvaie noi. Proiectul de hotărâre va fi dezbătut luni în cadrul ședinței extraordinare a CGMB

07 oct. 2022
511 Afișari
Primăria Capitalei vrea să cumpere 46 de tramvaie noi. Proiectul de hotărâre va fi dezbătut luni în cadrul ședinței extraordinare a CGMB
Primăria Capitalei vrea să cumpere 46 de tramvaie noi. Proiectul de hotărâre va fi dezbătut luni în cadrul ședinței extraordinare a CGMB / Sursă foto: Agerpres

Primăria Capitalei a anunțat că vrea să achiziționeze 46 de tramvaie folosind fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Primăria Capitalei vrea să cumpere 46 de tramvaie noi

Proiectul de hotărâre pentru această achiziție urmează să fie dezbătură în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului General al Capitalei ce va avea loc luni, 10 octombrie 2022.

Valoarea totală maximă pentru achiziția celor 46 de tramvaie este de 701.780.112 de lei fără TVA, conform Agerpres.ro.

Prin majorarea numărului de mijloace de transport public în comun și prin creșterea atractivității acestora, se dorește încurajarea folosirii transportului alternativ în București.

Cetățeni sunt încurajați să lase mașinile personale acasă și să circula cu tramvaiul, autobuzul sau troleibuzul.

Estimările arată că până în anul 2030, transportul public de suprafață va prinde popularitate în detrimentul mașinilor personale. Astfel, acesta ar înregistra o creștere a numărului de călători de circa 700.000.

Cel mai vechi tramvai din București funcționează de 48 de ani.

După cum se prezintă în raportul de specialitate, achiziția tramvaielor ar ajuta și la reducerea emisiilor de carbon. Vehiculele ar fi unele 100% electrice cu emisii zero , rapide și puțin zgomotoase.

Din totalul de 46 de tramvaie ce ar fi achiziționate:

  • 26 ar urma să fie unidirecționale (Preț estimat de 2.970.000 euro) ,
  • 20 ar urma să fie bidirecționale (Preț estimat de 3.267.000 euro).

„Diferența din suma totală estimată, respectiv 50.560.000 euro, preț fără TVA, va fi considerată cheltuială neeligibilă și va fi suportată de beneficiar”, se precizează în referat.

La acest moment, vechimea medie a tramvaielor din București este de 20,61 de ani. Cel mai vechi tramvai din Capitală este TATRA T4R, iar acesta se află în funcționare de 48 de ani. Durata normală de funcționare a unui tramvaie este de 14 ani, conform documentului.

STB deține în total 405 tramvaie. Acestea se află într-un grad mare de degradare și de uzură și necesită constat mentenanță. Dintre acestea, 263 sunt modelul V3A-M și au o vechime medie de 22 de ani.

Cookies