Primăria construieşte un centru unic pentru situaţii de urgenţă în zona protejată

de:
14 mai 2012
0 afișări
Primăria construieşte un centru unic pentru situaţii de urgenţă în zona protejată

Clădirea Centrului Integrat pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti va avea un regim de înălţime 2S+P+1E. Terenul pe care se propune noua construcţie este situat la intersecţia Șos. Grozăveşti cu Șos. Cotroceni şi face parte din zona construită protejată nr. 85 având grad de protecţie maxim. Conform certificatului de urbanism, terenul figurează în acest moment în Grădina Botanică, monument istoric de clasa B.  În baza reglementărilor existente, pe terenul respectiv se permit doar intervenţii de conservare. Mai mult, pentru ridicarea noii clădiri, Primăria solicită creşterea Procentului de Ocupare a Terenului (POT) de la 6%, cât este permis prin regulament, la 23%. (VEZI REGLEMENTARI)

„Terenul este situat lângă Grădina Botanică şi este un teren cu destinaţie specială. Acolo se află deja o clădire. Este permisă construirea”, a precizat pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Practic, noua clădire va fi construită în curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Clădirea existentă cu subsol şi parter va fi dărămată, iar în locul acesteia va fi ridicată o constucţie cu Subsol, parter şi un etaj. Subsolul vechii clădiri va fi integrat în noua construcţie.

Centrul Integrat pentru Situaţii de Urgenţă va costa 30 miloane de euro

Centrul pentru Situaţii de Urgenţă va integra toate dispeceratele instituţiilor, serviciilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, de la poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmerie şi ambulanţă până la brigada rutieră şi Inspectoratul de Aviaţie. În cadrul acestuia va funcţiona Sistemul de Management al Situaţiilor de Urgenţă din Capitală, un sistem integrat logic, informatic şi de comunicaţii, ce va lega toate instituţiile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

La această arhitectură de bază se vor alătura reprezentanţi ai PMB şi ai furnizorilor de utilităţi – extensii ale dispeceratelor Apanova, Distrigaz, Eon Muntenia. Această ultimă grupă va gestiona, în primul rând, apelurile sosite pe Linia Verde a Primăriei Generale şi va asigura un flux informaţional unitar către operatorii de rutină ai Centrului.

Acelaşi Centru se va ocupa şi de alarmarea populaţiei, în caz de situaţii de urgenţă: posturile de radio si Tv care au incheiate protocoale de colaborare pentru situatii de urgenta vor primi mesaje de avertizare de la Centru. O altă modalitate de avertizare poate fi realizată prin utilizarea panourilor publicitare existente în număr mare de-a lungul arterelor capitalei.

De asemenea, ţinând cont de fluxul mare de călători la metrou, în cazul iminenţei producerii sau la producerea unor dezastre, dispeceratul Metrorex, în urma notificărilor primite de la centrul unic de comandă, va alarma populaţia şi personalul de serviciu. Mai exact va lansa mesaje despre situatia creată, precum şi pentru coordonarea persoanelor aflate în vagoane şi staţii.

Pentru construirea Centrului şi dotarea sa cu echipamente IT şi de comunicaţii, Primăria Municipiului Bucureşti va plăti 126,8 milioane lei (aproape 30 milioane euro). Contractul a fost atribuit asocierii TEAMNET INTERNATIONAL S.A. – UTI SYSTEMS S.A. – UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. – TOP RAM PROJECT S.R.L.

Cookies