Primăria Capitalei și Termoenergetica, date în judecată pentru nesfârșitele probleme cu apa caldă și căldura. FACIAS vrea să le oblige în instanță să repare urgent toate conductele

15 iun. 2023
2579 afișări
Primăria Capitalei și Termoenergetica, date în judecată pentru nesfârșitele probleme cu apa caldă și căldura. FACIAS vrea să le oblige în instanță să repare urgent toate conductele
Primăria Capitalei și Termoenergetica, date în judecată pentru nesfârșitele probleme cu apa caldă și căldura. FACIAS vrea să le oblige în instanță să repare urgent toate conductele | Sursă foto: Facebook-Nicușor Dan

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunțat că dă în judecată Primăria Capitalei, dar și Termoenergetica, deoarece problemele sistemului de termoficare din București nu au fost remediate nici până la acest moment.

FACIAS dă în judecată Primăria Capitalei și Termoenergetica

Prin acest proces, FACIAS dorește ca PMB și Termoenergetica să fie obligate să înlocuiască în regim de urgență componentele de conductă din rețeaua de termoficare a Capitalei.

Fundația transmite că, Primăria Capitalei nu a remediat problema termoficării într-un termen rezonabil, așa cum s-a angajat cu trei ani în urmă.

Vedem, de fapt, că autoritățile au schimbat complet discursul și aflăm că, probabil, problema nu va fi niciodată rezolvată, așa cum spunea recent primarul general. Bucureștenii pot spera, cel mult, să aibă parte de un sistem de termoficare fără avarii majore, dar asta nu mai devreme de zece ani.

Inițial, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a cerut CMTEB să fie luate toate măsurile necesare pentru ca bucureștenii să nu mai întâmpine problemelor în ceea ce privește alimentarea locuințelor cu agent termic și apă caldă.

Autoritățile au recunoscu, într-un răspuns pentru Fundație, că rețeaua se află într-un stadiu avansat de uzură. De asemenea, pentru că anumite studii de fezabilitate nu au fost realizate corespunzător, anumite licitații au fost anulate.

În aceste situații va fi necesară reluare procedurilor.

FACIA a transmis:

În concordanță cu preocuparea FACIAS în legătură cu apărarea cetățenilor împotriva abuzului, precum și raportat la derapajele evidențiate în cadrul răspunsurilor, am acționat în instanță pe cei responsabili pentru a facilita respectarea interesului cetățenilor din Municipiul București, cu privire la asigurarea confortului termic și cheltuirea corespunzătoare a fondurilor publice.

Te-ar mai putea interesa și:

Peste 800 de imobile din București, fără apă caldă

În București există chiar și astăzi, 15 iunie 2023, sute de blocuri unde apa caldă este oprită. Potrivit aplicației mobile TermoAlert, sistemul de termoficare funcționează normal în proporție de 90%.

Astfel că, la momentul redactării acestui articol:

  • În 149 de imobile din București apa caldă nu este livrată în parametrii,
Imobilele unde apa caldă nu este livrată în parametrii
Imobilele unde apa caldă nu este livrată în parametrii | Sursă foto: Captură TermoAlert
  • În 777 de imobile din București apa caldă este complet oprită.
Imobilele unde apa caldă este oprită
Imobilele unde apa caldă este oprită| Sursă foto: Captură-TermoAlert

Situația sistemului de termoficare este una mult sub standardele moderne, iar cei care administrează sistemul știu bine asta. Toate aceste avarii și pierderile uriașe înseamnă că se pierd în fiecare an sume importante de bani, pe care până la urmă tot bucureștenii plătitori de taxe le decontează, transmite FACIAS.

Din cauza stadiului avansat de degradare în care se află sistemul de termoficare din București, da multe ori, cetățenii sunt privați de un serviciu esențial.

Cookies