Primăria Capitalei și-a pus în cap comunitatea LGBTQ după refuzul privind parada anuală din 14 august. Ieri a fost un marș în Capitală în semn de protest. PMB propune un nou dialog

08 aug. 2021
545 Afișari
Primăria Capitalei și-a pus în cap comunitatea LGBTQ după refuzul privind parada anuală din 14 august. Ieri a fost un marș în Capitală în semn de protest. PMB propune un nou dialog
Primăria Capitalei și-a pus în cap comunitatea LGBTQ după refuzul privind parada anuală din 14 august. Ieri a fost un marș în Capitală în semn de protest. PMB propune un nou dialog

Primăria Capitalei și-a pus în cap comunitatea LGBTQ după refuzul privind parada anuală din 14 august, adică din weekendul viitor, pe motiv că s-ar suprapune cu proiectul Străzi Deschise și ar fi prea multă lume în același timp pe afară, lucru interzis în vreme de COVID-19. Totuși,ieri a avut loc un marș cu biciclete și trotinete în Capitală, în semn de protest pentru decizia primărie. Acum, PMB propune un nou dialog cu ascociația ACCEPT pentru luni, 9 august.

Cu o săptămână înainte de parada PRIDE din București, realizată de comunitatea LGBTQ și programată ca în fiecare an în 14 august, dar refuzată anul acesta de Primăria Capitalei pe motiv de COVID-19, mai mulți membrii și susținători ai comunității LGBTQ din România au ieșit în marș pe străzile Capitalei, cu biciclete și trotinete.

Manifestația de ieri a fost organizată într-un semn de protest, după ce PMB a refuzat să aprobe organizarea paradei, pe calea Victoriei, ca în fiecare an. Totuși, organizatorii spun că evenimentul o să aibă loc, indiferent de situație, mai ales că evenimentul este organizat de peste 15 ani fix pe această dată și în zona respectivă.

Participanții au pornit în marș pe Calea Victoriei sâmbătă după-amiază

Protestul de ieri a venit în ideea în care de mâine începe săptămâna PRIDE, iar Primăria Capitalei nu a oferit încă o autorizație organizatorilor pentru evenimentul de pe Calea Victoriei, ca în fiecare an în 14 august, care de data asta se suprapune cu evenimentul Străzi Deschise. Totuși, autoritățile au propus organizatorilor ca Marșul să fie organizat pe o bandă de circulație pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, însă fără a opri circulația, cum ar dori aceștia.

Mai mult, comunitatea LGBTQ cere să fie găsită o soluție pentru organizarea paradei, mai ales că, spun ei, Marșul Normalității, promovat de partidul Noua Dreaptă, o manifestație anti-LGBTQ, a primit deja aprobarea Primăriei pentru această manifestație în perioada respectivă. Totuși, primăria se apără și spune că marșul respectiv nu se suprapune cu proiectul Străzi Deschise și acesta ar fi motivul pentru care ei au voie.

Comunitatea LGBTQ spune că are toate actele necesare pentru acest eveniment

În schimb, comunitatea LGBTQ și orrganizatorii paradei PRIDE spun că au toate actele necesare pentru acest eveniment și ele au fost depuse încă de la începutul lunii iulie, tocmai pentru a lua toate măsurile de protecție în pandemie de coronavirus.

Reacția primăriei după refuzul propunerii comunității LGBTQ

Primăria Capitalei a lansat recent o nouă invitație către ACCEPT pentru „Bucharest PRIDE” 2021, aceștia fiind chemați la noi discuții luni, 9 august.

PMB a lansat recent o nouă invitație la dialog adresată Asociația ACCEPT pentru „desfășurarea în condiții de legalitate” a marșului „Bucharest PRIDE” 2021, după ce Florin Buhuceanu, membru ACCEPT, a spus că va organiza evenimentul pe Calea Victoriei, pe 14 august, chiar și fără acordul Primăriei Capitalei. Acesta spune că parada este justificată într-o zi de sâmbătă, întrucât urmează o tradiție a membrilor comunității LGBT de a se reuni într-o astfel de zi. Mai mult, la eveniment vor participa doar 500 de oameni, a anunțat Asociația ACCEPT.

Întâlnirea va avea loc luni la ora 14.00

PMB mai spune că întâlnirea dintre Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București și reprezentanții Asociației ACCEPT va avea loc luni, 09 august, ora 14.00.

Comisia a trimis în prealabil procesul-verbal prin care specifică motivele pentru care nu a putut fi avizată prima solicitare a Asociației ACCEPT. În locația unde se propune organizarea marșului, evenimentul ”Străzi deschise, care de derulează încă din luna mai 2021, aduce un număr important de persoane, fiind deja o densitate mare de persoane, care poate genera tensiuni ce pot pune în pericol siguranța participanților, explică PMB într-un comunicat.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru acest marș LGBTQ

Pentru a putea fi respectate prevederile Legii nr.60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, respectiv:
– Art. 15 lit d) ”Primăriile municipale, orășenești sau comunale sunt obligate (…) să întreprindă orice alte măsuri legate de natură a asigura caracterul pașnic și civilizat al adunărilor publice; (…)
– Art.16:”Comandanții organelor locale de poliție și jandarmerie sau persoanele desemnate de aceștia au obligația de a asigura protecția participanților și de a stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfășurarea adunărilor publice declarate, în condiții de deplină ordine”
comisia de avizare a propus organizatorilor modificarea traseului sau desfășurarea pe traseul dorit, dar în altă zi, însă aceștia au refuzat aceste variante.

În solicitarea ACCEPT ar fi fost vorba de 10.000 de oameni

De asemenea, în solicitarea ACCEPT aceștia menționează participarea unui număr în jur de 10.000 de persoane, fapt ce contravine dispozițiilor legale în vigoare referitoare la măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei Sars Cov2, care prevăd participarea unui număr de maximum 500 de persoane la astfel de adunări.

Primăria Municipiului București are toată deschiderea pentru a soluționa favorabil o eventuală solicitare care să se încadreze în termenii și condițiile prevăzute de lege.

De ce ar fi fost acceptată propunerea partidului Noua Dreaptă

„Referitor la informațiile făcute în spațiul public cu privire la aprobarea de către Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a solicitării Noua Dreaptă, facem următoarele precizări: solicitarea Partidului Noua Dreaptă, formulată cu multă vreme înaintea celei transmisă de ACCEPT, îndeplinește dispozițiile legale referitoare la numărul maxim de participanți, respectiv 500 și, de asemenea, traseul pe care aceștia îl vor parcurge este Piața Victoriei- Piața Romană-Piața Universității- Piața Unirii, fără a se intersecta cu zona în care se desfășoară un alt eveniment, respectiv ”Străzi deschise””, mai spune Primăria.

Cookies