Cum se pregătește Oprescu pentru cutremur: Truse de prim ajutor cu fluier și șervețele pentru igienă

de:
25 sept. 2013
0 Afișari
Cum se pregătește Oprescu pentru cutremur: Truse de prim ajutor cu fluier și șervețele pentru igienă

Municipalitatea a demarat un proces de achiziție a 4.000 de truse de prim ajutor pentru situații de urgență. Mai exact, trusele trebuie să asigure supraviețuirea timp de trei zile a victimelor unui cutremur de magnitudine mare. Costul estimat pentru această achiziție, estimat de primărie, este de 982.000 lei (220.000 euro).

Conform caietului de sarcini, trusele trebuie să conțină în mod obligatoriu:

– geantă termoizolantă

– dispozitiv de semnalizare: lanternă cu încărcare prin mișcare, radio AM/FM cu încărcare prin mișcare, bliț electronic led cu lumină intermitentă, capacitate de încărcare telefon mobil

– lightstick cu lumină verde – 12 ore, luminp verde strălucitoare

– mijloace de asigurare a apei potabile: minim trei cutii de apă de 250 ml și zece tablete de purificare a apei

– mijloace de asigurare a hranei: baton alimentar pentru urgențe (rezervă de hrană pentru 3 zile)

– mijloace de asigurare a primului ajutor

– dispozitive protecție și depozitare: pătura tip NASA pentru a menține protecția optimă a corpului, pelerină cu glugă, mască antipraf, mănuși de cauciuc, pachet de șervețele pentru menținerea condițiilor de igienă

– fluier.

Sorin Oprescu a cumpărat truse de prim ajutor în caz de cutremur și anul trecut. Edilul-șef a plătit atunci 100.000 euro, materialele sanitare fiind destinate locatarilor din clădirile cu risc seismic din Capitală.

Dacă în Capitală s-ar produce un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, similar celui din 4 martie 1977, în jurul orei 21.00, 6.500 de bucureşteni şi-ar putea pierde viaţa, 16.000 ar fi răniţi grav, 10.500 – spitalizaţi, 13.000 – răniţi uşor, iar 95.000 ar rămâne captivi în clădiri sau sub dărâmături. Cifrele au fost incluse anul trecut într-un proiect de hotărâre al Consiliului General al Municipiului București.

În prezent, în Capitală 374 de clădiri sunt incluse în clasa I de risc seismic, 190 dintre ele fiind considerate pericol public. Acestora li se adaugă 301 de construcții încadrate în clasa II de risc seismic. 

Doar câteva clădiri au fost reabilitate seismic de Primăria Capitalei condusă de Sorin Oprescu.

Cookies