Primăria Capitalei scoate la licitație bunurile companiilor municipale intrate în dizolvare. Valoarea totală este de 18 milioane de euro

09 feb. 2022
224 afișări
Primăria Capitalei scoate la licitație bunurile companiilor municipale intrate în dizolvare. Valoarea totală este de 18 milioane de euro
Primăria Capitalei scoate la licitație bunurile companiilor municipale intrate în dizolvare. Valoarea totală este de 18 milioane de euro. Sursa foto: Bucureștiul meu Drag

Companiile municipale ale Primăriei Capitalei care au fost desființate vor rămâne fără bunuri, acestea urmând a fi vândute prin licitație publică pentru a recupera din prejudicii. Este vorba despre nouă companii care se află în această situație, ce au în proprietate bunuri în valoare totală de 18 milioane de euro, circa 90 de milioane de lei.

Imobile, terenuri, autospeciale și tomografe pentru arbori, scoase la licitație de Primăria Capitalei

Printre bunurile ce vor fi scoase la licitație se numără sediile companiilor, anumite terenuri și imobile, dar și aparatură, precum autospeciale pentru ridicarea mașinilor sau tomografe pentru arbori, însă lista poate continua. Majoritatea acestor bunuri se află în stare aproape nouă sau sunt chiar noi.

Spre exemplu, Compania Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București deține două tomografe ce au ca scop depistarea arborilor uscați însă care au fost utilizate doar de opt ori, conform G4media. Acestea au o valoare de circa 30.000 de euro.

Un alt caz similar s-a înregistrat la Compania Municipală Managementul Transportului, unde acum trei ani au fost achiziționate șase autospeciale pentru ridicarea mașinilor parcate necorespunzător contra sumei de 600.000 de euro, însă acestea au fost retrase de pe drumuri după doar câteva luni.

Compania municipală cu cele mai valoroase active este Compania Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA, ce însumează 7,6 milioane de euro. Pe locul secund se află Compania Cimitire București SA, cu bunuri în valoare de 5,56 milioane de euro.

Ce spune fostul primar Gabriela Firea despre această acțiune și despre activitatea companiilor municipale

Primăria Capitalei a declarat că această acțiune este una în conformitate cu legea nr. 31/1990 privind societățile. Astfel, „dizolvarea unei societăți are ca efect deschiderea procedurilor de lichidare ce presupune vânzarea, prin licitație publică, a imobilelor și a oricărei averi mobiliare a societății, în vederea lichidării creanțelor, bunurilor rămase după lichidarea creanțelor revenind acționarilor.”.

Totuși, Gabriela Firea, care a ocupat postul de primar general al Capitalei în perioada înființării acestor companii și a achiziționării acestor active, susține că aceste bunuri nu pot fi vândute deoarece aceste companii ar fi fost „obligate” să intre în insolvență, iar licitația poate avea loc doar cu acordul instanței în urma realizării unui raport de administratorul judiciar.

„S-a ajuns în această situație pentru că Primăria Capitalei nu a plătit facturile către companii, din dorința primarului general și a majorității de dreapta din Consiliul General de a le închide nejustificat. Acestea și-au dovedit eficiența prin prestarea de servicii în mod rapid și economicos pentru oraș (…).”, a declarat Gabriela Firea pentru TVR.

Administrația condusă de Gabriela Firea a decis înființarea a 22 de companii municipale în anul 2017. Instanța a decis însă desființarea acestora în anul 2018 în urma contestațiilor consilierilor din opoziție de la acea vreme. La acel moment, aceste companii aveau un buget total de 1,2 miliarde de lei și aproximativ 8.000 de angajați.

Cookies