Primăria Capitalei riscă să fie evacuată din sediul de pe Splaiul Independenței

de:
30 sept. 2014
1 Afișari
Primăria Capitalei riscă să fie evacuată din sediul de pe Splaiul Independenței

Contractul de închirierea dintre Primăria Capitalei și proprietarul blocului turn de pe Splaiul Independenței expiră mâine, prelungirea fiind făcută în luna februarie pentru șase luni.  Drept urmare, consilierii generali au votat marți, pe ordinea suplimentară de zi, un proiect de Hotărâre prin care prelungeau din nou acest contract. În momentul votului, consilierii PDL și PNL au ieșit din țară. Consilierul general PSD Doru Giugula susține că pentru o astfel de Hotărâre, care prelungește un contract de închiriere, este vorba de o majoritate simplă, de doar 50%+1 dintre consilieri. De obicei, însă, hotărârile referitoare la patrimoniu au nevoie de un vot cu o majoritate de două treimi, pentru a fi valide. Consilierii au votat nominal decizia, dar a fost cerut un punct de vedere de la Direcția Juridică a Primăriei Municipiului București, pentru a decide dacă aceasta este sau nu validă. 

Primarul general Sorin Oprescu a insistat asupra necesității unui vot: „Dacă nu avem azi votul există riscul să ne îndreptăm spre un nou caz Costanda mai mic.” – a spus primarul general, care a subliniat că de șase luni Primăria GEnerală nu a mai putut să plătească chiria pe imobil. „De șase luni, de când firma și-a declarat insolvența, am intrat în proces cu aceasta. Banca la care firma are datoria nu acceptă bani din chirie, așa că am plătit doar utilitățile. Această clădire este mai mult de jumătate cumpărată de noi, deoarece avem drept de preemțiune” – a spus Sorin Oprescu. În orice caz, în șase sau șapte luni Primăria Generală se va putea muta înapoi în sediul de pe Bd. Elisabeta, iar în sediul de pe Splaiul Independenței vor rămâne doar serviciile publice, precum Administrația Parcurilor sau a Cimitirelor. 

Contractul de închiriere a sediului de pe Splaiul Independenței a fost încheiat în 2009 pentru un imobil cu suprafaţa de 12.576 de metri pătraţi, pentru care municipalitatea plătea 17,88 de euro pe metru pătrat. Proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, au optat la acea dată pentru nefacturarea TVA, a precizat consilierul general Cornel Pieptea, în ședința CGMB din decembrie 2013.

Încă de la începutul acestui contract, a existat clauza potrivit căreia municipalitatea putea să exercite opţiunea de cumpărare a imobilului. Ulterior, în iunie 2010, clădirea a fost vândută de SC Iliotomi Grup către SC Apatel Properties SRL, iar CGMB a aprobat un act adiţional la contractul iniţial, prin care municipalitatea plătea 14,387 euro pe metru pătrat plus TVA, iar suprafaţa clădirii se mărea la 12.906 de metri pătraţi, ca urmare a construirii unor lifturi exterioare.

Astfel, potrivit lui Pieptea, în 2010, municipalitatea a plătit 10.944.679 lei, în 2011 – 11.377.823 de lei, în 2012 – 11.940.815 lei, iar în 2013 – 9.046.757 lei, fără TVA.

Oprescu a declarat anterior că nu a putut achiziționa clădirea de birouri deoarece gradul de îndatorare al PMB era maxim, din cauza creditului accesat de fostul primar general, Adriean Videanu, iar Ministerul de Finanțe nu i-ar fi permis să facă un leasing imobiliar, care s-ar fi considerat credit.

Cookies