Primăria Capitalei refuză să sterilizeze gratuit maidanezii

de:
10 aug. 2011
0 Afișari
Primăria Capitalei refuză să sterilizeze gratuit maidanezii

Între septembrie 2010 şi martie 2011, Asociaţia Vier Pfoten a avut un parteneriat cu Primăria Capitalei pentru sterilizarea câinilor din Bucureşti. Contractul era simplu şi extrem de avantajos pentru municipalitate. Practic, cei de la Vier Pfoten luau câinii de pe străzi şi îi sterilizau cu fondurile lor şi cu personalul lor, fără nicio cheltuială din partea Primăriei. Municipalitatea le oferea însă spaţiu la adăpostul de pe Theodor Pallady. Mai exact, o sală de operaţii unde erau sterilizaţi câinii şi o sală cu o sută de locuri pentru recuperarea postoperatorie, unde animalele erau ţinute câte o noapte după operaţie.

Astfel, în şase luni aproximativ 4.000 de câini au fost sterilizaţi. La 1 aprilie, contractul cu Vier Pfoten trebuia reînnoit. Primăria nu a mai vrut însă.

„Pur şi simplu nu a mai fost înnoit contractul. Nu înţeleg de ce, pentru că Primăria nu cheltuia niciun ban”, a declarat pentru B365.ro, Kuki Bărbulescu, project manager Vier Pfoten.

„Aşa a fost conjunctura atunci. Dar acum suntem în discuţii avansate cu ei pentru un nou parteneriat”, spune, fără a oferi alte detalii, Robert Lorentz, director al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, instituţie subordonată municipalităţii.

De fapt, după patru luni, în care s-au rugat de cei de la Primărie să reînoiască contractul, cei de la Vier Pfoten au fost îndrumaţi să facă o cerere specială către Primarul general, Sorin Oprescu. Cererea a fost trimisă deja de zece zile, dar deocamdată nu s-a primit niciun răspuns.

Între timp, cei de la ASPA cheltuiesc bani de la bugetul local sterilizând aproximativ 500 de câini pe lună, faţă de peste 600 de sterilizări câte erau efectuate de Vier Pfoten. „Costul unei sterilizări, din momentul în care câinele este luat de pe stradă şi până când este adus înapoi ajunge la 20-25 euro. Asta implică motorina, medicamentele, personalul, tot”, a precizat Kuki Bărbulescu de la Vier Pfoten. Practic, ASPA cheltuieşte aproximativ 10.000 de euro pe lună pentru sterilizarea câinilor, deşi această activitate se putea realiza gratuit. Cei de la Vier Pfoten au şi o dotare mai bună decât cei de la ASPA. Mai exact, au câte cinci maşini pentru prinderea câinilor, fiecare cu câte un şofer şi un prinzător. ASPA are doar trei hingheri.

3,2 milioane euro ne-au costat muşcăturile maidanezilor în acest an

De la 1 ianuarie şi până pe 30 iunie, 6.712 persoane au ajuns la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş muşcate de câini dintre care 1.311 copii. Fiecare a avut de suportat un tratament care în unele cazuri a inclus şi şapte vaccinuri. “În medie, tratamentul pentru o plagă muşcată costă 2.000 lei”, a precizat Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Matei Balş din Capitală. Pacientul nu plăteşte nimic, dar banii sunt luaţi totuşi din bugetul de stat.

Astfel, în doar şase luni s-au cheltuit 3,2 milioane euro pentru daunele provocate de câinii de pe străzile Capitalei.

„Cu un milion de euro pot fi sterilizaţi toţi câinii din Bucureşti”, spune reprezentantul Vier Pfoten.

Numărul câinilor fără stăpân din Bucureşti este estimat la 50.000. Primăria Capitalei are doar două adăposturi care asigură în total 500 de locuri.

Cookies