ÎN BUCUREȘTI

Primăria Capitalei rămâne fără banii de la bugetul de stat. Nicușor Dan pierde sumele din impozitul pe venit plătit de bucureșteni

Primăria Capitalei rămâne fără banii de la bugetul de stat, din sumele din impozitul pe venit plătit de locuitorii Capitalei. Fondurile vor fi direcționate către Termoenergetica până la stingerea datoriei pe care PMB o are către companie.

Primăria Capitalei rămâne fără banii de la bugetul de stat. Guvernului a adoptat un ordin comun al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Dezvoltării care prevede ca toate fondurile viitoare care ajung la Primăria Capitalei din cotele defalcate din impozitul pe venit să nu mai poată fi utilizate de către instituție decât pentru stingerea datoriei către Termoenergetica.

Primăria Capitalei are, în prezent, o datorie de 543.186.308,39 lei către Termoenergetica București, reprezentând compensația necesară acoperirii diferenței dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei pentru consumul de energie termică înregistrat în luna decembrie 2020 parțial – aprilie 2021.

Astfel, toate fondurile din impoitele pe venit ale bucureștenilor vor fi direcționate ca urmare a acestui ordin către companie, până la stingerea datoriei.

Primăria Capitalei rămâne fără banii de la bugetul de stat. Se poate produce o blocare a proiectelor

Practic, măsură adoptată prin ordin al ministrului Dezvoltării poate duce la blocarea oricărui proiect de dezvoltare a Bucureștiului, dat fiind faptul că Primăria Municipiului București ar ca sursă de venit, în mare parte, impozitul pe venit al cetățenilor.

De exemplu, Florian Mateiță, expert în insolvență a declarat, pentru București FM, că această măsură a Ministerului Dezvoltării este echivalentă cu o executare silită.

Măsura luată de către ministrul Dezvoltării are la bază prevederile Ordonanței Guvernului nr. 36/2006 conform căreia, în cazul în care autorităţile administraţiei publice locale nu cuprind în bugetul local sumele pentru subvenția energiei termice pentru populație, sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică potrivit programului aprobat prin buget, furnizorii de energie termică sesizează Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei.

Ce soluții are Nicușor Dan

Fără sumele din cotele defalcate de la bugetul de stat, Nicușor Dan nu poate decât să spere că în urma unor negocieri cu Guvernul să crească cumva veniturile Primăriei. Sau, varianta mai rea pentru bucureșteni, să decidă scăderea subvențiilor și creșterea tarifelor la energie termică și transport, conform declarațiilor făcute de Florian Mateiță, expert în insolvență, pentru sursa citată.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button