Știri București

Primăria Capitalei pune la bătaie 2 milioane de lei pentru proiectele cele mai cool ale bucureștenilor. Ce spuneți, vă băgați?

Primăria Capitalei oferă bucureștenilor oportunitatea inedită de a decide asupra modului în care autoritățile folosesc o parte din bugetul public. Astfel, cetățenii vor putea propune proiecte de dezvoltare a orașului în limita bugetului de 2 milioane de lei. De asemenea, costurile unui proiect nu trebuie să depășească suma de 500.000 de lei.

Primăria Capitalei va oferi în această toamnă cetățenilor ocazia de a decide modul în care se investește o parte din bugetul Bucureștiului. Măsura a fost anunțată încă de la începutul lunii de primarul general, Nicușor Dan, și iată că este pusă în aplicare începând cu data de 20 septembrie.

Primăria Capitalei pune la bătaie 2 milioane de lei pentru proiectele bucureștenilor. Calendarul inițiativei

Proiectele cetățenilor pot fi depuse în intervalul calendaristic 20 septembrie 2021 – 19 octombrie 2021, pentru ca mai apoi acestea să fie evaluate între 20 octombrie și 3 noiembrie 2021. În cele din urmă, bucureștenii vor vota proiectele care au trecut de ambele etape în intervalul calendaristic 5 noiembrie – 19 noiembrie 2021.

Proiectele câștigătoare ce vor fi finanțate de Primăria Capitalei din bugetul pe anul 2021 vor fi anunțate public pe data de 23 noiembrie 2021, potrivit Realitatea.

Cine poate propune proiecte pentru Capitală

La această inițiativă ce se desfășoară în premieră în București pot participa toți cetățenii care locuiesc, lucrează sau studiază în Municipiul Bucureşti şi au vârsta minimă de 18 ani împliniți.

Mai mult, propunerile de proiecte pentru București pot veni și de la grupuri civice precum și de la organizații nonguvernamentale care au fie sediul social fie o filială în Municipiul București, sau care contribuie la soluționarea unor probleme active din Capitală, deși nu au sediul sau o filială în București.

În ce domenii trebuie să se încadreze proiectele

Proiectele înaintate către Primăria Capitalei trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii:

 • Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei (amenajare de trotuare, zone pietonale, fluidizarea traficului, crearea de infrastructuri pentru siguranţa rutieră, creşterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi, propuneri de zone cu restricţie auto, piste de biciclete, sisteme de supraveghere video, etc);
 • Amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă (amenajarea, repararea, renovarea, înfiinţarea acestora, întreţinerea, etc.);
 • Amenajare spaţii publice (zone pietonale, piaţete, etc – amenajare, înfiinţare, reparare);
 • Digitalizare (proiecte IT/SmartCity menite să crească gradul de utilizare a tehnologiilor în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii în municipiul Bucureşti, dar şi al unui marketing mai dinamic al oraşului);
 • Punere în siguranţă, reabilitare sau restaurare a unor monumente istorice sau a unor componente a unor ansambluri monument istoric aflate în domeniul public sau privat al Municipiului Bucureşti;
 • Protecţia mediului/animalelor;
 • Sport

Propunerile pot fi trimise prin intermediul platformei Bugetării Participative https://bugetare-participativa.pmb.ro/, unde iniţiatorul va trebui să completeze fişa de proiect.

Persoanele pot depune propunerile de proiect și la sediul Primăriei Capitalei, pe Bd. Regina Elisabeta nr. 42, Sector 5.

Ce condiții trebuie să întrunească proiectele înaintate la Primăria Capitalei

Pentru a putea fi validate, proiectele cetățenilor trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • să fie de interes local şi să nu realizeze activităţi cu scop comercial, publicitar, de natură politică, religioasă sau etnică;
 • să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în competenţa Municipiului Bucureşti şi care vizează un bun administrat de Municipalitate sau să se refere la acţiuni sau activităţi aflate în competenţa Municipiului Bucureşti;
 • să nu fie incompatibile cu programe sau proiecte aflate în derulare;
 • să nu genereze cheltuieli de funcţionare semnificative după implementare (întreţinere, plata unor drepturi de autor,etc.);
 • să respecte fişa de proiect;
 • să fie delimitate zonal;
 • să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect;
 • să se încadreze în domeniile prevăzute în Regulament.

Nicușor Dan a anunțat votarea acestui proiect de lege pe data de 2 august, când a precizat și bugetul pe care Primăria Capitalei îl pune la dispoziție.

„Astăzi am votat un proiect prin care invităm bucureștenii și societatea civilă să decidă asupra modului în care sunt cheltuiți banii din bugetul public. Proiectul de bugetare participativă prevede alocarea anul acesta a unui buget de 2 milioane lei, iar prin intermediul acestei măsuri vor putea fi propuse proiecte de dezvoltare a Capitalei în valoarea maximă de 500 de mii fiecare”, a afirmat Nicușor Dan.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button