Primăria Capitalei oferă bucureștenilor oportunitatea inedită de a decide asupra modului în care autoritățile folosesc o parte din bugetul public. Astfel, cetățenii vor putea propune proiecte de dezvoltare a orașului în limita bugetului de 2 milioane de lei. De asemenea, costurile unui proiect nu trebuie să depășească suma de 500.000 de lei.
Primăria Capitalei va oferi în această toamnă cetățenilor ocazia de a decide modul în care se investește o parte din bugetul Bucureștiului. Măsura a fost anunțată încă de la începutul lunii de primarul general, Nicușor Dan, și iată că este pusă în aplicare începând cu data de 20 septembrie.
Proiectele cetățenilor pot fi depuse în intervalul calendaristic 20 septembrie 2021 – 19 octombrie 2021, pentru ca mai apoi acestea să fie evaluate între 20 octombrie și 3 noiembrie 2021. În cele din urmă, bucureștenii vor vota proiectele care au trecut de ambele etape în intervalul calendaristic 5 noiembrie – 19 noiembrie 2021.
Proiectele câștigătoare ce vor fi finanțate de Primăria Capitalei din bugetul pe anul 2021 vor fi anunțate public pe data de 23 noiembrie 2021, potrivit Realitatea.
La această inițiativă ce se desfășoară în premieră în București pot participa toți cetățenii care locuiesc, lucrează sau studiază în Municipiul Bucureşti şi au vârsta minimă de 18 ani împliniți.
Mai mult, propunerile de proiecte pentru București pot veni și de la grupuri civice precum și de la organizații nonguvernamentale care au fie sediul social fie o filială în Municipiul București, sau care contribuie la soluționarea unor probleme active din Capitală, deși nu au sediul sau o filială în București.
Proiectele înaintate către Primăria Capitalei trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii:
Propunerile pot fi trimise prin intermediul platformei Bugetării Participative https://bugetare-participativa.pmb.ro/, unde iniţiatorul va trebui să completeze fişa de proiect.
Persoanele pot depune propunerile de proiect și la sediul Primăriei Capitalei, pe Bd. Regina Elisabeta nr. 42, Sector 5.
Pentru a putea fi validate, proiectele cetățenilor trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Nicușor Dan a anunțat votarea acestui proiect de lege pe data de 2 august, când a precizat și bugetul pe care Primăria Capitalei îl pune la dispoziție.
„Astăzi am votat un proiect prin care invităm bucureștenii și societatea civilă să decidă asupra modului în care sunt cheltuiți banii din bugetul public. Proiectul de bugetare participativă prevede alocarea anul acesta a unui buget de 2 milioane lei, iar prin intermediul acestei măsuri vor putea fi propuse proiecte de dezvoltare a Capitalei în valoarea maximă de 500 de mii fiecare”, a afirmat Nicușor Dan.