Prima reacție a Primăriei Capitalei, după ce a fost acuzată că a ratat ajutorul de la Guvern pentru subvenția la căldură din acest an. Gabriela Firea tună și fulgeră

12 nov. 2021
429 afișări
Prima reacție a Primăriei Capitalei, după ce a fost acuzată că a ratat ajutorul de la Guvern pentru subvenția la căldură din acest an. Gabriela Firea tună și fulgeră
Prima reacție a Primăriei Capitalei, după ce a fost acuzată că a ratat ajutorul de la Guvern pentru subvenția la căldură din acest an. Gabriela Firea tună și fulgeră

Primăria Capitalei a avut vineri o prima reacție, asta după ce în spațiul public au apărut informații că Bucureștiul a ratat ajutorul de la Guvern pentru subvenția de căldură din acest an. Astfel, PMB primește banii de abia în 2022, întrucât facturile pentru lunile noiembrie și decembrie 2021 urmează a fi plătite în lunile ianuarie și februarie 2022. Între timp, Gabriela Firea tună și fulgeră cu privire la această situație și spune că bucureștenii vor plăti prețul întreg.

Nicușor Dan a fost acuzat că a ratat ajutorul financiar de la Guvern pentru subvenția la căldură pe acest an pentru București și banii vor veni de abia începând de anul viitor, în 2022. Totuși, Primăria Capitalei spune că a solicitat deja Executivului sprijin privind subvenționarea căldurii furnizată în oraș, dar această urmează să fie primită de abia anul viitor, în condițiile în care facturile urmează să fie plătite oricum în ianuarie-februarie 2022. Între timp, Gabriela Firea tună și fulgeră pe Facebook.

Prima reacție a PMB după ce ar fi ratat subvenția la căldură din 2021

Primăria a venit cu o reacție importantă după acuzațiile aduse de fosta administrație privind subvenția la căldură. Administrația locală spune că a făcut atât o solicitare verbală, la începutul lunii, cât și una scrisă, în data de 5 noiembrie.

„Față de informațiile apărute în spațiul public cu privire la solicitarea Primăriei Municipiului București către Guvernul României în legătură cu sprijinul pentru subvenționarea căldurii furnizate bucureștenilor, precizăm că pe 1 noiembrie 2021 solicitarea a fost făcută verbal, de către Primarul General al Capitalei, la videoconferința cu Prim-Ministrul României. Pe 2 noiembrie 2021, conform celor stabilite la videoconferința menționată, solicitarea a fost făcută în scris către premier, prin intermediul Asociației Municipiilor din România”, a explicat Primăria Capitalei, potrivit Mediafax.

Astfel, conform PMB, în data de 4 noiembrie 2021 solicitarea a fost reiterată verbal într-o discuție a Primarului General cu Premierul Guvernului României, Florin Cîțu, la Palatul Victoria, ca apoi iar pe 5 noiembrie 2021 solicitarea a fost reiterată, prin intermediul Asociației Municipiilor din România, către Ministerul Finanțelor, într-un tabel centralizator pentru toate municipiile, solicitat de Ministerul Finanțelor.

Când a fost făcută de fapt solicitarea

După cererile inițiale se pare că ar mai fi fost făcută încă o solicitare, la ordinul dat de Prefectura București. Mai mult, Cîțu ar fi fost cel care a cerut ca solicitarea de sprijin financiar să fie împărțită în lunile noiembrie-decembrie 2021 și ianuarie-iunie 2022. Mai mult, facturile pentru noiembrie și decembrie de anul acesta

„Pe 10 noiembrie 2021 solicitarea a fost reiterată către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Afacerilor Interne și Prefectul Municipiului București, la solicitarea Prefectului Municipiului București. Precizăm că, la solicitarea Prim-Ministrului, am împărțit solicitarea de sprijin financiar în necesar pentru noiembrie – decembrie 2021 și necesar pentru ianuarie – iunie 2022. Întrucât facturile pentru lunile noiembrie și decembrie 2021 urmează a fi plătite în lunile ianuarie și februarie 2022, întreaga solicitare a Primăriei Municipiului București vizează un sprijin financiar pentru anul 2022”, mai arată o informare făcută de Primăriei Municipiului București vineri.

Guvernul a aprobat ajutorul dat primăriilor din România de joi

Astfel, Guvernul a aprobat, în ședinta de joi, alocarea unor sume de bani, din Fondul de rezervă bugetară aflat dispoziţia Guvernului, pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică, în sistem centralizat, a populației din România. Orașele care aveau nevoie de bani pentru căldură au trebuit să facă o solicitare către guvern.

Conform informațiilor, au fost alocați 310.426.000 lei pentru 31 de unități administrativ-teritoriale (UAT), în funcție de solicitările acestora înregistrate la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Astfel, cei mai mulți bani merg la Timișoara, vreo 54 de milioane, în timp ce Primăria Capitalei nu primește fonduri din această alocare de joi.

Cererea de căldură pentru București făcută de Nicușor Dan

Gabriela Firea a venit cu acuzații la adresa lui Nicușor Dan privind cererea de ajutor de căldură pentru București

Fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, a prezentat documentul de mai sus și a venit cu o serie de acuzații dure la adresa primarului Nicușor Dan.

“Performantā” de dreapta! Nicușor Dan i-a lăsat pe bucureșteni fără ajutor de la Guvern pentru căldură din această iarnă! Facturile vor fi mari pentru că Nicușor Dan a trimis TÂRZIU și SCRISĂ GREȘIT cererea către Guvern.

Capitala nu se află pe lista localităților care au primit bani din fondul de rezervă al Guvernului. Doar locuitorii din 31 de orașe vor răsufla ușurați la iarnă, nu și bucureștenii. Printre cele 31 de orașe care vor primi aproape 300 de milioane de lei de la Guvern sunt Timișoara, Iași, Constanța sau Drobeta Turnu Severin.

Bucureștiul, orașul cu cei mai mulți locuitori racordați la sistemul centralizat de termoficare, a primit ZERO lei pentru a trece de iarna care bate la ușă. Primarului general Nicușor Dan nu-i pasă de oameni, nu-i pasă de bucureșteni. Sunt 600.000 de apartamente racordate la sistemul de termoficare și aproape 10.000 de instituții, transmite Gabriela Firea într-o postare pe Facebook.

Mai mult, spune despre primar că a făcut o cerere total greșită către Guvern în vederea obținerii ajutorului la căldură.

De câteva săptămâni, primarii din țară trimit solicitări de ajutor către Guvern. De două săptămâni știm că bucureștenii vor plăti facturi duble la căldură și Nicușor Dan a stat cu mâinile în sân.

Cererea de ajutor din fondul de rezervă al Guvernului a fost trimisă de Nicușor Dan cu doar o zi înainte de ședința în care au fost aprobate sumele. Și poate că ar fi fost luată în seamă dacă nu era complet greșită, a mai spus fostul primar.

Cum ar fi trebuit făcută cererea

Nicușor Dan a cerut 968 de milioane de lei în AVANS pentru acoperirea creșterii la energia termică. Total greșit și de neluat în seamă de specialiștii din ministere. Legal, pot fi ceruți bani din fondul de rezervă al Guvernului doar pentru RESTANȚE sau PLATA ÎN AVANS A GAZELOR. Așa cum am făcut eu în ultimele două-trei ierni. Nici un Guvern nu va plăti pentru estimări sau sume scoase din burtă. Nicușor Dan declară, în documentul oficial, că nu sunt restanțe și nici gaze de plătit în avans.

Acesta e motivul pentru care Bucureștiul a primit ZERO lei ajutor financiar, iar bucureștenii vor scoate bani din buzunar pentru a acoperi tarifele crescute la gigacalorie. Facturile vor fi duble și încă nu s-a aprobat creșterea tarifului de distribuție a căldurii. Încă o dovadă de habarnism din partea primarului general Nicușor Dan, iar singurii care vor suferi cu adevărat sunt bucureștenii, care l-au votat sau nu!, a mai spus fostul edil.

Cookies