Primăria Capitalei preia ELCEN la preț de FALIMENT

de:
07 iun. 2018
0 afișări
Primăria Capitalei preia ELCEN la preț de FALIMENT

Operațiunea presupune că acționarii nu vor încasa niciun ban în urma tranzacției, aceștia urmând să intre în conturile ELCEN și să fie folosiți pentru plata creanțelor creditorilor companiei. Din suma totală de 891,3 milioane lei, în care nu a fost inclusă și creanța istorică asupra RADET, 850 milioane lei reprezintă valoarea de lichidare a activelor de producție ale ELCEN, stabilită de evaluatorul autorizat Veridio, active dintre care cele mai importante sunt CET-urile Grozăvești, Progresu, Sud și Vest.

Evaluatorul Veridio și administratorul judiciar KPMG Restructuring au considerat că o evaluare a prețului de piață al activelor ELCEN, în vederea transferului acestora către Compania Municipală Energetica, ar fi fost nejustificată.

Motivația este că, potrivit sursei citate, ELCEN nu are șanse de supraviețuire dacă nu este preluată de către Compania Municipală Energetica „la pachet” cu RADET, principalul său client și debitor, în vederea realizării unui sistem integrat de termoficare în București, întrucât nu ar putea obține pe cont propriu suma de peste o jumătate de miliard de euro de care are nevoie pentru investițiile de mediu și în retehnologizare care să îi permită să funcționeze și după anul 2023, mai ales în condițiile în care 2022 este ultimul an în care ELCEN va beneficia de subvenția de cogenerare suportată de consumatorii de energie electrică pe facturi, sursă semnificativă de venituri pentru companie.

De exemplu, anul trecut, ELCEN a primit bonus de cogenerare în valoare de peste 375 milioane lei, cifra totală de afaceri pe 2017 a companiei fiind de 1,73 miliarde lei. În schimb, Compania Municipală Energetica are acces atât la fonduri UE, prin acționarul său Primăria Capitalei, cât și la finanțări rambursabile obținute de pe piață și, în plus, poate fi capitalizată de la bugetul local al Municipiului București.

Detalii, pe profit.ro. 

Cookies